Diðer Yazýlar
Pages: 1
Devedikeni By: reyyan Date: 26 Eylül 2011, 12:31:18
Tabiat Eczanesi



Kasým 2007 - 107.sayý

Haydar YÝÐÝT kaleme aldý, DÝÐER YAZILAR bölümünde yayýnlandý.

Devedikeni (Herba Cardui Mariae)


Aþaðýdaki uygulamalar, belirtilen rahatsýzlýða sebep olan baþka bir hastalýk yoksa ve ayný zamanda uzman doktor bitkisel desteði uygun bulursa tavsiye edilir. Ayrýca bitkisel uygulamalarýn da yan etkileri olabileceði unutulmamalýdýr

Devedikeni, yurdumuzda kendiliðinden yetiþen bir bitkidir. Boyu 75-100 cm. arasýndadýr. Yapraklarý dikenli, çiçekleri mor renktedir. Akkýz, deve kengeri, Meryemana dikeni olarak da bilinmektedir.

Sarýlýk, siroz ve karaciðer iltihabý, zehirlenme, hazýmsýzlýk, sýtma, sedef ve egzama, kansýzlýk, safrakesesi ve böbrek rahatsýzlýklarýnýn tedavisinde faydalýdýr. Ayrýca iþtahsýzlýk, kaþýntý ve sivilceler, göðüs aðrýlarý ve öksürüðün giderilmesinde de yardýmcýdýr.

Kansýzlýk

100’er gr. hazanbel, tarçýn, hardal tohumu, anason, kýnakýna kabuðu, devedikeni tohumu ve ýsýrgan tohumu çekilip elendikten sonra, 100’er gr. polen ve arý sütü, 2’þer kg. bal ve üzüm pekmezi, 1’er kg. keçiboynuzu pekmezi ve kayýsý pekmeziyle karýþtýrýlýp macun yapýlýr. Günde 3 öðün aç karna bir bardak üzüm suyu ile beraber birer çorba kaþýðý miktarýnca tüketilir. En az 3 ay kullanýlmalýdýr.

Kan Tükürme


500 gr. çam fýstýðý ve 100’er gr. zerdeçal, devedikeni tohumu ve günlük, çekilip elendikten sonra 100 gr. arý sütü ve 2’þer kg. bal ve andýz pekmeziyle karýþtýrýlýr. Günde 3 öðün aç karna bir bardak süt veya üzüm suyu ile beraber bir çorba kaþýðý alýnýr. Hastalýk geçinceye kadar tedaviye devam edilir.

Öksürük

50’þer gr. devedikeni tohumu, zerdeçal, zencefil ve havlýcan çekilip elenerek, 100 gr. arý sütü ve 500 gr. balla karýþtýrýlýr. Her yemekten 1 saat önce bir su bardaðý süt veya üzüm suyu ile birlikte 1 çorba kaþýðý alýnýr.

Hepatit-B


100’er gr. karanfil, ýsýrgan tohumu devedikeni tohumu, kebabiye, zerdeçal, anason, rezene, günlük, hardal tohumu, halile, maydanoz tohumu, tere tohumu ve üzerlik tohumu çekilip elenerek, 100’er gr. polen ve
arý sütü, 1’er kg. bal, üzüm pekmezi, karayemiþ (taflan) pekmezi, andýz pekmezi, kuþburnu marmelatý ve harnupla karýþtýrýlýr. Her yemekten 1 saat önce bir su bardaðý üzüm suyu ile birlikte 1 çorba kaþýðý alýnýr.

Bedeni Güçlendirme


100’er gr. ginseng, damla sakýzý, ýsýrgan tohumu, zencefil, devedikeni tohumu, çörek otu ve karanfil çekilip elenerek, havanda dövülmüþ 100’er gr. badem, fýndýk ve cevizle birlikte 100 gr. arý sütü ve 3 kg. balla karýþtýrýlýr. Yemeklerden 1 saat önce bir bardak üzüm suyu ile birlikte bir çorba kaþýðý alýnýr.

