Ansiklopedik Hadis Terimleri Sözlüðü
Pages: 1
Hadis tedvini By: sidretül münteha Date: 04 Ekim 2011, 16:27:28
Hadis Tedvini:


Bk. Tedvin.

El-Hadîse:

Deðiþik yerlerde çeþitli maksatlarla kullanýlan bir tabirdir. Kullanýldýðý yerlerden ilki, isnadla metin arasýdýr. Þöyleki, bilhassa Maðribli hadisciler, rivayet sýrasýnda hadisin isnadýnýn sona erdiði, metninin baþladýðý yerde durarak el-hadîse derler.333 Böyle yapmakla isnad ile metnin arasýný ayýrmýþ; herbirini ayrý ayrý belirterek el-hadîse dedikleri yere kadar olan kýsmýn isnad, ondan sonra gelen kýsmýn ise metin olduðunu açýklamýþ olurlar.
Ýkincisi, hadis rivayeti sýrasýnda þeyh, bir hadisin isnadýný ve metnini birlikte zikrettikten sonra el-hadîse veya el-hadîse bi -tûlihî derse metnin geri kalan kýsmýna iþaret etmiþ olur. Bir baþka deyiþle bu tabirlerle metnin rivayet edilen kýsýmdan ibaret olmadýðýný, nakledilen kýsmýn devamýnýn olduðunu belirtir. Yazýlý metinlerde sýkça görülen ve zekera'l-hadîse tabiri de hemen hemen ayný maksatla kullanýlýr.

Üçüncüsü, müslüman müelliflerin eserlerinde birbirinden biraz farklý iki manada kullanýldýðý görülür. Açýklamak gerekirse, bir ayetin baþ tarafýný zikrettikten sonra el-âye denilmesi gibi, naklettikleri bir hadisin baþ tarafýndan bir kýsmýný verirler ve el-hadîse lafzýný eklerler. Bu takdirde “ikra el-hadîse” veya “uzkuru'l-hadîse” demiþ gibi olurlar. Böylece hadisin tamamýnýn hatýrlanmasýný okuyucuya býrakýrlar. Yahutta bir ibare naklettikten sonra el-hadîse derler. Bununla da o ibarenin kendi sözleri deðil, hadis olduðunu açýklamýþ olurlar, meselâ, ibaresinde lafýzlarýnýn hadîs olduðu, sonuna eklenen el-hadîse lafzýyla belirtilmiþtir. 334

El-Hadîse Bi-Tûlihî:

Bk. El-Hadîse.

Hadîsi Ýlâhî:

Bk. Kudsî Hadis.

Hadîsi Kudsî:

Bk. Kudsî Hadis.

Hadîsi Mütevâtir:

Bk. Mütevatir.

Hadîs-i Nebevî:

Bk. Hadis.

Hadîs-i Rabbanî:

Bk. Kudsî Hadis.

Hadîsuhû Munker:

“Hadisi münkerdir” manasýna cerh lafýzlarýndandýr. Cerh lafýzlarýnýn üçüncü mertebesine el-Irâkî'nin eklediði bu lafýzla cerhedilen ravinin hadisleri dini konularda delil sayýlamazsa da itibar için yazýlabilir.


radyobeyan