Büyük Þafii Ýlmihali
Pages: 1
Yemin By: seymanur K Date: 21 Ekim 2011, 06:49:42
YEMÝN


Allahýn zatýyla, ismiyle veya sýfatlarýndan biriyle yemin, mün'âkid olur (baðlayýcý olur). Malýný sadaka olarak vermek için yemin eden kiþi, yemin keffareti ile malýný sadaka olarak vermek arasýnda muhayyerdir.

Laðv yemini için kefaret lazým gelmez.

Bir þeyi yapmamaya yemin eden kiþi, bu iþi baþkasýna yaptýrýrsa yemi­ni bozmuþ sayýlmaz. Ýki iþi yapmamaya yemin eden kiþi, yalnýz birisini yaparsa yine yeminini bozmuþ sayýlmaz.

Yemin, lugatta kuvvet veya sað el manasýnadýr. Sað elden anlam, Araplar yeminleþtikleri zaman birbirlerinin sað ellerini tutarlardý.

Fýkýhta yeminin manasý, Allah'ýn isim veya sýfatlarýný anarak bir iþin gerçek olduðunu belirtmektir. Ne yazýk ki genel haller için de yemin edil­mesi herkesin aðzýnda alýþýk bir vaziyet almýþtýr. Ýnanan mü'minin konuþ­tuðu zaman konuþmasýnda iddia ve fiillerini yeminle takviye etmemesi gerekir. Genel durumlarda yemini telafuz etmek mekruhtur.

Ýmam Þafii hazretlerinin yeminden þiddetle uzak durmamýz için kendi­sine ait bir özelliðini þöyle ifade etmektedir:

" Ben hayatýmda ne doðru ne de yalan yere Allah ile yemin etmedim."

Yemin, Allah'ýn zatýyla, ismiyle veya sýfatlarýndan bir sýfatla olduðu zaman sahih olur.

Yeminin lafýzlarý, 'Vallahi, billahi, tallahi'; Allah'ýn isimlerinden 'Ma­liki yevmiddin' (Din gününün sahibi); Allah'ýn sýfatlarýndan 'Rahman, Rahim' gibi lafýzlardýr.

Bunlara delil Abdullah bin Ömer'in Hz. Peygamberden rivayet ettiði þu hadistir: Hz. Peygamber Hz. Ömer bin Hattab'a bir kafile içinde yetiþ­ti, Hz. Ömer babasý adýna yemin ederken Hz. Peygamber O'na þöyle ses­lendi: "Dikkat edin, muhakkak ki Aziz ve Celil olan Allah, sizleri babala­rýnýzýn adlarýyla yemin etmekten nehyetti. Artýk kim yemin edecekse Al­lah'ýn adýyla yemin etsin yahut sussun" [1]

Ayrýca bir çok hadislerde Hz. Peygamberin þöyle yemin ettiði rivayet edilmiþtir:

"Nefsimi elinde tutan Allah'a yemin ederim", "Muhammed' in nefsini elinde tutan Allah'a yemin ederim" [2]

Ýhtiyaç duyulmadýðý zaman yemin etmek mekruhtur. Allahu Teala þöy­le buyurur:

"Ýyilik etmek, sakýnmak, insanlar arasýnda sulh yapmak husu­sunda yeminlerinize Allah'ý hedef ve engel koymayýn. (Bakara: 2/224)

 


 
--------------------------------------------------------------------------------
 
[1] Buhari, 6270, Müslim, 1646

[2] Buhari, 6254 ve 6255



radyobeyan