Kesreti galat By: sidretül münteha Date: 01 Ekim 2011, 20:28:46
Kesret-i Galat:
Bk. Kesretu'l-Galat.
Kesretu'l-Galat:
Ayný manada fuhþu galat da kullanýlýr. Her ikisi de, çok hata yapmak, hatasý çok olmak demektir. Kesretu’l galat ya da fuhþu galat, ravinin cerhedilmesine yol açan ve meta'in-i aþere denilen on tenkit esasýndan zabtla ilgili olanlarýndandýr. Ravinin çokça yanýlmasý, rivayet ettiði hadislerde hatasýnýn fazla olmasýný ifade eder.
Ýnsan hiçbir zaman hatadan, yanýlmaktan kurtulamaz. “Ýlk yanýlýp hata eden ilk insan olan Âdem'dir” denilmiþtir. Buna göre ravi hadis rivayetinde hata edebilir ve bu, tabiî bir þeydir. En meþhur âlimlerin bile hata ettikleri, hadis ilminde þöhret yapmýþ güçlü hafýza sahibi ravilerin az da olsa yanýldýklarý vakidir. Öyle iken ravinin cerhine sebep olan hatasýnýn çok olmasý, tabirin manasýndan da anlaþýlacaðý üzer hatalý rivayetlerinin doðru olarak rivayet ettiklerinden fazla olmasýdýr. Hatalý rivayetleri, doðru rivayetlerine eþit olanlar da kesretu'l-galat yüzünden cerhedilirler.
Rivayetlerinde çok hata yapan ravinin hadislerine itibar edilmez. Yerine göre bunlara munker, mu'allel gibi isimler verilir.
Hadis rivayetinde fazla hatasý görülen bir diðer ifadeyle hatalý rivayetleri doðrularýndan fazla olan râviye kesîru'l-galat denir.