Haberiniz Olsun
Pages: 1
Haberiniz olsun By: hafiza aise Date: 24 Eylül 2011, 13:00:00
HABERÝNÝZ OLSUN

Ocak 2010 52.SAYI

VÝZELER ve KARDEÞLER

Bir Azeri þairin bir toplantýda þöyle bir ifadesini duymuþtum: “Sýnýrlarý siyasiler koyar, sanatçýlar kaldýrýr.” Özellikle de, bir zamanlar sýnýrlarýn olmadýðý geniþ bir Osmanlý coðrafyasýnda canýnýn dilediðince seyahat edebilen mutlu mesut insanlarýn torunlarýndan biri olarak bu sözü etkileyici bulmuþtum. Yakýnlarda Türkiye’nin, Suriye, Ürdün, Arnavutluk ve Libya’ya vizesiz seyahati mümkün kýlan anlaþmalar yapmasý bizi yeniden heyecanlandýrdý, biz Müslümanlar büyük bir aileyiz duygusunu bir kez daha hissetmemize vesile oldu. Bu arada yaþayan en önemli þair ve mütefekkirlerimizden Sezai Karakoç’un þu ifadelerini de hatýrlamadan edemedik: “Bizim alýnyazýmýz misak-ý milli hudutlarýyla sýnýrlý deðildir. Çünkü bu coðrafya parçasý, milletimizin, memleketimizin, ülkemizin sadece bir parçasýdýr. Bu sýnýrlar bizi Ýslam aleminden tecrit etmektedir. Batýlýlar, bizden kopartýlan topraklarý da paramparça etmiþlerdir. Ve bu yüzdendir ki, biz Allah’ýn yeryüzündeki halifesi olma görevimizi, ‘arz Müslümanlara mirastýr, onlarýn malýdýr, onlara tevdi edilmiþtir’ görevimizi yerine getiremiyoruz.”

BATI VE ÝSLAM

Yakýnlarda, Avustralya’da bir lisede bazý öðrenciler baþörtülü, doðulu Müslüman bir kýzý taciz edip örtüsünü yaktýlar. Batýda zaman zaman ortaya çýkan saldýrýlarýn bir benzeriydi olay. Üzüldük, üzüntümüzü dostlarýmýzla paylaþtýk.
Ama bu olayý takip eden günlerde, Ýstanbul’da bir vapurda baþörtülü bir grup kýza rastladýk. Baþörtüleriyle, örtülerini baðlama tarzlarýyla, pardösüleriyle çok tanýdýðýmýz bir görünüm içinde idiler. Ama konuþtuklarý inanýlmaz seri Ýngilizce, vapurdaki bütün yolcularýn dikkatini çekiyordu. Merak edip kim olduklarýný sorduðumuzda, Avustralyalý olduklarýný, burada bir üniversitede okuduklarýný ve muhafazakar bir yurtta kaldýklarýný öðrendik.
Bu olaylara peþ peþe þahit olunca dilimizden ister istemez, “Allah’ýn iþleri”, “Allah’ýn hesabý” gibi ifadeler döküldü.

KÝM KAZANÇLI ÇIKIYOR?

Basýn dünyasýnýn malum bir kesiminde zaman zaman Ýslami deðerlere ve Müslümanlarýn hayatýna dair bir merak uyanýyor. Gazetelerde mütedeyyin oluþlarýyla bilinen bazý isimlerin röportajlarý peþ peþe yayýnlanmaya baþlýyor, televizyon kanallarýnda hocalar daha sýk görünür oluyor, oruç tutmayanlar orucu, tesettür sorunu olmayanlar tesettürü tartýþmaya baþlýyorlar. Bu röportajlarýn, tv programlarýnýn izlenme oranlarý da her zaman yüksek. Ama bu programlar sayesinde deðiþen bir þey de olmuyor: Ne bir hakikat açýða çýkmýþ, ne açýktaki bir hakikat daha güçlü bir biçimde hatýrlatýlmýþ oluyor. Çünkü yayýný yapanlar iyi niyetli ve öðrenme hevesinde deðil, reyting peþindeler. Bu yüzden de iþi magazine döküyor, hadisenin yumuþak karnýný yokluyor, sahicilikten kasýtlý olarak uzaklaþýyorlar. Dolayýsýyla, bu yayýn organlarýnda görünen isimlerin, þu soruyu sorarak durumu yeniden gözden geçirmelerinde fayda var: Kim kazançlý çýkýyor?

