Týp Dünyasý
Pages: 1
Su Zehirlenmesi? By: ehlidunya Date: 17 Ekim 2011, 00:59:38
Su Zehirlenmesi?

2007 haziran ayýnda, Amerika’nýn  Kaliforniya eyaletinde düzenlenen bir yarýþmada tuvalete gitmeden en çok su içen yarýþmacýya bir oyun konsolu verilmesi vaat edilmesi üzerine yarýþmaya giren ve kazanan yarýþmacý evinde ölü bulundu. Otopsi bulgularý gösterdiki su zehirlemesi adý verilen aþýrý su tüketilmesi üzerine yarýþmacý hayatýný kaybetmiþti.

Çok basit olarak su zehirlenmesi vücuda aþýrý miktarda su alýmý sonrasýnda vücutta hali hazýrda bulunan diðer maddelerin miktarýnýn göreceli olarak azalmadýr. Eðer hastanede veya diðer bir saðlýk kurumunda kan vermiþseniz Na (Sodyum), K(potasyum) gibi bazý kimyasal deðerlerin kontrol edildiðini, ayný zamanda bu elektrolitlerin çeþitli içeceklerin üzerinde de yazýldýðýný görmüþsünüzdür. Elektrolitler basitçe pozitif ve negatif yüklü iyonlardýr, vücuttaki baþlýca iþlevleri de sývý dengesini ve sinir iletimini saðlamaktýr. Bu elektrolitler olmadan   vücut iþlevini yerine getiremez, su zehirlenmesinde de diðer elektrolitlerle beraber sodyum oraný düþmesi (hiponatremi) baþlýca ölüm nedenidir.

Aþýrý sodyum düþüklüðü (hiponatremi) sonucunda koma hali ve devamý halinde ölümle sonuçlanýr.  Eðer erken taný konulabilirse damar içi sývý takviyesi ile bu durum geriye döndürülebilir, ancak tedavi edilmeyen hiponatreminin ölümcül olduðu unutulmamalýdýr. Su zehirlenmesi hiponatremiye neden olan durumlardan yalnýzca bir tanesidir, diðerleri aþýrý terleme, ciddi yanýklar, uzamýþ susuzluk hali ve bazý karaciðer ve böbrek bozukluklarýdýr.

Hiponatremide ölümü baþlatan etken sodyum dengesizliðinin neden olduðu aþýrý miktarda hücre ölümleridir. Sodyum pozitif elektrikle yüklü bir iyondur, görevi de suyu hücre dýþýnda tutmaktýr (hücre dýþý sývýda bulunan sodyum miktarý, hücre içinde bulunan sodyum miktarýndan daha fazladýr). Neticede, sodyum kan basýncýný dengede tutar (aþýrý tuz alýmýnda damarlardaki sodyum miktarý artar buda vücuttaki mevcut dengeyi bozarak, vücudun diðer kesimlerindeki suyun damarlara geçmesi sonucunda hipertansiyona neden olur).

Aþýrý miktarda sývý alýnmasý durumda damarlara geçen aþýrý sývý sodyum oranýn azalmasýna bunu düzenlemeye çalýþan vücut dengesinin de orantýsal olarak azalan Na miktarýnýn düzenlenmesi için hücre içinden damar içine (veya hücre dýþýna) geçecek Na miktarýnýn artmasýyla durumu daha da kötüleþtirir ve su bolluðu içinde su alarak þiþen hücreler ölmeye baþlar. Ýlk ölmeye baþlayan hücrelerde etrafýnda kafa tasý bulunduðu için daha fazla geniþleyemeyip patlamaya baþlayan beyin hücreleridir (hücrelerin þiþmesi ile ilk önce koma hali geliþirken, aþýrý þiþen hücrelerin patlamaya baþlamasý ile de kiþinin ölüme ilerlemesi hýzlanýr). Bu nedenle hastanelerde serum adý verilen (gerçek adý serum fizyolojik) ve damar içi uygulanan sývýda vücut dengesini bozmayacak, kandaki sodyumdaki oraný ile ayný oranda sodyum içerir.

Peki ne kadar su insaný öldürür? Buna neden olacak su miktarý kiþiden kiþiye farklýlýk gösterdiðinden kesin bir þey söylemek imkansýz. Ancak susayan vücut fazla su alýndýðýnda susama isteðini ortadan kaldýracak þekilde programlanmýþtýr, yani zehirlenmeniz için isteðiniz dýþýnda aþýrý miktarda su içmeniz gerekmektedir, su zehirlenmesinin bulgularý alkol komasý gibidir, uyuklama, zihinsel iþlevlerde yavaþlama ve kusmadýr. Diðer bulgular baþ aðrýsý, kas zayýflamasý ve þuur kaybýdýr. Aþýrý su zehirlenmesinde, koma ve ölüm beyin hücrelerinin þiþmesinin ani sonucudur. Bu durum toplumda çok nadiren görülür, bu nedenler aþýrý su almasý gereken atletler idmanlarý ve yarýþmalar sýrasýnda su yerine elektrolit içeren sývýlar alýrlar.

SAÐLIK HABERLERÝ


radyobeyan