Sizden gelenler By: hafiza aise Date: 12 Ekim 2011, 11:45:45
SÝZDEN GELENLER
Mart 2009 42.SAYI
GENEL KÜLTÜR SORULARINI DA EKLERSENÝZ ÇOK SEVÝNÝRÝM
Dergimiz elimize geçer geçmez ev halkýyla baþlýyoruz okumaya ve kýsa sürede bitiriyoruz. Ýçerik bakýmýndan dergimiz mükemmel. Her yaþ tarzýna göre bir þeyler var. Ben son sýnýf imam hatip öðrencisiyim. Okulda arkadaþlarýma da dergileri verip okumalarýna vesile oluyoruz. Ayrýca gençlere dair konular çok hoþuma gidiyor. Biz ev halký olarak dergi ve kitaplarý okuyucuca kaldýrmýyor tam tersine oturma odasýnda masa ve sehpa üstlerine koyuyoruz ve böylece eve gelen misafirlerin de okumasýný saðlýyoruz. Sizden bir ricam var. Dergimizin soru bölümündeki soru sayýsýný çoðaltýp, bir de genel kültür sorularýný da eklerseniz çok sevinirim. Bir de dergimizin içeriði çok güzel fakat eski kapaðý daha güzeldi, daha aðýr bir görünümü vardý.
NURAY HORASAN / KAYSERÝ
GEÇMÝÞ SAYILARI OKUMADIÐIM ÝÇÝN PÝÞMAN OLMUÞTUM
Ben Rize’den yazýyorum. Gurbet diyarýndan, ailemden uzaktayým. Ýlim almak için bu yola çýkmýþ bulunuyorum. 3,5 yýl oldu gurbetin ne demek olduðunu o kadar iyi anladým ki. Þimdi kursta okuyorum. Hafýzlýðýmý ve diðer aldýðým ilimleri önce yaþamayý, sonra da yaþatmayý Rabbim nasip etsin. Dergimizle kursta tanýþtým. Yalnýz dergiler elime geçmesine raðmen hepsini okuyamadým. Bazý yazýlarý okuyup býrakýyordum. Bunu mahcup olarak söylüyorum. Ama Aralýk ayý gelince bu dergiyi okumam gerektiðini hissettim ve de hemen bir solukta okudum heyecanla. O kadar hoþuma gitmiþti ki geçmiþ sayýlarý okumadýðým için piþman olmuþtum, üzülmüþtüm. Bu piþmanlýðý bir daha yaþamamak için bundan sonraki sayýlarý özenle okuyacaðým ve geçmiþteki açýklarýmý kapatacaðým inþallah.Dergimiz bizim için bir derya. Bu deryadan kana kana içen kervanýn arasýna katýlanlardan oluruz inþallah. (Not: Gümüþhane’nin Ünlüpýnar Köyü’ndeki can anneme ve babama selam olsun. Bu arada sýnýf arkadaþlarýmýn ve hocamýzýn sizlere çok selamý var. Hepimiz þubat ayýný heyecanla bekliyoruz.)
ÞEYMA KELEÞ / RÝZE
ZEVKLE TAKÝP ETTÝÐÝM BÝR YAYIN OLDUNUZ
Aslýnda sürekli yayýn çýkaran bir dergi veya gazete okumayý pek sevmem. Fakat Rabbim bir þekilde sizi karþýma çýkardý ve zevkle takip ettiðim bir yayýn oldunuz. Bunun þükrü içerisindeyim. Bu dergi için emeði geçen herkesin Rabbim gönlündeki hayýrlý þeyleri nasip etsin. Bir de ben ÖSS’ye hazýrlanýyorum ve psikoloji bölümünü bitirip, hayýrlý iþlere adým atmayý çok istiyorum. Benim için günahsýz aðýzlarýnýzdan dua eder misiniz?
