Oyunlar By: seymanur K Date: 21 Ekim 2011, 06:50:38
Oyunlar
Ýnsanlar arasýnda yaygýn olan oyunlar, genel hatlarýyla haram ve mubahtýr. Ancak mubah olanlar da sýnýrý aþarsa mekruh ve hatta bazen de haram hükmüne girer. Þöylece açýklayalým:
1- Satranç ve dama gibi zihni meþgul edip bununla beraber zihni ve düþünceyi hareket geçiren oyunlar. Bunlar zihnin geliþmesine ve düþünme kabiliyetine bir faydasý olduðu sürece mubahtýr. Ama bu faydayý aþarak fazla bir baðýmlýlýk kazanýldýðý zaman mekruh olur. Baðýmlýlýk daha da artarsa insaný dini vecibelerden uzaklaþtýrýp dünyevi iþlerden de alýkoyacak boyutlara ulaþýrsa haram olur.
Tavla, tombala, zar ve her çeþit iskambil ve benzeri oyunlar: Bunlar insanýn düþünme kabiliyetini körleþtirdiði ve iþi þansa býraktýðý için haramdýr. Çünkü bu tip oyunlar insanýn akýl ve hayaline þansý lanse ettirirler. Hal böyle olunca kiþi ve topluma zararlý izler býrakan oyunlar olur ki bunlar haram hükmüne girer.
2- Hayvanlarý dövüþtürme yoluyla yapýlan eðlenceler de haramdýr. Mesela hak arasýnda zevk için düzenlenen horoz döðüþleri, koyun, keçi, boða ve deve güreþlerinin de tertiplenmesi haramdýr. Çünkü bu tür eðlenceler de hayvanlara eziyet vardýr. Çoðu zaman hayvanlarýn ölümüne bile sebebiyet verir.
3- Vücuda zarar vermeyen ve insana kuvvet kazandýran savaþ taktiði ve savunmayý öðreten güreþler mubahtýr. Hatta bazen de sünnet olur. Nitekim Peygamberimiz (s.a.v.) Rukane isminde bir þahýsla güreþ yapmýþ ve onu maðlup etmiþtir. Kemik kýrmaya ve yaralamaya vesile olabilecek, vücutta zararlý izler býrakan her çeþit güreþ de haramdýr. Mesela boks ve taek-wando bunlarýn baþýnda gelir. Yukarýda sayýlan mubah oyunlardan hangisi olursa olsun, araya mal veya para gibi bir iddia girdiðinde caiz olmaz. Bu mal tek taraftan, her iki taraftan veya bir baþkasý tarafýndan karþýlansýn farketmez, haram hükmüne girer.