Bu konuda ABD'den sonra ikinciyiz By: hafiza aise Date: 27 Eylül 2011, 17:20:28
Bu konuda ABD'den sonra ikinciyiz
Dünyada toplam 194 dermatoloji derneði bulunurken, Türkiye’nin en fazla dermatoloji derneði olan ülkeler sýralamasýnda ikinci olduðu saptandý
Dermatoloji derneklerinin internet arama motoru kullanýlarak saptanmasýna yönelik yapýlan bir araþtýrmada, dünyada toplam 194 dermatoloji derneði olduðu, en çok derneði olan ülkeler sýralamasýnda Türkiye’nin ABD’nin ardýndan ikinci sýrayý aldýðý görüldü.
Haydarpaþa Numune Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalýklar Kliniðinden As. Dr. Sevda Gizlenti, Uzm. Dr. Þirin Yaþar ve Memorial Ataþehir Hastanesinden Doç. Dr. Tuðba Rezan Ekmekçi tarafýndan hazýrlanan “Dermatoloji Derneklerinin ve Ýþlevlerinin Ýnternet Ortamýnda Ýncelenmesi” baþlýklý araþtýrma, TÜRKDEM dergisinin 2011 yýlý 2. sayýsýnda yayýmlandý.
Çalýþmada, Türkiye ve dünyada faaliyet gösteren dermatoloji derneklerinin saptanmasý ve bunlarýn genel yapýsý ile faaliyetlerinin araþtýrýlmasý amaçlandý.
Ýnternette arama motoruna (www.google.com) bazý Ýngilizce anahtar kelimeler yazýlarak Türkiye’deki ve dünyadaki dermatoloji derneklerine ulaþýldý. Dernekler, web sayfasý olup olmamasý ve yayýn dili açýsýndan, Ýngilizce web sitesi olanlar, hem Ýngilizce hem kendi ana dilinde web sitesi olanlar, sadece ana dilinde web sitesi olanlar ve web sitesi olmayanlar olmak üzere dört gruba ayrýldý.
“International League of Dermatology Societies (ILDS)”nin web sitesine girilerek derneklerin buraya üye olup olmadýklarý incelendi. Ayrýca, internetten ulaþýlabilen dernekler arasýndan Ýngilizce web sitesi olan derneklerin web sayfalarýndan tarihçeleri, amaçlarý, idari yapýlarý, gelir kaynaklarý, üye sayýlarý, üyelik þartlarý, dernek üyeliklerinin avantajlarý, eðitim faaliyetleri, süreli yayýnlarý, bilimsel çalýþma gruplarý ve sosyal faaliyetleri incelendi.
Dermatoloji alanýnda 194 dernek
Arama sonunda toplam 194 dermatoloji derneði saptandý. En çok derneði olan ülkeler, ABD (22), Türkiye (14), Ýtalya (11) ve Ýngiltere (9) olarak belirlendi. Yüz doksan dört derneðin 53’ünün uluslararasý, 141’inin ulusal olduðu görüldü. Uluslararasý dernek sayýsý en fazla olan ülkeler ise ABD (12) ve Almanya (5) olarak tespit edildi.
Kýtalara göre daðýlýma bakýldýðýnda, en çok derneðin Avrupa’da yer aldýðý saptandý. Avrupa’da 79 (yüzde 41), Asya’da 53 (yüzde 27), Amerika’da 48 (yüzde 25), Afrika’da 10 (yüzde 5) ve Avustralya’da 4 (yüzde 2) dernek olduðu belirlendi.
Dernekler, web sayfasý olup olmamasý ve yayýn dili açýsýndan incelendiðinde; Ýngilizce web sitesi olan 72, hem Ýngilizce hem kendi ana dilinde web sitesi olan 17, sadece ana dilinde web sitesi olan 53, web sitesi olmayan 52 dernek tespit edildi.
