- İki büyükbaş hayvanın yediden fazla kişi tarafından hisseleri belirlenmeksizin?

Adsense kodları


İki büyükbaş hayvanın yediden fazla kişi tarafından hisseleri belirlenmeksizin?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
mevlüdekalınsaz
Sat 21 February 2015, 04:23 pm GMT +0200
İki büyükbaş hayvanın yediden fazla kişi tarafından hisseleri belirlenmeksizin kurban edilmesi ve kesildikten sonra etlerin karışık bir şekilde bölünerek hissedarlara dağıtılması halinde, yapılan bu işlem caiz olur mu?

Koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanlardan her biri yalnız bir kişi adına kurban edilir. Deve veya sığır gibi büyükbaş hayvanlar bir kişiden yedi kişiye kadar ortak olarak kurban edilebilir. Hissenin tek sayı veya çift sayı olması arasında bir fark yoktur. Ancak bu ortakların hepsi müslüman olup, herbirinin, Allah rızası için kesilen kurbanlık hayvanın en az yedide birine sahip olması gerekir. Koyun veya keçinin, iki kişi adına kurban olarak kesilmesi caiz değildir (Mevsıli, İhtiyar, İstanbul, tsz. V, 723). Bu itibarla her bir büyükbaş hayvana hissedar olan kişiler, kendileri adına kesilen kurbandan hisselerini belirlemelidirler.

Buna göre iki büyükbaş hayvan, hisseleri belirlenmeksizin kurban olarak kesilir de etleri karışık bir şekilde mesela dokuz eşit parçaya bölünerek hissedarlara dağıtılırsa, yapılan bu işlem caiz olmaz. Ancak iki büyükbaş hayvanı kurban eden ortakların yedi veya daha az kişi olmaları durumunda bu işlem caiz olur. Zira her bir ortak, her iki hayvanın en az yedide birine sahip olur.

Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

[Muhammed]
Sat 21 February 2015, 04:29 pm GMT +0200
Ve Aleykümselam Ve Rahmetullah...Açıklayıcı ve öz bir  paylaşım olmuş bilinmesi gerek önemli bir konudur bilgim vardı bu konuda tekrar etmiş oldum. Rabbim (celle celaluhu) razı olsun paylaşımdan dolayı İnşaAllah...