Akika By: seymanur K Date: 21 Ekim 2011, 06:58:51
AKÝKA
Akika sünnettir. Yeni doðan çocuðun yedinci gününde kesilir. Erkek çocuk için iki, kýz çocuk için bir koyun akika olarak kurban edilir. Akikanýn eti fakir ve miskinlere yedirilir.
Akika, yeni doðan çocuðun yedinci gününde kesilen kurbandýr.
Çocuk doðduðu günde akika kesilemezse, buluð çaðýna erinceye kadar bu sünnet eda edilebilir. Akika kesilmeden önce çocuk vefat ederse yine de o çocuk için Akika kesilmesi sünnettir.
Kurbanda bulunmasý lazým gelen özelliklerin akikada da bulunmasý gerekir.
Akika kurbanýnýn daðýtýlmasý ve fakirlere verilmesi gerekir.
Akika nezredilmiþse, nezredilen kurban gibi olup, sahibi ondan yiyemez.
Kýllarý, eti ve derisi aynen kurban gibi satýlmaz. Yalnýz etinden bir kýsmýnýn çið olarak daðýtýlmasý vacip deðildir.Yalnýz vakit için belli bir þart yoktur. Dilediði zaman Akika kurbaný kesilir.
Kurban etinin piþirilmeden çið olarak verilmesi, akika kurbaný ise piþirildikten sonra daðýtýlýrsa daha efdaldir.
Doðumun yedinci gününde çocuða güzel isim vermek, ayný günde akikasýný kesmek, sonra saçýný týraþ edip, aðýrlýðý kadar, altýn, altýna güç yetirilmezse gümüþ sadaka olarak vermek, sað kulaðýna ezan, sol kulaðýna da kamet getirmek sünnettir.
Akika kurbanýnýn hükmü sünnet-i müekkededir.
Peygamberimiz (s.a.v.) ve sahabe-i kiram çocuk ve torunlarý için akika kurbaný kesmiþlerdir.
Hadisi þeriflerinde peygamberimiz (s.a.v.)
"Yeni doðan çocuða akika kesilir" [1] diye buyurmuþtur.
Vakti, çocuðun dünyaya geldiði andan itibaren baþlar, ergenlik çaðýna gelinceye kadar biter. Akika kurbanýný, velisi keser. Bu süre içinde velisi kesmezse ergenlik çaðýndan sonra herkes kendi akikasýný kesebilir. Bu, süre ölünceye kadar devam eder.
Akika kurbanýnýn doðumun yedinci gününde kesilmesi daha faziletlidir. Nitekim peygamberimiz (s.a.v.) þöyle buyurmuþtur:
"Her yeni doðan çocuk, akikasý kesilene kadar rehindir. Akikasý doðumunun yedinci gününde kesilir, kendisine isim verilir ve týraþ edilir" [2]
Kesilen saçýn aðýrlýðý kadar altýn, gümüþ ya da para sadaka olarak verilmesi sünnettir.
Bütün bu sünnetlerde kýz ile erkek çocuðun arasýnda hiç bir fark yoktur. Yalnýz erkek çocuk için iki akika kurbaný kesmek daha faziletlidir.
Peygamberimiz (s.a.v.), Hasan ile Hüseyin'in her biri için birer akika kurbaný kesmiþlerdir.
Akikanýn meþru oluþunda pek çok güzel sýrlar ve yararlar mevcuttur.
Þöyle ki Allah'ýn nimetine karþý þükür göstermek, çocuðun iyi geliþmesini saðlamak, akraba, dost ve fakirlerin gönüllerini hoþ etmek gibi bir çok hikmetleri vardýr.
Akikanýn þartlarý:
Kurban olarak kesilebilen hayvanlarda aranan þartlar, akika kurbanýnýn sahih olabilmesi için de gereklidir. Ancak aralarýnda aþaðýdaki farklar mevcuttur ve bu farklar akika kurbaný için sünnettir.
1- Akika eti piþirildikten sonra daðýtýlmasý ve bir miktar tatlý ile birlikte fakirlere ikram edilmesi sünnettir. Bu tatlý çocuðun ahlakýnýn tatlý olmasý ümidiyle verilir.
2- Ýmkan dahilinde akika kurbanýn kemikleri kýrýlmadan birbirlerinin mafsallarýndan ayrýlmasý sünnettir. Bu da çocuðun saðlýk ve selametini ummak sebebiyledir.
3- Akikanýn sað budunun saðlam ve çið olarak çocuðun doðumunu yaptýran ebesine verilmesi sünnettir. Çünkü Fatýma (r.a), Peygamberimiz (s.a.v.)'nin emri üzerine böyle yapmýþtýr. Bu da çocuðun büyüyüp yürümesi için bir uður anlamýný teþkil etmektedir.
Ýþte bunlar akika kurbaný ile ilgili birer sünnettir. Fakat kurbanda bu tür sünnetler aranmamaktadýr.
Çocuk dünyaya gelirken sað kulaðýna ezan, sol kulaðýna da kamet getirmek sünnettir. Bu da çocuðun ilk duyduðu þey tevhid sesi olmasý içindir. --------------------------------------------------------------------------------
[1] Buhari, 5154
[2] Ebu Davud, 1522