Misafir doktor By: ehlidunya Date: 08 Ekim 2011, 17:12:43
Üniversitelerde 'tam gün'e 'misafir doktor' çözümü
'Tam Gün Yasasý' ile üniversiteden ayrýlarak özel muayenehaneyi seçen akademisyenlerin yerine, 'misafir doktor'lar geliyor. 'Üniversite hastanelerinde doktor yokluðundan ameliyatlar yapýlamýyor' eleþtirisine karþý çözüm için devreye giren Yükseköðretim Kurulu (YÖK) ve Saðlýk Bakanlýðý, 'Tam Gün' nedeniyle ayrýlan hocalarýn yerine sözleþmeli akademisyenler görevlendirecek. Üniversitede kadrosu bulunmayan ve özelde ya da kamu kurumlarýnda çalýþan öðretim üyeleri, sözleþmeli olarak haftanýn belli günleri ihtiyaç olan üniversitelerde ameliyatlara girebilecek. Part-time sistemi sayesinde hem vatandaþ hem de doktor kazanacak.
Kanun hükmünde kararname ile çýkan 'Tam Gün Yasasý'na göre, devleti deðil özel hastane ya da muayenehaneyi seçen öðretim üyesi, üniversitelerde hasta bakamýyor. Ameliyatlara giremiyor. Sadece eðitim verebiliyor. Bu durumun ameliyatlarda aksamaya yol açtýðý ve vatandaþý maðdur ettiði eleþtirilerinden sonra harekete geçen YÖK ve Saðlýk Bakanlýðý, hoca ihtiyacý olmayan üniversitede çalýþan öðretim üyelerini ihtiyaç duyulan üniversitelere yönlendirme kararý aldý. Doktor ihtiyacý çeken üniversite, ilgili hocayý ihtiyaç duyulan týbbî alanlarda görev yapmak üzere haftanýn belli günlerinde hastaneye davet edecek. Konuk doktorlar, burada kendisi için önceden hazýrlanan hastalarýn ameliyatlarýna girecek ve tedavilerini gerçekleþtirecek. Bu süreçte vatandaþtan hiçbir þekilde para alýnmayacak. Konuk doktorlarýn tüm masraflarý üniversitelerin döner sermayesinden ödenecek. Misafir hoca için yeni bir kadro açýlmayacak ve kadro iþgali gerçekleþmeyecek. Açýlacak yeni kadrolar ise üniversitede tam gün çalýþacak hocalara verilecek. Kanun hükmünde kararnameye yapýlacak ek ile yasaya konulacak deðiþiklikle, misafir hocalarýn öðrencilere de eðitim vermesi planlanýyor.
Ýkinci aþamada üniversiteler, birtakým yeniliklerin hayata geçirilmesini istiyor. Öncelikle Saðlýkta Uygulama Tebliði'nde, üniversitelerle ilgili hizmetin farklý deðerlendirilmesi ve fiyatlandýrmanýn üniversiteler için yüksek tutulmasý talep ediliyor. Ayrýca Sosyal Güvenlik Kurumu ile birlikte belirlenecek koþullarda, hocalarýn özel hastaneler ile Vakýf Üniversite Hastaneleri'nde mesai saatleri sonrasý çalýþmasýna yönelik düzenlemelerin de hayata geçirilmesi bir diðer çözüm yolu olarak görülüyor. Üniversite yetkilileri kýsa vadede bunlarýn çözüm olabileceðini fakat uzun vadede ciddi çalýþmalarýn yapýlmasý gerektiðini ifade ediyor.
ZAMAN
radyobeyan