ESRA ATASEVER / SÝVAS
SORUMLU BÝR OKUR OLARAK
Sizlerle on yýl önce, Semerkand Çocuk Dergisi’nin rengarenk içeriði sayesinde tanýþtým. On yýldýr Semerkand aboneliðimiz devam ediyor. Manevi yönden Semerkand dergileriyle büyüdüm desem yeridir. Bu yýl annemin yoðun isteði üzerine Semerkand Dergisi aboneliðimizi, Semerkand Aile olarak deðiþtirdik. Kardeþlerim ve ben baþlangýçta itiraz ettik. Semerkand içerik itibariyle daha kapsamlý, her konuda bilgi edinebiliyoruz, Semerkand Aile içerik olarak kýsýtlýdýr belki, diye. Ancak dergimizin Ocak ve Þubat sayýlarýný -deyim yerindeyse– su gibi içtikten sonra bu düþüncemizde haksýz olduðumuzu anladýk. Her bir sayfaya, hatta her bir harfine gösterdiðiniz emek takdire þayan. Allah kaleminize ve yüreðinize güç ve muhabbet versin inþallah.
19 yaþýnda ve üniversiteye hazýrlanan bir öðrenci olarak, þu anda yapabileceðim en güzel hizmetlerden biri de dergimizi arkadaþ çevreme tanýtmaktýr diye düþünüyorum. Dergi içeriðimizin çok farklý konularý içermesi, çok þükür iþimi kolaylaþtýrýyor. Çünkü bu tür dergiler hakkýnda çok fazla önyargý var. Önce tatlý bir üslupla bu önyargýlarý yok etmek gerekiyor. Allah hepimizi hizmette muvaffak eylesin inþallah.
M. Saki Erol, bir konuþmasýnda dergimizde yayýnlanan yazýlarda bir eksiklik ya da yanlýþlýk görür de uyarmazsanýz, mesuliyet size aittir demiþti. Bu sorumluluðun omzumuza yüklediði mesuliyet bilinciyle yazýyorum, haddim olmayarak. Semerkand Aile Ocak 2009 sayýsýnýn 35. sayfasýnda, sayýn Ayþenur Uslu’nun yazýsýnda bir bölüm dikkatimi çekti. “Araþtýrmalarýma göre diðer Müslüman ülkerlerde bizdeki gibi bir mevlit anlayýþý yok, yani bu duruma sadece Kuva-i Milliye sýnýrlarý içerisinde rastlanabilmekte” diye bir cümle kullanmýþ. Burada kullanýlan Kuva-i Milliye, Kurtuluþ Savaþý sýrasýnda bir müddet görev yapmýþ düzensiz ordunun adýdýr. Belki de yazarýmýzýn kullanacaðý kelime “Misak-ý Milli” sýnýrý olmalýydý. 28 Ocak 1920’de kabul edilen bu kararla yurdumuz için bir sýnýr çizilmiþti. Mevcut tarih bilgilerimize göre böyle bir kullaným daha uygunmuþ gibi geliyor bana. Dediðim gibi, sorumluluðumu bir okur olarak yerine getirdim. Umarým yanlýþ anlaþýlmamýþtýr. Sayýn Ayþenur Uslu’ya muhabbet dileklerimle.
GÜLCAN BÜLBÜL / SÝVAS
“GÖNÜLLERÝ BÝRLEÞTÝREN DÜÐÜN KERMESÝMÝZ” YAZINIZI BEÐENDÝK
Öncelikle size çok teþekkür ederek baþlamak istiyorum yazýma. Aile dergimizi çok beðenerek ve severek okuyorum. Derginin yeni dizaynýna, içeriðine, görünüþüne bayýldým. Güzel olan dergimiz yeni haliyle mükemmel olmuþ. Içindeki konularýn hangisine övgüler yazacaðýmý þaþýrdým. Çünkü o kadar güzel konularý ele alýyorsunuz ki, ne anlatmaya sayfalar yeter ne de benim dergiye söyleyecek övgü dolu sözlerim yeter. Her konuyu, her yazýyý büyük bir heyecanla okuyorum. Dergideki bazý konularý bir araya geldiðimiz dostlarla da okuyoruz. Biz de bulunduðumuz yerde kermes hazýrlýklarý yapýyoruz. Deðiþik faaliyetlerde bulunuyoruz. Ocak sayýsýnda yazdýðýnýz “Gönülleri birleþtiren düðün kermesimiz” adlý yazýnýzý büyük bir beðeni ile okuduk ve kermes eþyalarýný kýz çeyizi gibi törenle çýkarýlmasý fikri çok hoþumuza gitti. Inþallah biz de bu güzel fikri deðerlendireceðiz. ? Bu yýlki Aile dergisinin kitaplarý çok güzel. Teþekkürler. Ayrýca Ayþenur Uslu’nun geri gelmesine çok sevindim. Yazýlarýný gülerek tekrar tekrar okuyorum.