Türkiye’de alt branþlara ait 6 dernek var
Dünya çapýnda ILDS’ye üye dernek sayýsý 131 olarak bulundu. Bunlarýn 12’sinin ABD’ye ait olduðu, Türkiye’den “Deri ve Zührevi Hastalýklar Derneði”, “Türk Dermatoloji Derneði”, “Türkiye Dermatoveneroloji Derneði” ve “Dermatopatoloji Derneði”nin ILDS’ye üye olduðu görüldü.
Yetmiþ dört derneðin, dermatolojideki özgül amaçlara yönelik kurulduðu belirtilirken, dermatocerrahide 13, dermatoonkolojide 9, pediatrik dermatolojide 7, deri görüntüleme ve kozmetolojide 6, dermatopatoloji ve saç hastalýklarýnda 5, kontakt dermatit, lazer, fotobiyoloji, pigment bozukluklarý, allerji immünoloji, teledermatoloji ve psikodermatolojide 3, týrnak ve cinsel yolla bulaþan hastalýklarda 1 dernek olduðu tespit edildi. Türkiye’de de alt branþlara yönelik toplam 6 dernek olduðu belirlendi.
Derneklerin tarihi incelendiðinde, bazý derneklerin kuruluþlarýnýn oldukça eskiye dayandýðý görüldü. Dünyada kurulan en eski dermatoloji dernekleri ABD, Ýtalya ve Almanya’ya ait olurken, Türkiye’deki en eski derneðin ise 1919 yýlýnda Ýstanbul'da "Emraz-ý Cildiye ve Efrenciye Cemiyeti" adýyla kurulduðu, ancak bu derneðin beþ yýl sonra kapanarak 1930 yýlýnda “Cilt ve Zührevi Hastalýklar Cemiyeti” adýnda tekrar faaliyete geçtiði kaydedildi.
En pahalý aidat 850 dolar
Çoðu dernek web sitesinde üyelik aidat bilgisine yer vermezken, toplam 46 derneðin aidat bilgisine ulaþýlabildi. Türkiye’deki derneklerin yýllýk aidat miktarý 12-60 TL arasýnda deðiþirken, yurt dýþýnda üyelik sýnýfýna göre deðiþik ücretlendirme uygulandýðý belirlendi.
En düþük ücretin 30 avro ile “Society of Hair Testing” derneðine ise; en yüksek aidat miktarýnýn 850 dolar ile “American Academy of Dermatology” derneðine ait olduðu tespit edildi.
Ýnternet taramasýnda sadece 42 derneðin üye sayýsý ile ilgili bilgilere ulaþýlabildi. Üye sayýsýnýn 12 (International Society for Skin Imaging-Almanya) ile 16 bin arasýnda deðiþtiði gözlendi. En çok üyesi bulunan derneklerin “Japanese Dermatological Association” (10 bin) ve “American Academy of Dermatology” (16 bin) olduðu saptandý.
Toplam 52 derneðin süreli yayýný bulunurken, 11 derneðin web sayfasýndan bilimsel çalýþma grubu olduðu verisine ulaþýldý.
Araþtýrmanýn sonuç bölümünde þunlar kaydedildi:
“Ayrýca son yýllarda gerek ülkemizde gerekse dünyada dermatocerrahi, dermatoonkoloji gibi özgül dermatoloji alanlarýndaki derneklerin sayýsýnýn artmasý da dikkat çekmektedir. Dünyada dernek sayýsýnda ülke olarak ikinci sýrada çýkmamýzda bazý yerel derneklere internetten ulaþamamýþ olmamýzýn etkisi olsa da, bu çalýþma ile sayýsal olarak ülkemizdeki dernekleþmenin yeterli olduðu söylenebilir. Ancak uluslararasý hüviyet kazanma, mali olarak güçlü yapýya sahiplik, eðitim ve bilimsel faaliyetlerde etkinlik, süreli dergilerin dermatoloji dünyasýndaki yeri gibi konularda, derneklerimiz son yýllarda daha aktif bir çalýþma içinde olsa da, bu yolda yolumuzun uzun olduðu açýktýr.”