Týp Dünyasý
Pages: 1
Kene kabusuna son veren tedavi yolda By: hafiza aise Date: 21 Ekim 2011, 19:49:11
Kene kabusuna son veren tedavi yolda

Ankara Numune Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi 2. Enfeksiyon Hastalýklarý ve Mikrobiyoloji Kliniði Þefi Prof. Dr. Hürrem Bodur, KKKA hastalýðýnýn tedavisinde kullanýlan serumla ilgili çalýþma konusunda açýklamalarda bulundu.

 

KKKA tedavisinde kullanýlmak üzere antiserum geliþtirilmesine yönelik geçmiþte Bulgaristan ve Rusya gibi ülkelerde çalýþmalar yürütüldüðünü anlatan Bodur, yeterince antikor geliþtiremedikleri için vücutlarýnda virüs çoðalan bu hastalarýn yaþamlarýný kaybettiklerini söyledi.

 

Ülkedeki farklý üniversite ve hastanelerden enfeksiyon hastalýklarý uzmaný ve veteriner hekimlerin yer aldýðý, 2007'de etik kurul onayý alýnarak baþlatýlan bu çalýþmanýn, Ankara Numune Eðitim ve Araþtýrma Hastanesinde KKKA tedavisi gören 26 hasta üzerinde yürütüldüðünü ifade eden Bodur, þu bilgileri aktardý:

 

''Çalýþma için ülkemizde görülen KKKA hastalarýnýn tedavisinde alternatif bir yöntem kullanýlabilir mi düþüncesiyle yola çýktýk. Bu hastalara daha önce KKKA geçirip iyileþen 22 donörden alýnan kanlarla üretilen antiserum verildi. Hastalarýn 11'inde ölüm riski yoktu, 15'inin ise durumu aðýrdý. Yani kanlarýndaki virüs yükü nedeniyle bu hastalardan yüzde 90'ýnýn hayatýný kaybetme riski yüksekti. Durumu aðýr 15 hastadan 13'ünün yaþamýný yitirmesi beklenirken, antiserumla uyguladýðýmýz tedavi sonrasý sadece 2 hastamýzý kaybettik.''

Çalýþmayý ''umut verici'' olarak niteleyen Bodur, ''(Nihai tedavi bulundu) demek için henüz erken. Ýncelediðimiz vaka sayýmýz azdý. Bu nedenle serum ile ilgili çalýþmalarýn devam etmesi gerekiyor'' þeklinde konuþtu.

 

Çalýþmanýn, Japonya'daki bir bilim dergisinde de yayýmlandýðýný belirten Bodur, hastalarýn çok büyük bir bölümünde hafif seyreden KKKA'nýn kendiliðinden iyileþtiðini, yüzde 10 oranýnda ise aðýr seyrettiðini bildirdi.

 

Hastanede yatarak tedaviye ihtiyaç duyanlarýn bu gruptaki hastalar olduðunu kaydeden Bodur, ''Bu hastalarý biz gayet iyi biliyoruz. Çalýþmayý da bunlar üzerinde yürüttük. Çalýþma sonuçlarý ilerde daha geniþ bir hasta grubunda denenmek üzere deðerlendirilecek'' bilgisini aktardý.

Türkiye'nin deneyimlerinden yararlanacak

Öte yandan, Refik Saydam Hýfzýssýhha Merkezi (RSHM) Baþkanlýðý tarafýndan düzenlenen, Türk bilim adamlarýnýn çalýþmasýnýn katýlýmcýlarla paylaþýldýðý, uluslararasý katýlýmlý çalýþtayda, KKKA hastalýðý ile ilgili son geliþmeler ve yeni tedavi yöntemleri de masaya yatýrýldý.

 

RSHM Baþkaný Prof. Dr. Mustafa Ertek, yürütülen çalýþmalar sayesinde Türkiye'deki KKKA vaka sayýsýnýn son yýllarda azaldýðýný belirtti.

 

Vaka sayýsýndaki artýþýn 3 yýl önce durduðunu, son zamanlarda da iniþe geçtiðini belirten Ertek, çalýþtayda Türkiye'nin deneyimlerinin diðer ülkelerle paylaþýldýðýný söyledi.
Yunanistan'daki Selanik Üniversitesinin öðretim üyesi Prof. Dr. Anna Papa Konitari, ülkesinde KKKA hastalýðýna rastlanmadýðýný, tek vakanýn 2008 yýlýnda görüldüðünü belirterek, ''Ancak KKKA salgýný Avrupa'ya, Yunanistan, Ýtalya, Portekiz, Ýspanya gibi ülkelere de sýçrayabilir. Buna karþý önlem almak amacýyla Türkiye'nin deneyimlerinden yararlanmak istiyoruz. Zaten o yüzden bu toplantýdayýz'' þeklinde konuþtu.


radyobeyan