ELVAN KURBAN / FRANSA
NORMALDE BU KADAR OKUMAZKEN SÝZÝN SAYENÝZDE DERGÝ, KÝTAP KARIÞTIRIYORUM
Dergilerinizi severek okuyoruz. Gerçekten her bölüm o kadar etkileyici ki. O kadar uðraþýyorsunuz. Emeðinize saðlýk. Benim en çok etkilendiðim bölüm geçen ay portre bölümündeki Müslüm Sarýkaya oldu. Her bölüm her yaþa göre. Ben normalde bu kadar okumazken sizin sayenizde dergi, kitap karýþtýrýyorum. Diðer ayý da iple çekiyorum. Tam eksik noktaya göre yazýlar yazýyorsunuz. Baþarýlarýnýzýn devamýný dilerim. Allah’a emanet olun.
SEMA NUR ÖÇALAN / KIRIKKALE
HER DERGÝ BÝR KILAVUZ NÝTELÝÐÝNDE
Ýþimin görevi nedeniyle bulunduðumuz köy tam bir mahrumiyet bölgesi. Ama Semerkand Aile Allah’ýn izni ile daðlarý, tepeleri aþýp, yaðmur çamur demeden büyüklerimiz ve sizlerin sayesinde her ay elimize bir müjde gibi ulaþýyor. Her dergi bir kýlavuz niteliðinde. 4,5 ay önce bir oðlumuz oldu, gurbette ve acemi olmamýz nedeniyle daraldýðýmýz zamanlar oluyor ama dergimiz her ay Hýzýr gibi yardýmýmýza yetiþiyor. Ayrýca söylemeden geçemeyeceðim, dergideki deðiþiklikler çok güzel olmuþ, ellerinize, yüreðinize saðlýk.
BETÜL UÐUR / SÝVAS
HEPÝMÝZÝN DERGÝSÝ
Sevgili Semerkand Aile dergisi, aile dergisine bu yýl abone olduk ve çok memnun kaldýk. Derginin her bölümünü beðeniyle okuyoruz. Özellikle Mizah ve Çocuk bölümü bize göre olduðu için daha çok beðeniyoruz. Ocak sayýsýnýn kapak sayfasý çok þirindi. Ve ablamla ben her sayýsýný okumak için yarýþýyoruz. Derginizdeki Az-Öz bölümündeki sorularý ablamla çözerek bilgimizi ölçüyoruz. Þubat sayýsýnýn bulmaca þifresinin ablalarým Rümeysa ve Þeyma Nur gelir gelmez buldular. Bütün Semerkand Aile çalýþanlarýnýn baþarýlarýnýn devamýný diliyoruz. Allah’a emanet olun. Sevgilerle
MUHAMMED FATÝH POLAT / ÞAHÝNBEY – GAZÝANTEP
BU DERGÝYÝ OKUMAK ÝÇÝN EVLÝ YA DA AÝLE OLMAK GEREKMÝYORMUÞ
Daha önce bu dergiye abone deðildim. Bana abonelik teklifinde bulunduklarýnda “Bana gerekli deðil” diyordum. “Neden?” diye sorduklarýnda “Çünkü ben evli deðilim” diyordum. Rabbime hamdolsun 6 ay önce evlendim ve bana tekrar teklif ettiklerinde bu sefer abone olmuþtum. Þuan Semerkand ve Semerkand Aile’ye aboneyim çok þükür. Ve eþim derginin gelmesini dört gözle bekliyor. Bana daha önce abonelik teklifinde bulunan abilerime teþekkür ediyorum. Keþke o ilk tekliflerinde kabul etseymiþim. Çünkü dergiyi alýp okumaya baþlayýnca gördüm ki bu dergiyi okumak için evli ya da aile olmak gerekmiyormuþ. Bunu çok daha iyi anladým. Özellikle M. Saki Erol’un yazýlarýný çok beðeniyoruz. Bu derginin içeriðini hazýrlamakta emeði geçen bütün kardeþlerime can-ý gönülden teþekkür ederim.
MUTTALÝP VAROL / BURSA