Muvatta
Pages: 1
Kocasını kaybeden kadının iddeti By: sidretül münteha Date: 15 Ekim 2011, 16:53:57
20. Kocasını Kaybeden Kadının İddeti



52. Ömer b. Hattab şöyle dedi: «Kocasını kaybeden ve onun ne­rede olduğunu bilmeyen her hangi bir kadın dört sene bekler, son­ra da dört ay, on gün iddet bekler, bundan sonra evlenmesi helâl olur.»

İmam Malik der ki: Eğer kadın, iddeti bittikten sonra evlenir­se, kocası ister birleşsin, isterse birleşmesin, ilk kocası onunla evle-nemez.

înıam Malik der ki: Bu hüküm bize göre böyledir. Eğer kocası, kadın daha evlenmeden yetişirse onunla evlenmeye daha lâyıktır.

imam Malik der ki: Bazı kimselerin Ömer b. el-Hattab'ın şu fetvası hakkındaki itirazları ulemaca hoş görülmedi: «îlk kocası geldiğinde isterse mehrini verir, dilerse karısına sahip olur.»

İmam Malik der ki: Koca kayıpken karısını boşar; sonra karı­sına döner; fakat kocasının boşadığını öğrenip, döndüğünü öğrenemediği için başka koca ile evlenen kadın hakkında Hz. Ömer b. Hattab: «İkinci kocası birleşsin ya da birleşmesin birinci kocası­nın ona dönme hakkı yoktur» der.

imam Malik der ki: Gurbette olanla nerde olduğu bilinmeyen hakkında duyduğum en güzel fetva budur.

Ynt: Kocasını kaybeden kadının iddeti By: melda 6D Date: 12 Temmuz 2017, 21:58:42
Selamün aleyküm .  Önce dört sene bekler sonra da dört ay on gün beklemesi gerekir . Allah razı olsun
Ynt: Kocasını kaybeden kadının iddeti By: Sevgi. Date: 13 Temmuz 2017, 03:56:16
Ve Aleyküm Selam. Kocasını kaybeden eşin bu iddeti yerine getirmesi gerekir.
Ynt: Kocasını kaybeden kadının iddeti By: ceren Date: 13 Temmuz 2017, 21:01:07
Aleykumselam. Rabbim bu konuda dikkat eden kullardan eylesin bizleri insallah...

radyobeyan