Büyük Þafii Ýlmihali
Pages: 1
Fey in Taksimi By: seymanur K Date: 22 Ekim 2011, 08:53:37
FEY'IN TAKSÝMÝ


Fey' beþ parçaya taksim edilir. Beþte biri ganimetlerin sarfedildiði yer­lere harcanýr.

Geride kalan dört pay ise mücahitlere ve müslümanlarýn maslahatý ci­hetine sarfedilir.

Fey', savaþsýz olarak kafirlerden elde edilen maldýr.

Fey', kâfirlerden savaþ olmaksýzýn alýnan mal olup ganimet dýþýnda cizye, haraç ve ticaret mallarý vergilerinin genel adýdýr. Kâfirlerden bu isim altýnda alýnan mallardýr.

Fey' Resulullah (s.a.v.)'e has olup dilediði gibi ondan tasarruf ederdi.

Fey'in Allah Resulu'nun tasarrufuna ait olduðunu bildiren ayet-i Kerime'de Yüce Allah þöyle buyurmaktadýr:

"Allah'ýn onlara ait olanlardan Resulün'e verdiði fey'e gelince, siz onun için ne at oynattýnýz, ne de binek. Fakat Allah, peygamberlerini di­lediði kimselerle musallat kýlar. Allah her þeye kadirdir" (Haþr: 59/6)

Hz. Ömer (r.a.)'in þöyle buyurduðu rivayet edilmiþtir:

"Nadir oðullarýn mallarý yüce Allah'ýn Resuluna fey' olarak verdiði mallar idiler ve bunlar sadece ona aitti. O, bu mallardan aile halkýnýn bir yýllýk masrafýný çýkartýrdý. Geri kalanlarýný ise (at, katýr, eþek gibi) binek­ler ve silah için ayýrýrdý." [1]

Resulullah (s.a.v.)'den sonra fey' genel olarak müslümanlarýn menfaati olan alanlarda harcanýr.

Hz. Peygamber (s.a.v.) zamanýnda fey' gelirlerinin miktarý çok azdý ve Medine'deki müslümanlara daðýtýlýyordu. Kaynaklar Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in kendisine gelen fey'i vakit geçirmeden daðýtýmým yaptýðýný be­lirtmektedirler. Bu daðýtým þeklinde evli olanlara iki, bekârlara bir hisse daðýttýðý belirtilmektedir.

Hz. Ebubekr (r.a.)'in halifeliði sýrasýnda da ayný uygulamanýn devam, ettiði hatta gelen fey' mallarýnýn hemen daðýtýlmasýndan dolayý Beyt'ül mal'e muhafýz konulmasýna gerek kalmadýðý bilinmektedir.

Öte yandan Hz. Ebubekr (r.a.)'in Medine'de yaþayan bütün-müslü­manlara büyük-küçük, hür-köle, kadýn-erkek farký gözetmeden fey' geli­rini eþit miktarda hilafetinin ilk yýlýnda 9, ikinci yýlýnda 10 dirhem olarak daðýttýðý bildirilmiþtir.

Hz. Ömer (r.a.), Hz. Osman (r.a.) ve Hz. Ali (r.a.) devrinde de ayný uy­gulama devam etmiþtir.

Fey' mallarý ölen mücahidlerin aile fertlerine de verilir. Fýkýhta buna mürtezika denir. Bu mücahidlerin savaþta ölmeleri þart deðildir. Fey' mal­larý alimlere ve benzeri kiþilere de verilir. Çünkü ümmet bunlarýn ilmi ya­rarlarýna muhtaçtýr.

Alimlerin geride býraktýðý evlatlarýna, kendi nafakalarýný karþýlayacak duruma gelinceye kadar maslahatý amme malýndan verilir. Dul kalan ha­nýmlarýna evleninceye kadar maaþ verilir. Bunun sebebi ise insanlarý ilme teþvik etmektir. [2]   


 
--------------------------------------------------------------------------------
 
[1] Buhari, 2748; Müslim, 1757, Neylül Evtar, 8/71.

[2] En-Nihaye, 3/7.



radyobeyan