Huzursuz bacak sendromu By: hafiza aise Date: 12 Ekim 2011, 12:02:50
TANIMI EN ZOR HASTALIK HUZURSUZ BACAK SENDROMU
Mart 2009 42.SAYI
TEÞHÝSÝ ZOR
“Ýlk olarak 17. yüzyýlda tanýmlanmýþ olmasýna raðmen, hastalar þikayetlerini tam olarak ifade edemedikleri için hekimler hastalýðýn teþhisini koymakta zorlanabilir. Yaþanan duyguyu tanýmlamak çok kolay deðildir. Genellikle akþamlarý istirahat esnasýnda bacaklarda ürperme, kaþýnma, yanma, karýncalanma gibi huzursuzluk uyandýran durumlarýn yoðun olarak hissedilmesi þeklinde ortaya çýkar. Üst ve alt bacak kýsýmlarýnda ve ayaklarda huzursuzluða neden olan bir durumdur. Bu his ancak bacaklarý hareket ettirmekle son bulur. Çok kýsa bir sürede de tekrar eder. Herhangi bir yaþta baþlayabilir. Huzursuzluk hali yaþýn ilerlemesiyle birlikte artar. Bu hastalýðý diðer romatizmal hastalýklardan ayýran en önemli özellik istirahat halindeyken ortaya çýkmasýdýr. Geceyi zindan edebilecek bir hal alabilir. Ayaða kalkýp dolaþýldýðýnda rahatlama saðlanýr.”
NEDENLERÝ NELER?
Prof. Dr. Müslümanoðlu hastalýðýn oluþmasýnýn temel nedeninin bilinmediðini; genetik mirasýn hastalýðýn oluþmasýnda etkili olabileceðini belirtiyor. Hastalýðýn hangi sebeplerden ortaya çýkabileceðini þöyle sýralýyor: “Huzursuz bacak sendromunu artýran baþlýca faktörler þunlardýr: Demir eksikliði, böbrek hastalýklarý, B12 ya da magnezyum gibi bazý vitamin eksiklikleri, romatizmal hastalýklar, tiroit ve gebelik. Böbrek yetersizliði olanlar veya gebelerde, magnezyum ve B12 vitamin eksikliðinde, þeker hastalýðý, romatoid artrit, parkinson hastalýðý seyrinde ve bazý ilaçlarýn kullanýmýnda huzursuz bacak sendromu ortaya çýkabilir. Özellikle depresyon ilaçlarý, bazý bulantý ilaçlarý, östrojen, lityum ve sara ilaçlarý huzursuz bacak sendromuna neden olabilir. Stres hastalýðýn þiddetini bazý durumlarda artýrabilen fakat hastalýðýn ana nedeni olmayan bir etkendir.”
TEDAVÝSÝ VAR MI?
Prof. Dr. Müslümanoðlu konuyla ilgili þu açýklamalarý getiriyor: “Geceler bu hastalýðý yaþayanlar için ýstýraba dönüþür. Hastalarýn en büyük sýkýntýsý dertlerini anlatamamýþ olmalarýdýr. Hastalýklarýn tanýmlanmasý bile onlarý büyük ölçüde rahatlatýr. Seyri deðiþkenlik gösteren bir hastalýktýr. Bazen kendiliðinden iyileþme süreci yaþanýrken, bazen aylar boyunca her gece rahatsýzlýk verebilir. Mineral ve vitamin eksikliðinden kaynaklandýðýnda eksikliðin giderilmesi ile iyileþme saðlanýr. Þeker, üre ve romatizmal aktivitenin kontrol altýna alýnmasý gerekir. Bu rahatsýzlýðý yaþayanlarýn, masaj yaptýrmasý, kalkýp dolaþmasý, sýcak-soðuk su uygulamalarý yapmalarý, bacaklarýnýn arasýna yastýk koyup bacaklarýný bir yerlere dayamaya çalýþmalarý, spor ve ýlýk banyo þikayetlerini azaltabilir.”
HASTALIÐIN BELÝRTÝLERÝ
• Uyuþma ile birlikte bacaklarý hareket ettirme isteði.
• Aktif huzursuzluk; bacaklarý yataktan sarkýtma, ovalama, gerilme ve kasýlma hissi.
• Ýstirahatla huzursuzluðun artmasý, hareket ile azalmasý.
• Huzursuzluðun gece artmasý
Aysun ÖZPOLAT