Sevgili annelerimiz bizim birtanelerimiz By: hafiza aise Date: 06 Ekim 2011, 14:28:40
SEVGÝLÝ ANNELERÝMÝZ BÝZÝM BÝRTANELERÝMÝZ
Mayýs 2009 44.SAYI
Ana yüreði” çok derin anlamlar içeren, açýklanmak istenmeye kalkýnca kelimelerin kifayetsiz kaldýðý bir tanýmlamadýr, ana olunmadýkça da bu durumun kimyasý anlaþýlamaz. Anneler içlerinde büyütüp dünyaya getirdikleri çocuklarýnýn bedenlerini doðduktan sonra da en iyi tanýyan varlýklardýr, sanki her iki vücutta da ayný anda yaþarlar. Mesela sofrada küp gibi yeyip doymanýza raðmen elinde sütlaçla gelen annenizi doyduðunuza ikna edemezsiniz. O bir annedir elbette ki sizin doyup doymadýðýnýzý sizden çok daha iyi bilecektir. Kendinden emin bir ses tonuyla da “doymadýn daha sen” dediðinde itaatle o sütlacý da kemal-i afiyetle yiyeceksinizdir. Bu arada sofradan kalkerken “eline saðlýk anneciðim” sözünü unutmayýnýz çünkü tek beklentileri odur aksi takdirde bu unutmanýzýn yankýlarý uzun sürebilir.
ANNEMÝZÝN BENZERLÝK KURAMI
Evladýnýn her zaman ulvi deðerlerle sahip olmasýný isteyen ve bu yönde yetiþtiren anneler maalesef ki bazen hayal kýrýklýðýna uðrarlar. Üzerine titrediði çocuðunun olumsuz bir davranýþýný gördüklerinde önce kýsa bir þok yaþarlar, fakat hemen kendilerini toplayýp bu olayý çözümleme yoluna giderler. Ýþte tam bu noktada ortaya attýklarý “benzerlik kuramý” devreye girer.
Kendi annem baþta olmak üzere birçok evde de örneklerini gördüðüm benzerlik kuramýný þu þekilde özetleyebilirim: Anne ve babanýn özelliklerini alarak doðan bebek ilerleyen yýllarda bazý huylarla bu özellikleri belirginleþtirir. Daðýnýklýk, inatçýlýk, yaramazlýk, sorumsuzluk, yardýmseverlik, merhamet, el çabukluðu gibi olumlu ve olumsuz hasletlerin anne ya da baba kaynaðýnýn hangisinden alýndýðýný açýklayan bu kurama benzerlik kuramý denir. Bu kurama göre sevilen ve beðenilen yönlerinizin genetik patenti annenize ve annenizin tarafýna, sevilmeyen ve deðiþtirilmesi gereken yönlerinizin genetik patenti ise babanýza ve babanýzýn tarafýna aittir. Anneler bunu kolayca ayrýþtýrýrlar. Kendimden bilirim; annemin dediðine göre sabýrlýlýðým hiç kuþkusuz anneme çekmiþken, iþime gelmeyen bir þeyi duymamam tamamen baba menþelidir. Eðer anneniz olumlu yönünüzü babanýza hibe etmiþse orda ciddi bir dil sürçmesi gerçekleþtiði kuvvetle muhtemeldir.
BAK MAVÝÞ’E, SENÝN GÝBÝ KARÞILIK VERÝP BENÝ ÜZMÜYOR
Anneler evlatlarýný koþulsuz sevip her þeyiyle kabul etseler de mukayese huylarýndan da çoðu zaman vazgeçemezler. Komþunun tavuðu komþuya kaz görünür misali, anneler çevrelerindeki çocuklara bakarak kendi çocuðuna örnek gösterirler. Derslerdeki baþarýsý, kariyerindeki hýzlý ilerlemesi, annesini üzmemesi gibi birçok alanda deðerlendirilen komþunun çocuðu bir süre sonra sizin evinizde yaþýyor gibi olur. Açýkçasý son dönem annelerde bu örnek gösterme olayý azalsa da bizim zamanýmýzda oldukça çoktu. Olay çocuk açýsýndan son derece sinir bozucudur. Komþunun çocuðunu tenhada sýkýþtýrma hayalleri kurdurtan bu durumdan daha beteri var mýdýr derseniz, evet vardýr. Annenin çocuðuna evdeki muhabbet kuþunu iþaret ederek “Bak Maviþ’e senin gibi karþýlýk verip beni üzmüyor aðzý dili baðlý hayvancaðýz” demesidir. Tabi burada Maviþ’in makus kaderi kaza süsü verilmek suretiyle pencereden kaçýrýlmasýdýr.
DÝKKAT! HER AN DEÐÝÞEBÝLÝRLER
Anne çocuk arasýndaki bu tatlý söz düellolarýndan bahsetsek de söz konusu yavrularý olduðunda ne zaman ne yapacaðý belli olmayan anneler size söylenirken bir anda kaný kaynayarak söylenmeyi býrakýp “aman ne güzel doðurmuþum seni, gel annesi bir öpsün kuzusunu” diyerek kafanýzý da karýþtýrabilirler.
Kabul edelim ki çocuklar yaþlarý kaç olursa olsun annelerinin gözünde hiç büyümezler. Unutmayalým ki annelerimiz dünya üzerinde bizi karþýlýksýz seven tek insandýr. Hiç boþa kürek çekmeyelim ki er ya da geç annelerimizin sözüne geliriz. Ne mutludur ki ne yaparsak yapalým bizi her zaman ve kolayca affederler. Ne enteresandýr ki ellerinde sihirli deðnek varmýþ gibi bizi her zaman sýkýntýlarýmýzdan kurtarýrlar... ve duamýz odur ki Rabbimiz onlarý baþýmýzdan eksik etmesin…
Bakýþý ýsýtýr,
sütü büyütür, kucaðý korur,
Bir yalan söylesen
gözünden doðruyu okur,
Çoðu zaman tatlýdýr
ama bazen de huysuz olur
Can lazým desen
ilk verecek olan da O’dur…