Karaciðer Yaðlanmasý ve Büyümesi


200’er gr. devedikeni tohumu ve çörek otu, 100’er gr. zerdeçal, kebabiye, hazenbel, ýsýrgan tohumu, hardal, rezene ve damlasakýzý çekilip elendikten sonra 100 gr. arý sütü ve 2’þer kg. bal ve andýz pekmeziyle macun haline getirilir. Her yemekten 1 saat önce bir bardak üzüm suyuyla birlikte 1 çorba kaþýðý alýnýr.

Egzama


200 gr. devedikeni tohumu, 100’er gr. damla sakýzý, hardal tohumu, rezene tohumu, zencefil, karanfil, zerdeçal, ýsýrgan tohumu ve çörekotu çekilip elendikten sonra 100’er gr. polen ve arýsütü, 4 kg. bal ve 1 kg. kuþburnu marmelatýyla karýþtýrýlýr. 3 öðün aç karnýna bir bardak üzüm suyuyla beraber bir çorba kaþýðý alýnýr. En az 4 ay kullanýlmalýdýr Gerekirse süre uzatýlabilir.

Hazýmsýzlýk


100’er gr. damlasakýzý, anason, havlýcan, zencefil, kimyon, kakule ve devedikeni tohumu çekilip elenerek 2 kg. balla karýþtýrýlýr. Günde 3 öðün aç karnýna bir bardak sütle birlikte bir çorba kaþýðý alýnýr. En az 1 ay kullanýlmalýdýr.

Siroz

300’er gr. devedikeni tohumu ve damla sakýzý, 100’er gr. zerdeçal, tarçýn, rezene, kereviz tohumu, ýsýrgan tohumu, zencefil, çörekotu, havlýcan, kýnakýna kabuðu, kebabiye ve polen ve 50 gr. karanfil çekilip elendikten sonra 100 gr. arý sütü, 2’þer kg. andýz pekmezi, bal ve dut pekmezi ve 1’er kg. üzüm pekmezi ve harnup pekmeziyle karýþtýrýlýr. Günde 3 öðün aç karna bir bardak üzüm suyu ile birlikte bir çorba kaþýðý alýnýr. En az 6 ay kullanýlmalýdýr.

Ayrýca orta boy turp rendelenip, üzerine sýcak süt (kaynamamýþ) ilave edilerek 10 dakika kadar demlenmesi için bekletilir. Süzüldükten sonra bu sývýya bir çorba kaþýðý bal konup sabah aç karna içilir. Sonrasýnda 2 saat süresince yemek yememelidir.

Karaciðer Kanseri

50’þer gr. rezene, zencefil, günlük, tere tohumu, hardal, anason, sahlep, kýnakýna kabuðu, hazanbel, þalgam tohumu, kebabiye, kereviz tohumu ve üzüm çekirdeði, 100’er gr. zerdeçal, ginseng, damla sakýzý, safran, ýsýrgan tohumu, çörek otu, devedikeni tohumu ve propolis çekilip elendikten sonra 100’er gr. polen ve arý sütü, 1’er kg. andýz pekmezi, kayýsý pekmezi, harnup ve üzüm pekmezi ve 2 kg. balla karýþtýrýlýp macun hazýrlanýr. Günde 3 öðün aç karna bir bardak üzüm suyuyla birlikte bir çorba kaþýðý alýnýr. Hastalýk tedavi oluncaya kadar kullanýlmalýdýr.

Ayrýca 100’er gr. karabaþotu, yoðurtotu, civanperçemi, atkuyruðu, kurtpençesi, kantaron çiçeði, ýsýrgan, aynýsafa ve ekinezyanýn tamamý karýþtýrýlarak þeffaf bir naylon poþete konulur. Uçucu yaðlarýn daðýlmamasý için her kullanýlýþta poþetin aðzýnýn sýkýca baðlanmasý gerekmektedir. Bu karýþýmdan 2 çorba kaþýðý miktarý alýnarak 1.5 veya 2 litrelik geniþ aðýzlý bir çelik termosun içine konulur. Üzerine termos dolacak þekilde kaynar su dökülerek demlenmesi için 10 dakika kadar bekletilir. Sabah, öðle ve akþam birer su bardaðý içilir. Bittikçe ayný þekilde demlenir. En az 6 ay kullanýlmalýdýr. Gerekirse ikinci küre devam edilir.



radyobeyan