Kavga geliyorum der By: hafiza aise Date: 14 Ekim 2011, 11:41:27
KAVGA GELÝYORUM DER...
Þubat 2009 41.SAYI
KAVGA GELÝYORUM DER...
“Dünyanýn en iyi kocasý her halde hiç hanýmýný üzmüyordur” düþüncesi doðru olmadýðý gibi “Ýyi bir haným asla kocasýyla tartýþmýyordur” anlayýþý da yanlýþtýr. Mühim olan aradaki saygý, sevgi ve edebi terk etmeden tartýþabilme becerisini edinmektir.
üm tedbirleri aldýnýz fakat yine de kendinizi hummalý bir tartýþmanýn ve çatýþmanýn içinde buldunuz. Böyle bir durumda nasýl davranýlýrsa sevgi baðlarý zarar görmez; hatta tam tersine daha güçlü bir sevgi ve saygýyla evlilik devam ettirilir? Mutlu bir evliliðin sýrrý hiç tartýþmamak deðildir. Tartýþma kontrolden çýktýðýnda doðru davranmayý bilen ve tartýþma anlarýný dahi evliliðin güçlenmesi için kullanabilen eþler evliliklerinde hak ettikleri mutluluðu yakalarlar.
Eþinizle tartýþtýðýnýz konudan çok birbirinizin kiþilik özelliklerini hedef alarak konuþmaya baþladýðýnýzda veya eþinizi susturmak, üzmek, çaresiz býrakmak gibi niyetler taþýdýðýnýzý hissettiðinizde kavga geliyor demektir. Tam bu safhada doðru tartýþma tekniklerini kullanmak sizi diðer eþlerden daha üstün kýlar. Zira hem kavganýn vereceði tahribattan korunmuþ olursunuz hem de eþinizle iletiþiminiz daha renkli bir atmosfere bürünür.
KAVGALAR DA EVLÝLÝÐÝNÝZÝ GÜZELLEÞTÝREBÝLÝR
Kavga anlarý öfkenin en yoðun hissedildiði anlardýr. Þeytan insanoðlunun üzerine öfke zehrini saçtýðý anda akýl baþtan gider. Böyle anlarda öfkesi tepesine sýçramýþ eþle sorun çözmek mümkün deðildir. Öncelikle onun öfkesinin geçmesini beklemek, akýllýca konuþabileceðini gördükten sonra sýkýntýlarý paylaþmak ve edebine göre tartýþmak daha yerinde olur.
Neþeli ve espirili olmaya kavga vakitlerinde her zamankinden daha fazla ihtiyaç vadýr. Her ne kadar kavganýn aðýr havasý altýnda kalýnsa da hiç alakasý olmadan yapýlmýþ bir mizah, eþlere tebessüm ettirir ve münakaþanýn derinlerine dalmaktan kurtarýr. Bununla birlikte dikkatli olmalý, þakayla takýlýyorum derken yanlýþ anlaþýlabilir ve incitici, alaylý sözlerden sakýnmalýdýr. Espirinizin içerisinde eþinize iltifat da bulunursa buzlarýn çözülmesi an meselesi olabilir. Tartýþmada gözleri fal taþý gibi açýlmýþ olan eþe söylenen “Gözlerinin bu kadar güzel olduðunu þimdiye kadar nasýl da fark etmemiþim?” gibi iltifatlý espiriler hem birlikte gülmeyi saðlar hem de kavganýn kiþilik çatýþmasýna dönüþmesine engel olur.
Tartýþmanýn verdiði negatif gerilim dolayýsýyla eþler birbirinden uzaklaþma eðilimi gösterebilir. Buna raðmen evi terk etmek doðru bir davranýþ olmaz. Eðer tartýþma ileri boyutlara ulaþmadýysa eþlerin bu mesafeyi küçültmesi, birbirlerine yaklaþmasý kara bulutlarý daðýtýr. Ciddi kýzgýnlýk ve öfke safhasýna ulaþýldýðýnda ise sakinleþinceye kadar ayný evin içerisinde mekan deðiþimi yapmak daha yerinde olur.
Güzel günlerde olduðu gibi sýkýntýlý anlarda da eþinizle ayný safta yer aldýðýnýzý, “biz” olduðunuzu hissettirin. Eþinizin olumlu yanlarýný hatýrlamak ona karþý, anlýk hissettiðiniz kýzgýnlýðý hafifletebilir. Kavga ve tartýþma iki kiþi arasýnda yaþandýðýndan, birbirine karþý gelen iki taraf söz konusudur. Tüm karþýt fikirlerinize raðmen eþinizi karþý taraf olarak görmeyin. Evlendikten sonra iki can bir araya gelir ve tek olur. Kainat tekliðin ahengi ile güzelleþtirilmiþtir. Yuvasýnda tekliði yakalayamayanlar, ayrý ayrý bireyler olarak kalmayý yeðleyenler gerçekten ayrý konuma gelebilirler. Normal tartýþmalarda olduðu gibi eþini karþý taraf olarak farz edip yýkýcý saldýrýlara geçenler piþmanlýk duygusundan kurtulamazlar. Üzerinde bulunduðu dalý kesen kimse ne kadar akýlsýz duruma düþmüþse, sýrtýný dayadýðý eþini üzmekten çekinmeyen kimse de ayný davranýþý göstermiþ gibidir.
