Vasiyyet kitabi By: sidretül münteha Date: 14 Ekim 2011, 15:59:22
37 VASIYYET KÝTABI
1. Vasiyyet Edilmesini Emir
1. Abdullah b. Ömer (r.a.)'den: Resûlullah (s.a.v.) þöyle buyurdu: «Vasiyet edilebilecek bir mala sahip olan müslüman bir kiþinin yanýnda vasiyeti yazýlý olmadan iki gece yatmasý doðru deðildir.»[1]
îmam Malik der ki: Bizde ittifak edilen hüküm þöyledir: Saðlýðýnda ya da hastalýðýnda, içerisinde bir kölenin kölelikten azat edilmesi veya baþka bir þey yazýlý olan bir vasiyette bulunan bir kiþi, Ölünceye kadar bu vasiyeti deðiþtirerek istediði þekle sokabilir. Bu vasiyeti bir kenara atarak tamamen deðiþtirmek isterse yapabilir. Ancak, Öldükten sonra bir kölenin azat edilmesini vasiyyet etmiþse, bunu deðiþtirmesine imkân yoktur. Vasiyetin bu hükmü, Resûluliah (s.a.v.)'in «Vasiyet edilebilecek bir mala sahip olan müslüman bir kiþinin yanýnda vasiyeti yazýlý olmadan iki gece yatmasý doðru deðildir» buyruðu gereðidir.
Ýmam Malik der ki: Vasiyet eden kiþi, vasiyetini ve vasiyetle açýklanan köle azat etmeyi deðiþtirme hakkýna sahip olmasaydý, o zaman vasiyet eden kiþilerin azat etmeyi vasiyet ettiði kölesinde ve diðer vasiyet ettiði mallarda tasarruf edememesi gerekirdi. Halbuki kiþi hazan saðlýðýnda, hazan de yolcu iken vasiyette bulunur.[2]
Ýmam Malik der ki: Bizde ittifak edilen hüküm þöyledir: Vasiyyet eden bir kiþi, dilerse vasiyyetini deðiþtirebilir. Ancak, ölümünden sonra bir köle azat etmeyi vasiyyet etmiþse, bunu deðiþtirme hakký yoktur.[3][1] Buharý, Vesâyâ, 55/1; Müslim, Vasiyet, 25/1,2,3.
Bu hadisi þerifteki iki gece sözü, bir sýnýrlama deðildir. Azlýðý anlatmak için bu ifade kullanýlmýþtýr. Az bir zaman bile olsa o zamaný vasiyetsiz geçirmemek gerektiðini ifade eder.
[2] Saðlýðýnda ve yolcu iken vasiyyet eden kiþinin bu mala ihtiyacý vardýr. Bunlarýn vasiyet ettikleri inallarda tasarruf yetkileri ellerinden alýnýrsa, bu, vasiyette bulunmamalarýna sebep olur. Bundan da bütün insanlýk zarar görür. Tasamý''yetkilerini ellerinden alamadýðýnýza göre, vasÝyyoti sonradan deðiþtirme! ýe bir tasarruf olduðundan, bu hak da ellerinden alýnmamalýdýr.
[3] Þe./bnnî, 734.
Ölümden sonra köle azat etmeyi vasiyyet etmek, baðlayýcý, deðiþtirilemez bir akittir. Diðer vasiyyetler baðlayýcý deðildir, deðiþtirilebilir.
Ynt: Vasiyyet kitabi By: sumeyye Date: 07 Kasým 2014, 19:07:10
s.a.. , yani vasiyetimizin her zaman hazirda durmasi iyidir , çünkü kimse ne zaman son günü ya da son ani oldugunu bilemiyor...Bilgilendirici ve hatirlatici bir konu...Rahman c.c razi olsun kardesim.