- Şirket ortakları nasıl zekat verirler?

Adsense kodları


Şirket ortakları nasıl zekat verirler?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
mevlüdekalınsaz
Sun 22 February 2015, 06:03 am GMT +0200
Şirket ortakları nasıl zekat verirler?

Şirketler, hükmi şahıs niteliğinde olduklarından, şirketlerin kendisi değil de, ortaklardan her birinin hissesi, tek başına veya varsa diğer mallarıyla birlikte nisab miktarına ulaşırsa zekata tabi olur. Buna göre, asli ihtiyaçlarından fazla, nisap miktarı (80, 18 gr. altın veya dengi para) mala sahip olan kimsenin, bu malın üzerinden bir yıl geçmesi halinde zekatını vermesi gerekir.

Sanayi sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin; duran varlıkları (üretim aletleri, makine vb. ) zekattan muaftır. Borçlar, malzeme, işçilik, üretim, pazarlama, yönetim, finansman vb. giderlerin maliyet hesapları yapılıp çıkarıldıktan sonra dönen varlıkları (yarı mamul ve üretilmiş mallar, hammaddeler, nakit para, çek vs.) ise net kar ile birlikte % 2, 5 oranında zekata tabidir (Zuhayli, el-Fıkhu’l-İslami ve Edilletühu, II, 864-865).

Dolayısıyla böyle bir şirketin ortağı olan kişi, şirketin büro, alet vb. duran varlıkları dışındaki dönen varlığından kendi hissesine düşen miktarın, nisaba ulaşması ve üzerinden bir yıl geçmesi halinde zekatını vermesi gerekir.

Ticaret dalında çalışan şirketlerde de durum aynıdır. Kameri yıl esasına göre senede bir envanter/bilanço çıkarılır. Dönen varlıklar olan eldeki mallar, nakitler, çekler ve alacaklar değer olarak toplanır. Varsa borçlar çıkarıldıktan sonra geride kalan tüm meblağın % 2, 5’u zekat olarak verilir.

Ortaklar, zekatlarını kendileri verebilecekleri gibi, yönetime vekalet vererek onlar aracığıyla da verebilirler.

Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu