> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Çeşitli Konularda Eserler > Din Psikolojisi > Önsöz
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Önsöz  (Okunma Sayısı 2897 defa)
12 Kasım 2010, 13:38:06
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 12 Kasım 2010, 13:38:06 »



ÖNSÖZ


“Kendini bilen Rabbini bilir” hikmeti ilâhi varolu­şun, insani varoluşun imkânlarıyla kavranabileceğini dile getirir. Esasen, insan tabiatı hakkındaki araş­tırmalardan elde edilecek olan bilgi sağlıktan eğitime, beslenmeden hukuka, ekonomiden dine va­rıncaya kadar bütün alanlarda merkezî bir öneme sahip bulunmaktadır. Ancak, bu bilginin elde ediliş tarzı, kullanılış amacı ve en son plândaki yorumu, içinde yaşanılan çağın hâkim dünya görüşüne göre şekillenmektedir. Çağdaş medeniyetin kaydettiği bunca başarılara rağmen, insanın iç dünyasının zen­ginlikleri ve onun karakterini geliştirip olgunlaştıra­cak gerçek ihtiyaçları hakkında doğru bir görüş geliştirebildiğini söylemek zordur. Günümüz insanı kendi kendisiyle Allah'ı ile, diğer insanlarla, canlı-cansız tüm çevre ile, içinde yaşadığı bütün bir kâinat ile ne ölçüde barışık ve uyumludur? Kitlesel bir âfet hâlini almış olan stres, çağdaş insanın kendisini “Varoluşsal engellenme” içerisinde bulduğunun açık bir belirtisidir. Çağdaş kültür, insanın gerçek tabiatını dile getiren “mâna arayışı”na uygun hedefler temin etme konusunda duyarsız ve kabiliyetsiz görünmek­tedir. Ekonomik yarışma, iktidar mücadelesi, başarı, tensel zevk ve tatminlerin alabildiğine yüceltilip, mut­lak değerler hâline getirildiği çağdaş kültürde, ruhani sevgi ve aşklar, tabiatüstü ilgi ve yönelişler, “Çocuksu yanılsamalar” olarak yorumlanıp, küçüm­senmiştir. Sonuçta, yüzyılımıza damgasını vuran ide­oloji ve sosyal sistemlerin başarısızlığına, birbiri ar­dına çöküşüne bütün dünya tanık olmaktadır. Dünyanın  her yerinde,  geleneksel dinî öğretilere karşı insanlarda uyanmaya başlayan canlı alâka, çağdaş medeniyetin dolduramadığı bu “Varoluşsal boşluktan ileri gelmektedir.

Dinin amaç ve hedeflerinin doğru olarak anlaşıl­ması, insan tabiatının iyi bilinmesiyle yakından iliş­kilidir. Dinin sahibi ve asıl kaynağı Allah olmakla birlikte, muhatab ve mükellefi insandır, insan dini, kendi güdüleri, duyguları ve ilgileri çerçevesinde ya­şamakta ve yorumlamaktadır. İlâhî öğretilerin insa­nın ruh dünyasında bir iç değer olarak yaşanmaya başlaması ve birlikte dinî hayat gerçeklik plânında varlık kazanmaktadır. Gittikçe kitleleri saran günü­müzdeki kuvvetli dini duyarlılık kendisine, çağdaş düşünce ve bilimin ulaştığı sonuçlarla çelişmeyen, anlaşılabilir,   tutarlı   bir  dünya  görüşü   sağlayan, edebî ve estetik boyutları olan ve insanı içten kavrayan yeni bir ifade biçimi aramaktadır. Günümüz in­sanı, dinin alışılagelmiş geleneksel açıklama ve anla­tımlarından   daha  farklı,    yeni   bir   dinî   oluşum içerisinde kendisini kavramaya çalışmaktadır.