ÇÖZÜM ÜRETMEK ÝÇÝN KONUÞUN
Tartýþmada her iki tarafýn küçük de olsa hatasý vardýr. Hatalý yanlarýnýzý görüp özür dilediðinizde ve “Sen haklýsýn” diyebildiðinizde eþiniz kavgada ýsrar edecek neden bulamayacaktýr. Haklý olduðunuzu kanýtlamak, hakkýnýzý aramak için deðil konuyu aydýnlatmak ve çözüm üretmek için konuþun. Sevginize zarar gelecekse haklý olduðunuzu ispatlamýþ olsanýz dahi bunun bir anlamý kalmayabilir.
Nezaketi elden býrakmayýn. “Önünde sonunda barýþýrýz” diye düþünerek kýrýcý sözlerden imtina etmemek ve ölçüsüz davranýþlarda aþýrýya gitmek evliliði sýkýntýya sokabilir. Çevrenize karþý göstermeye çalýþtýðýnýz incelik ve nezaketi en çok eþinizin hak ettiðini unutmayýn. Münakaþanýz “aðýz kavgasý”na dönüþtüðünde kontrolü kaybetmemeye özen gösterin.
KAVGA AÞISI YAPTIRMAYI ÝHMAL ETMEYÝN
Kavga anlarý için önceden tedbir almayý ve kavga aþýsý yaptýrmayý ihmal etmeyin. Kavgalarýn aþýsý, günde en az dört veya beþ kez, eþe güzel söz söylemektir. Böylelikle kavga hastalýðýna karþý önceden korunmuþ olursunuz. Güzel sözler onun görünümü ile ilgili iltifatlar olabileceði gibi, yaptýðý iyi þeyleri takdir etmek þeklinde de dile getirilebilir. Hemen her gün eþinden tatlý söz iþiten kimse kavga esnasýnda eþine daha hoþgörülü ve toleranslý yaklaþacaktýr.
Tartýþmalar sorunlarýnýzýn çözümü için bir fýrsat aný olsa da bazen ayný fikirde buluþamayabilirsiniz. Böyle durumlarda problemi ýsrarla çözmeye çalýþmak tam tersi sonuç verebilir. Gerektiðinde konuyu kapatabilmek veya deðiþtirebilmek daha doðru olacaktýr.
Genel prensip olarak, eþinizin eksik ve yanlýþ yanlarýndan çok olumlu ve güzel taraflarýný kendisine hissettirin. Yapmasýný istemediðiniz bir davranýþý paylaþýrken de olumlu kelimeler seçmeye özen gösterin.
Affetmek yiðitliðin þanýndandýr. Kavgalarýn kýsa sürmesinin en önemli þartý eþlerin hoþgörülü ve affedici olmasýdýr. Kavgalarýn veya küslüklerin uzun sürdüðü evliliklerde sevgi ve saygý baðlarý ciddi þekilde yara alabilir.
TARTIÞMALARI AKILLICA BERTARAF EDEBÝLMEK ÝÇÝN:
1- Sorun çözme becerisi
2- Adil yaklaþým
3- Önce evliliði ve yuvayý düþünmek
4- Affetmeye hazýr olmak, küslüðü uzatmamak
5- Dinleme becerisi
6- Efendimiz’in (s.a.v) sünnetini ve ehil kiþilerce yazýlmýþ tavsiyeleri bilmek gereklidir.
EVLÝLÝÐE DAÝR NE BÝLÝYORUZ?
Bir gün Efendimiz (s.a.v) ile Aiþe (r.anha) annemiz arasýnda bir meseleden dolayý anlaþmazlýk çýkmýþtý. Çözüme ulaþamadýklarýndan aralarýnda hakem tayin etmeye karar vermiþlerdi. Bu hakem. Efendimiz’e (s.a.v) hayatýnýn her anýnda itaat etmiþ, O’nun her söylediðini doðru kabul etmiþ ve bu nedenle “Sýddýk” lakabýný almýþ olan Ebu Bekir (r.a) idi. Hz. Ebu Bekir (r.a) yanlarýna gelince Peygamber Efendimiz (s.a.v) Aiþe (r.anha) annemize, “Sen mi önce konuþmak istersin, yoksa ben mi önce konuþayým?” dedi. Sözü Efendimiz’e (s.a.v) býrakan Hz. Aiþe (r.anha) validemiz, o anki kýzgýnlýðýn etkisiyle, “Önce sen konuþ ama sadece doðrularý söyle!” dedi. Kýzýnýn bu sözü karþýsýnda çok sinirlenen Hz. Ebu Bekir (r.a) Hz. Aiþe’ye bir tokat attý. Hz. Aiþe validemiz hemen Rasulullah’ýn (s.a.v) arkasýna sýðýndý. Hz. Ebu Bekir kýzýna, “Allah Rasulü doðrudan baþka bir þey söyler mi?” dedi. Bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a.v), “Ey Ebu Bekir! Biz seni bunun için çaðýrmamýþtýk!” buyurarak saadetli zevcesini korumasýna aldý. Allah Rasulü (s.a.v) kýzgýnlýk anlarýnda söylenen bu sözleri anlayýþla karþýlamýþtý. Hanýmýna kýzmak þöyle dursun onu kendi babasýna karþý dahi korumuþtu.