BÝR RUH MACERASI

Çocukluðu, cumhuriyetin ilk yýllarýnda ve elit ailelerin harika çocuk yetiþtirme adýna evlatlarýný Batýlý psikopat dadýlara kaptýrdýklarý bir dönemde geçen senarist-yazar Ayþe Þasa, son yayýnlanan kitabý Bir Ruh Macerasý’nda hayat hikayesini anlatýyor. Dýþarýdan harika görünen, dadýlarla, seçkin bir çevre içinde, iyi eðitimle dopdolu ama içerden tükenmiþ, bütün lezzeti alýnmýþ, mutsuz bir çocukluðu anlatýyor Þasa. Varlýk içinde yokluk çekiyor. Maddi olarak hiçbir eksiði yok, manevi olaraksa hiçbir þeyi yok. Solcu oluyor, yetmiyor; sinemacý oluyor, kesmiyor. Nihayetinde tescilli bir ruh-sinir hastasý olup çýkýyor. Ta ki Ýslam’la ve maneviyatla, tasavvufla tanýþana deðin. Bundan sonra ne olduðunu öðrenmek için kitaba baþvurmanýz gerekecek. Söyleþi tarzýnda hazýrlanmýþ, bir solukta okunan bir macera.

ÇAM SÜSLEMEK BÝZÝM ÝÞÝMÝZ


Yeni Þafak’ýn haberine göre bir tv programýna katýlan Sümerolog Dr. Muazzez Ýlmiye Çýð, “Çam aðacý süslemek tamamýyla Türk adetidir” iddiasýnda bulundu. “Bu adet Türkler yoluyla Avrupa’ya geçti. Konunun Noel’le alakasý yok. Ýznik Konsili’nde pagan adeti görülen bu adeti Ýsa’nýn doðuþu olarak kabul edelim diyorlar ve bu adet Hýristiyanlara geçiyor. Ama aðaç süsleme pek yok, 16. yy’da Almanya’da baþlýyor, daha sonra Fransa’ya geçiyor ve dünyaya yayýlýyor” diyerek tezini son derece bilimsel (!) bir temele oturtan Çýð’a yine bilim dünyasýndan tepkiler çýð gibi gelmiþ. Bu iddiaya tepki gösterenlerden biri de Sabancý Üniversitesi Tarih Bölümü öðretim üyesi Prof. Dr. Halil Berktay. “Muazzez Ýlmiye Çýð anlaþýlýyor ki ne Türk folklorunu, ne de Hýristiyanlýðýn tarihini doðru dürüst biliyor” diyen Berktay “Rica etsem, geçiþ patikasý neymiþ acaba? Yani, bu ‘Türklerin çam aðacý süsleme adeti’, tam ne zaman, hangi kanallardan, nasýl bir etkileþimler süreciyle ve ne gibi izler býrakarak geçmiþ Avrupa’ya? Çok merak ettim doðrusu” diye soruyor ve açýkçasý bize de “biz de çok merak ettik doðrusu” dedirtiyor.

ORGANÝKÇÝNÝN GÜNLÜÐÜ

• Yemeklerde tuz olarak kaya tuzu kullanmak kesinlikle daha saðlýklý. Kaya tuzunu attarlarda bulabilir, bir rondo marifetiyle evde inceltebilirsiniz.
• Naylon poþetlerin yerine evde dikeceðiniz bez torbayý, ya da öreceðiniz bir fileyi kullanmak gezegenin hayatýna mutlaka olumlu bir katkýda bulunacaktýr.

BÝR ANNE NE ÝSTER?

• Hem çocuðu çok giriþken olsun, hem de bir yere gittiðinde dizinin dibinden ayrýlmasýn ister.
• Hem çocuðu sýnavlarda çok baþarýlý olsun ister, bir yandan çok yorulmasýn, çok çalýþmasýn ister.

AKLIMDAN ÇIKMIYOR

“Ölüme aðlama. Kalbe bak. Hata ve isyan ile piþman, ibadet ve taat ile neþveli deðilsen zaten ölüsün.”
(Ataullah Ýskenderi)

Ynt: Haberiniz olsun By: sümeyra Date: 24 Eylül 2011, 13:33:18


    AKLIMDAN ÇIKMIYOR

“Ölüme aðlama. Kalbe bak. Hata ve isyan ile piþman, ibadet ve taat ile neþveli deðilsen zaten ölüsün.”
(Ataullah Ýskenderi)


          Böyle ölülere aðlasak(Önce nefsimden baþlamak þartýyla..),aðlamadan geçecek bir dakikamýz olmazdý herhalde..

radyobeyan