Namazda Zikir By: sumeyye Date: 03 Ekim 2011, 13:41:09
Namazda Zikir
3412. Furât b. Selmân'm bildirdiðine göre Hz. Ali (kenamaBahuvecheh) þöyle demiþtir: Sizden bir kimse kalkýp dört rekat namaz kýlarak rekatlarda Allah Resûlü'nün (sallallahu aleyhi vesellem) okuduðu þu duayý okusa olmaz mý?: (Allahým) Senin nurun tamamlandý, doðru yolu gösterdin. Sana hamd olsun. Senin hilmin büyük oldu, affettin. Sana hamd olsun. Elini açtýn, bolca verdin. Sana hamd olsun. Ey Rabbimiz! Senin vechin/zâtm vecihlerin/zâtlarýn en yücesidir. Senin makamýn makamlarýn en büyüðüdür. Senin lütfün en üstün ve en hazýmlý lütuftur. Ey Rabbimiz! Sana itaat edilirse, mükâfatlandýrýrsýn. Ey Rabbimiz! Sana isyan edilirse, baðýþlarsýn. Darda kalanýn imdadýna yetiþir, kötülüðü savarsýn. Hastalýða þifa verirsin. Günahý baðýþlar, Tövbeyi kabul edersin. Senin verdiðin nimetlerin karþýlýðýný kimse veremez, hiç bir hatibin sözü seni övmeye yetmez." (Ebû Ya'lâ) [266]
3413. Ýbn Ömer demiþtir ki: Müslümanlarýn fakirleri zenginlerin kendilerine üstün kýlýndýklarý yönlerden yakýnarak: "Ey Allah'ýn Resulü! Bunlar bizim kardeþlerimiz. Bizim inandýðýmýz gibi inandýlar. Bizim namazýmýz gibi namaz kýldýlar. Bizim orucumuz gibi oruç tuttular. Ama mal mülk konusunda onlarýn bize bir üstünlüðü vardýr ve bu sayede onlar sadaka veriyorlar, akrabayý gözetiyorlar. Bizler ise fakiriz. Bu imkânlarý bulamýyoruz" dediler. Bunun üzerine Resûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) þöyle buyurdu: "Size bir þey söyleyeyim de, onu yapmak suretiyle zenginlerin faziletine ulaþýrsýnýz. Her namazýn ardýndan il kere Allâhü ekber, kere Elhamdü lillâh, Ýl kere Sübhânallah, ÝÝ kere Lâ ilahe illallah vahdehu lâ þerike leh deyin. O zaman zenginlerin faziletine ulaþýrsýnýz." Bu söz zenginlerin kulaðýna gitti ve Resûlullah'm (sallalîahu aleyhi vesellem) fakirlere söylediklerini onlar da okudular. Bunun üzerine fakirler tekrar gelerek: "Ey Allah'ýn Resulü! Kardeþlerimiz (zenginler) de bizim dediklerimizi diyorlar" diye yakýndýlar. Allah'ýn Resulü (sallallahu aleyhi veseilem) de: "Bu, Allah'ýn fazlýdýr. Onu dilediðine verir. Ancak ben size, ey fakirler topluluðu/ Þu müjdeyi vereyim, ki: Mü'mirilerin fakirleri cennete zenginlerinden yarým gün, yani beþ yüz yýl önce gireceklerdir.[267] (Abd b. Humeyd)
3414. Musa b. Ubeyde kanalýyla ayný hadis þu ilaveyle nakledilmiþtir. "Sonra Musa þu âyeti okudu; Muhakkak ki Rabbiniz nezdinde bir gün sizin saymakta olduklarýnýzdan bin yýl gibidir [268] (Bezzâr)
Bezzâr demiþtir ki: "Hadisi yalnýz bu tarikten biliyoruz. Zayýf noktasý Musa b. Ubeyde'dir." Ýbn Mâce, Sünen'inin Zühd kitabýnda hadisin bir kýsmýný nakletmiþtir.[269]
[266] Hadisi Ýbn Ebî Þeybe, Musannef'Ýnde rivayet etmiþtir. Bkz. el-Hýsnü'l-Hasîn. Rivayet Hz. Ali'ye ait mevkuf bir hadistir.
[267] Hadis hakkýnda Bûsîri'nin yorumu için bkz. 3403 nolu hadis.
[268] Hac sur. 22/47.
[269] Heysemî demiþtir ki: "Bunu Bezzâr zayýf biri olan Musa b. Ubeyde er-Rabezî'nin yer aldýðý bir senetle rivayet etmiþtir/' (Mecmn X, 101)
Ynt: Namazda Zikir By: Rüveyha Date: 27 Mart 2016, 18:16:40
Esselamu aleykum ve rahmetullah..Efendimiz müjdeyi veriyor ÝnþaAllah...Mevlam bu müjdeye nail olmayý,Efendimizin buyurduklarýný hakkýyla yerine getirmeyi nasip eylesin ÝnþaAllah..
Ynt: Namazda Zikir By: Bilal2009 Date: 27 Mart 2016, 18:55:51
Ve aleykumusselam ve rahmetullah. Rabbim bizleri Efendimiz gibi ibadet edenlerden eylesin. Rabbim paylaþým icin razý olsun.