Haberiniz olsun By: hafiza aise Date: 29 Eylül 2011, 14:35:55
HABERÝNÝZ OLSUN
Ekim 2009 49.SAYI
AÞK ADINA DEVRÝLEN ÇAMLAR (HERKES SUSTUÐU ÝÇÝN!)
Bazen herkes susuyor, umutsuzluða düþüveriyoruz; güvendiðimiz kalemler var, onlar konuþmalýlar, susmamalýlar. Gözle görülen bir sorun var, bir hata, pembiþ baskýsýyla ve vurucu ismiyle satýþ rekorlarý kýran ve fakat bir yerlerde içimize sinmeyen. O Mübarek öyle dememiþtir, yazar bunlarý nerden bilmiþtir, ha tamam bu yalnýzca bir romandýr e peki isimler neden gerçektir ve yazara ait kelimeler neden onlarýn aðzýndan söylenmektedir? Sonra Yeni Þafak’tan Dücane Cündioðlu tam üç gününü veriyor sessiz kalýnan bu önemli mevzu, pek bir önemli(!) kitap için ve buna neden olarak da herkesin susmasýný gösteriyor. Allah razý olsun diyoruz þöyle yürek dolusu bir muhabbetle. Kitabý okuyanlara özellikle tavsiye ediyoruz bu satýrlarý (buraya alamadýðýmýz kýsýmlarla birlikte ve muhakkak) okumalarýný, yanlýþlarla doðrularý deðiþtirebilsinler diye.
“Hatalarýn ortak özelliði özensizlik; bir kýsmý da yetersizlik! Türkçe Hz. Mevlana’nýn mürþidi Seyyid Burhaneddin’e layýk görülen þu ifadeye bir bakalým: “... ve Kur’an-ý Kerim’de yazan bir hükmü hatýrlattým: Mümin müminin aynasýdýr.” (s. 98) Oysa Kur’an’da böyle bir ayet-i kerime yok! Aksine bu bir hadis-i þerif. Öyle hadis literatürüne filan vakýf olmaya da gerek yok, çünkü Þems-i Tebrizi Makalat’ýnda, Hz. Mevlana ise Fihimafih’inde bu hadisi þerh ediyorlar. Aþk yazarýnýn devirdiði çamlarýn haddi hesabý yok...
Tavsiyem, Issýz Adam’ýn gözü yaþlý seyircilerinin etkileneceði türden hikmetler serdetmeden önce, meþgul olduðu sahanýn kendisinden beklediði asgari özeni göstermesidir.”
FÝKÝR MÝ ÖNEMLÝ SÖYLEYEN MÝ?
Vatan Gazetesi yazarý, sanatçý Zülfü Livaneli’nin kaleme aldýðý bu satýrlar, kalbinin yerini hala bilenler ve eðri oturalým ama da doðru konuþalým diyebilenler için kaleme alýnmýþtýr, bellidir, ama birilerinin o gözlüklerle bunlarý fark edebilmesi nerdeyse imkansýzdýr. Yine de hoþ bir çabadýr, umut vericidir.
“Fikir mi önemli, söyleyen mi? Gerçek solun bu ülkede yýllardýr savunduðu, uðruna bedel ödediði kavramlara sýrf bugünün iktidarý dile getiriyor diye karþý mý çýkmalý, yoksa destek mi olmalý? Esas soru bu...”
DAYAÐIMI DA YERÝM, OKULUMU DA SEVERÝM
Ekonomik Ýþbirliði ve Kalkýnma Teþkilatýnýn (OECD) “Çocuklar Ýçin Daha Ýyisini Yapmak” baþlýðýyla yayýmladýðý rapora göre Türkiye, teþkilata üye ülkeler arasýnda, eðitim, saðlýk, -dayak dahil- çocuklara ilgi, özen ve bakýmýn deðerlendirildiði araþtýrmada, Meksika ile birlikte “tüm ölçütleri yetersiz” iki ülkeden biri olmuþ. Burasý tamam, aldýk kabul ettik; ne de olsa bu tür anketlerde son sýralarda yer almaya alýþmýþlýk vardýr her T. C vatandaþýnýn bünyesinde. Fakat ayný ankette, “çocuklarýnýn çoðunluðunun okullarýndan hoþlandýklarýný belirttikleri tek ülke”nin de biz olmamýza ne dersiniz acaba? Biz bu durum karþýsýnda bir coþku fýrtýnasýna kapýlýp, içimizden gelen bir sloganý dýþýmýza vuruverdik: “Dayaðýmý da yerim, okulumu da severim!”
PEKÝ AMA SÝZÝN ADINIZ NE?
Vaziyet gösteriyor ki Türk Dil Kurumu teknolojinin ve küreselleþmenin de etkisiyle dilimize hýzla hücum eden yabancý kelimeleri Türkçeleþtirme çalýþmalarý sýrasýnda zaman zaman harap ve bitap düþmekte. CD yerine “yoðun tekerlek”, T.V yerine “izlengeç” kelimelerini öneren TDK, hayatýmýzýn tam da ortasýnda yer alan internetin kendine özgü sembolü “@” (halk arasýnda et) için hala uygun bir isim bulamamýþ. Þimdilik görsel medyada, kuyruklu a, güzel a, özel a gibi ifadeler kullanýlmaya çalýþýlýyor ve kurum tarafýndan kanca, çengel, ters a, kulak, kulakçýk gibi kelimeler öneriliyormuþ. Türkiye’de tematik a’nýn (bu da bizim tavsiyemiz) eposta yoluyla hayatýmýza giriþi doksanlarýn baþlarýna rastlýyor. Bu da þunu gösteriyor ki; bunca yýl uygun bir isim bulunamayan bu þematik a için (ikinci tavsiyemiz) herkes baþýnýn çaresine bakmalý, seçtiði ismi acilinden hayatýna geçirmeli.
Þule AKYOL