Din Psikolojisi bilimi, diğer din konulu insan bilim­leri gibi Batı'da en çok yüz yıllık bir geleneği bulu­nan, fakat bizde çok az tanınan yeni bir araştırma alanıdır. Ülkemizde bu alanda yapılan araştırmala­rın ve araştırmacıların sayısı oldukça sınırlı bulun­maktadır. Bizim bu mütevazı çalışmamız, eğitimsel ve akademik ihtiyaçların zorlamasıyla ortaya çıkmış­tır.  Bu kitabı hazırlamaktaki amacımız, öncelikle İlâhiyat Fakültesi öğrencilerinin bu bilimi tanımaları­na yardımcı olmak; genç akademisyenlerin araştırmalarına  ışık   tutmaktır.   Bununla   birlikte,   gerek ihtiva ettiği konular ve gerekse bu konuların ele alış ve işleniş tarzı göz önünde bulundurulduğunda, bu kitabın, daha geniş bir okuyucu kitlesi tarafından ilgi göreceğini ümit ediyorum. Özellikle akılcı ve bilimsel düşünce alışkanlıklarıyla yetişmiş aydınlarımız, bu kitapta, dinin, kendi formasyonlarının sağladığı imkânlarla anlaşılması zor olmayan bir yorumunu bulabileceklerdir.

İnsan psikolojisinin ortak kanun ve ilkeleri yanında, kültürlere göre farklılaşan özel çizgileri de vardır. Batı kaynaklı bir bilim dalı olması bakımından Din Psikolojisinde ele alınan görüşler ve yer verilen araş­tırmaların daha çok Batılı bilim adamlarına ait olma­sı normal karşılanmalıdır; çünkü ülkemizde ve diğer İslâm ülkelerinde henüz bu alanda ilmî gelenek oluş­mamış ve yeterli bir bilgi birikimine ulaşılamamıştır. Bununla birlikte bu kitapta, kendi kültür mirasımızla çağdaş bilgiler arasında sınırlı bir alanda da olsa, bir köprü kurma denemesine giriştik. Ayrıca, islâmî kavram ve değerleri ön plânda tutmaya, psikolojik tesbit ve tahlilleri, îslâmî kaynaklarda yer alan açık­lamalarla irtibatlandırmaya özen gösterdik. Bizim bu çabamızın, daha sonraki çalışmalara ışık tutmasını ümit ve temenni ediyorum.

Ülkemizde kendi alanında ilk kapsamlı çalışma olan bu kitabımızın şüphesiz pek çok eksiklikleri bu­lunacaktır. Millî ve dinî kültürümüze katkı dışında hiçbir iddia taşımayan bu çalışmamızın, okuyucula­rın uyan, tenkit ve önerileriyle daha da geliştirilebile­ceğine inanıyorum. Kitabı hazırlarken, son bölümü gözden geçirerek değerli görüş ve uyarılarıyla katkı­da bulunan değerli dostum Doç.Dr. Mustafa KARA'ya; bazı ingilizce metinlerin dilimize çevrilme­sinde emeği geçen başta Arş.Gör.M.Naci KULA ve diğer yüksek lisans-doktora öğrencilerime; kitabın basılması konusunda ciddi gayretleriyle desteğini esirgemeyen değerli bilim adamı Prof. Dr. Süleyman Hayri BOLAY’a teşekkürü bir borç bilirim.

Herşeyin en iyisini bilen şüphesiz ki Allah'tır; ça­lışmak bizden başarı O'ndandır... [1]



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Önsöz
« Posted on: 19 Mart 2024, 14:08:19 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Önsöz rüya tabiri,Önsöz mekke canlı, Önsöz kabe canlı yayın, Önsöz Üç boyutlu kuran oku Önsöz kuran ı kerim, Önsöz peygamber kıssaları,Önsöz ilitam ders soruları, Önsözönlisans arapça,
Logged
29 Aralık 2014, 23:56:50
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #1 : 29 Aralık 2014, 23:56:50 »

Esselamu aleykum.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.Rabbin bizleri kendini bilen,Allahı bilen kullarından eylesin inşallah...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes