Hasan Basri Hazretleri der ki... By: selsebil Date: 07 Temmuz 2009, 12:25:17

Eðer tatil anlayýþýmýz atýl kalmak, vakit öldürmek, günü boþa geçirmek.. þeklinde oluþuyorsa çok kötü bir tatil anlayýþýmýz var demektir. Çünkü tatilde israf edip boþa geçirdiðimiz vaktimiz, nakdimizden de kýymetlidir.
Ha nakdini, paraný israf edip boþa harcamýþsýn, ha vaktini.. Hatta, vaktin nakitten de üstün olduðunu söylemiþler geçmiþ alimler. Demiþler ki, "Vakitle nakdi kazanabilirsiniz, ama nakitle vakti kazanamazsýnýz. Mesela para vererek dünkü boþa harcadýðýnýz vaktinizi geri getiremezsiniz. Öyle ise vakit nakitten de kýymetlidir. Onu boþa harcamaktan titreyin, týpký paranýzý boþa harcamaktan çekindiðiniz gibi.
Selef alimlerinden Hasan Basri Hazretleri der ki: "Ben öyle zatlara eriþtim ki, onlar sizin paranýzý boþa harcamaktan çekindiðiniz gibi vakitlerini boþa harcamaktan çekiniyorlar, dakikalarýnýn dahi deðerini düþünüyorlardý!.." Ýmam–ý Þafii Hazretleri de tatili þöyle anlatýr:
"Tatil, nakitten de kýymetli olan vakti boþa harcamak deðildir. Belki tatil, meþgul olduðun iþi býrakýp yeni bir iþle meþgul olmak, yani usandýðýn bir iþten uzaklaþýp usanmadýðýn yeni bir iþe baþlamak demektir. Bu sebeple tatili fýrsat bilip deðerlendirmeli, en azýndan kalbî, ruhî, fikrî mânâda kazançlar saðlamaya yönelik kitaplar okunmalý, tefekkürde bulunmalý, nakitten de kýymetli olan vakit israf edilmemelidir."
Selef alimlerinden Abdullah bin Âmir'e gelen bir adam: 'Seninle biraz sohbet edelim.' demiþti de þu karþýlýðý almýþtý: "Tut Güneþ'i gitmesin, seninle oturup vakit öldürelim." Adam þaþýrmýþ: 'Ne demek bu?' deyince Âmir:
– Çünkü demiþti, güneþ durmuyor gidiyor, böylece vakit harcanýyor; ya vakti durdur seninle muhabbet edelim, ya da geriye çekil, akýp giden vakti deðerlendirelim. Nakitten de deðerli olan vakti boþa harcama vebaline girmeyelim.."
Selef alimlerinin vakit deðerlendirme konusundaki titizlikleri çok farklýdýr. Basralý Halil bin Ahmed'in vakit konusundaki bir sözü kitaplara þöyle geçmiþtir. Diyor ki:
– Ah þu yemek saatleri.. Bana en aðýr gelen saat yemek saatidir. Çünkü onda mideden baþka bir þeyle meþgul olamýyor insan.
Hayatý boyunca hiçbir vaktini boþa geçirmemiþ olan Ýmam–ý Ebu Yusuf Hazretleri, vefatý anýnda bir ara bayýlarak gözlerini yummuþtu. Neden sonra gözlerini açtý, baþýnda durana hemen bir ilmî mesele sordu. O da, 'Þimdi mesele halletmenin zamaný deðil. Biraz istirahat eyle.' deyince þöyle cevap verdi:
– Keþke ilimle meþgulken gelse bana gelecek olan. Ben de öylesine deðerli bir meþguliyet içinde iken gitsem öbür tarafa! Ne büyük þeref olur benim için ilimle meþgulken gitmek..
Vakti en iyi deðerlendirenlerden biri de Hammad bin Seleme idi. Ya namaz kýlar, ya halka hadis rivayet eder, ya da öðrencilerine ders verir, gençlerle meþgul olurdu. Yani boþ vakti hiç yoktu onun. Nitekim vefatý da namaz kalýrken vaki olmuþ, secdede iken ruhunu Rahman'a teslim etmiþti.. Anlaþýlan, bizim kýymetini takdir etmeden en israflýca harcadýðýmýz deðerimiz, maalesef vakitlerimizdir. Hem de etek dolusu nakit harcasak da geri getiremeyeceðimiz vaktimiz. Onun için Efendimiz (sas) ikaz etmiþtir bizleri:
– Ýki nimet vardýr ki insanlar kýymetini bilmiyorlar. Biri sýhhatleri, diðeri de boþ vakitleridir!.. Evet hem sýhhatin hem de boþ vaktin kýymetini tam olarak bildiðimiz söylenemez.
Bu konuda halk arasýnda vaktin deðerini ifade etmek için söylenen bir misalle baðlayalým bahsimizi. Efendimiz (sas) yolda giderken kenarda bomboþ oturan bir adam görmüþ selam vermeden geçip gitmiþ. Sonra dönüþte ayný adama bu defa selam verip geçmiþ. Gerekçesini de þöyle ifade etmiþ:
– Geçerken bomboþ duruyordu. O yüzden selam vermeden geçtim. Dönüþte ise hiç olmazsa eline bir çöp almýþ topraðý karýþtýrýyor, boþ oturmuyordu. O yüzden selam verdim.
Boþ durmakla bir iþle meþgul olmanýn farkýný anlatan bir misal bu..
Ahmet Þahin
Ynt: Hasan Basri Hazretleri der ki... By: hafiza aise Date: 27 Ocak 2011, 16:19:59
Rivayetlerden de gördüðümüz üzere hassasiyet had safhada.Ýnsanlar ise onlar kadar ibadet etmemeye raðmen günlük ibadetlerden , iþlerden yorulur hale gelerek ilk bulunan boþlukta þikayetçi oluyor ve yorgunluðunu ifade ederek dinlenmeye fýrsat bulamadýlarýný dile getirir hale gelmiþ durumda.
Tatil konusu ise ;zaten müslüman tatile giderken yanýnda en azýndan bir kitap götürmeli.Boþ boþ oturmaktan sýkýlýyor olmalý.Sýkýlmýyorsa problem var demektir.
inþ Vaktimizi naktimizden daha fazla önemseyenlerden oluruz..Allah c.c razý olsun