Allah Rasulü’nün (s.a.v) hayatýyla ilgili bu kýsa anekdot dahi gösteriyor ki kadýnlarýn tartýþmayacaðý erkek yoktur. Annemiz dünyanýn en þefkatli, en munis, en anlayýþlý erkeðine dahi kýrýlmýþ, onunla anlaþmazlýk yaþamýþtý. Öyleyse “Baþkalarýnýn kocasý þöyle iyi davranýyor, þu kadar anlayýþlý” diye düþünmek hayalden ibarettir. Dýþarýdan nasýl görünürse görünsün bir haným için her erkeðin çekilmez, anlaþýlmaz yanlarý olabilir. Fýtrat farklýlýðý ve diðer nedenler bunun en belirgin nedenidir. Öte yandan “Ýyi haným, eþiyle hiç tartýþmayan, her þeyde sessiz kalan, hiç kýzmayan hanýmdýr” anlayýþý da doðru sayýlamaz. Kadýn ve erkek arasýndaki fýtrat farklýlýklarý ilahi rahmettir. Evlilikte mutluluk için ortak zevklerin önemi büyük olsa da yaradýlýþtan gelen zýtlýklar evliliðe renk katar.
Rasulullah’ýn (s.a.v) yaþamýna dair çýkardýðýmýz diðer bir ders ise; onlarýn anlaþmazlýðý uzatmadan çözmeye çalýþmalarýdýr. Böylesi maneviyat büyükleri dahi kendi nefislerine güvenmeyip tartýþmayý ilerletmiyorlar. Gerektiðinde Sýddýk doðruluðunda birinden destek alýyorlar. Demek bizler her þeyi biliyormuþuz ki, son raddesine kadar kavga ederek anlaþmazlýðý çözmeye çalýþýyor, “hakkýmýzý” almadan eþimizin yakasýndan düþmüyoruz. Ya da tam tersine evlilik bilgisinden hiçbir þey bilmiyoruz ki kendi hayat arkadaþýmýzý küçük açmazlar sebebiyle yýpratýyor hatta hasta edebiliyoruz.
TARTIÞMA-LARIMIZDA NEYÝN SAVAÞINI VERÝYORUZ?
Uzman Psikolog Çiðdem Demirsoy’a göre amacýndan sapmýþ, yýkýcý tartýþmalara girmemek için þunlara dikkat edilmeli:
• Beden dili ve ses tonu çok önemli, yapýlan konuþmanýn içeriðinden çok onun nasýl bir ses tonuyla, yüz ifadesiyle söylendiðine bakmak gerekir.
• Ýletiþimde sözümüzün ya da davranýþýmýzýn karþýmýzdakini nasýl etkilediðini hesaba katmak zorundayýz.
• Konuþmanýn içeriði nasýl bir ortamda yapýlýyor, uygun bir zaman ve mekan mý buna dikkat edilmeli. Karþýmýzdaki bizi dinlemeye ve anlamaya hazýr mý, nasýl bir duygu durumu içerisinde, buna dikkat etmek gerekli. Sorun yaþanýyorken konuþulmamalý. Genelde bunun tersi bir yaklaþým oluyor. Konuþma kavgaya dönüþtüðü halde sanki uzlaþmaya varmak mümkünmüþ gibi taraflar problemi konuþmaya devam ediyor.
• Kiþi eþiyle iletiþimde veya tartýþmalarda tümüyle eþitlik peþinde koþuyorsa, ya da hep üstün olmayý istiyor ve iliþkiyi o noktada kilitliyorsa iliþki sorun haline gelecektir. Ýletiþimi deðiþtirmek istiyorsak bu çemberi görüp kýrmak gerekir.
Neslihan BEYHAN
Ynt: Kavga geliyorum der By: Hadice Date: 14 Ekim 2011, 12:46:16
Üzerinde bulunduðu dalý kesen kimse ne kadar akýlsýz duruma düþmüþse, sýrtýný dayadýðý eþini üzmekten çekinmeyen kimse de ayný davranýþý göstermiþ gibidir.Esselamü aleyküm;Baþlýk dikkatimi çekti paylaþýmýn çok güzel Allah razý olsun kardeþim...
Rabbim hatalarýmýzý anlayabilen bir birinin kalbini kýrmaktan çekinen eþlerden olabilmeyi nasip etsin inþ..