Tabiat Eczanesi By: reyyan Date: 21 Eylül 2011, 18:32:22
Tabiat Eczanesi
Temmuz 2007 - 103.sayý
Haydar YÝÐÝT kaleme aldý, DÝÐER YAZILAR bölümünde yayýnlandý.
PEYGAMBER ÇÝÇEÐÝ
Peygamber çiçeði, ülkemizin her yöresinde tarlalarda, ormanlarda kendiliðinden yetiþen bir bitkidir. Boyu 20-70 cm. arasýnda deðiþir. Mavi ve sarý çiçekli iki cinsi vardýr. Halk arasýnda çakýr dikeni, kutsal çiçek, mavi kantaron gibi isimlerle de bilinir.
Faydalarýna gelince: Hazýmsýzlýða, karýn aðrýlarýna, baðýrsak sancýlarýna, sindirim sistemine, böbrek ve idrar yolu hastalýklarýna, romatizma, siyatik ve kramplara, mafsal aðrýlarýna, gut hastalýðýna, iþtah açmaya, ateþi düþürmeye, göz iltihabýna, adet sancýlarý ve düzensizliðine ve zehirli böcek sokmalarýna etkilidir. Ayrýca boðmaca, nefes darlýðý, sarýlýk, baþ aðrýsý, kalýn baðýrsak ve akciðer kanseri ve ishalde de kullanýlýr.
GUT HASTALIÐI
20’þer gr. peygamber çiçeði, lavanta çiçeði, ayrýk otu, atkuyruðu, çuha çiçeði, civanperçemi, papatya, kantaron, kayýþkýran ve ýsýrgan yapraðý, 5 litre suda 5 dakika kaynatýlýr. Soðutulup süzülür. Yemeklerden
1 saat önce 1’er fincan içilir. Buzdolabýnda muhafaza edilmelidir. En az 3 ay kullanýlmasý gerekir.
SARILIK (HEPATÝK SARILIK HEMOLÝTÝK SARILIK)
5 terkip ayný anda yapýlmalýdýr.
1) 10’ar gr. peygamber çiçeði, lavanta, ayrýk otu, civanperçemi, kantaron, papatya, pelin otu, baldýrý kara, ýsýrgan yapraðý, karabaþ otu, þahtere, sinameki, çuha çiçeði ve ayný safa, 3 litre suda 4 dakika kaynatý
lýr. Soðutulup, süzülür. Sabahakþam, yatmadan önce balla tatlandýrýlarak 1’er fincan içilir. Buzdolabýnda muhafaza edilmelidir. En az 3 ay kullanýlýrsa faydalý olur.
2) 20’þer gr. tere tohumu, kebabiye ve çörek otu, 50’þer gr. zerdeçal, ýsýrgan tohumu, devedikeni tohumu ve tarçýn, 100’er gr. polen ve arýsütü, 1 kg. bal ve andýz pekmeziyle karýþtýrýlýp macun yapýlýr. Günde 3 öðün 1’er çorba kaþýðý yenilir.
3) 7 adet soyulmuþ muz, 2 su bardaðý kaynatýlmýþ süt ve 3 damla sýzma zeytinyaðý mikserle çýrpýlýp aðzý kapalý bir kapta bir süre demlenmeye býrakýlýr. Bu terkip 24 saat içinde tüketilir.
4) Büyük bir turp iyice yýkanýp dilimlenerek bir kaba konulur ve üzerini tamamen kapatacak þekilde bal dökülür. Turpun suyu tamamen akýncaya kadar beklendikten sonra bal ile karýþan turp suyu bir bardaða
alýnýr. Sabah aç karýna bu karýþým içilir. Önemli not: Bu terkip yalnýzca 3 gün yapýlýr. 4. gün asla yapýlmaz.
5) Rendelenmiþ 1 adet taze köy salatalýðý 3 çorba kaþýðý balla karýþtýrýlýp her gün yenecek. En az 15 gün kullanýlmalýdýr.
ROMATÝZMA
50’þer gr. peygamber çiçeði, çuha çiçeði, biberiye, papatya, civanperçemi, lavanta çiçeði, kurtpençesi, huþ aðacý yapraðý, atkuyruðu ve hindiba otlarý karýþtýrýlýp naylon poþete konur. Uçucu yaðlarýn uçmamasý
için aðzý sýkýca baðlanýr. Bu karýþýmdan 2 çorba kaþýðý alýnarak 1-1,5 litrelik geniþ aðýzlý çelik termosun içine konur. Üzerine üzerine 5 su bardaðý kaynar su dökülerek demlenmesi için 20 dakika beklenir.
Sabah-öðle-akþam yatmadan önce 1’er su bardaðý içilir. En az 3 ay kullanýlmalýdýr. Ayrýca 100’er gr. çörek otu, havlýcan, zencefil, anason, tarçýn ve þam fýstýðý 1 kg. balla macun yapýlarak günde 3 öðün birer
çorba kaþýðý yenir. En az 2 ay kullanýlmalýdýr.
BÖBREK KUMLARININ DÖKÜLMESÝ
25’þer gr. peygamber çiçeði, civanperçemi, ýsýrgan otu yapraðý, pelin otu, papatya, kantaron çiçeði, atkuyruðu, kayýþkýran ve altýn otu, 5 litre suda 30 dakika kaynatýlýr. Soðutulup süzülerek buzdolabýnda muhafaza edilir. Yemeklerden 1 saat önce bu sývýdan 1 su bardaðý içilir. Ayrýca bu terkip uygulanýrken günde 1,5–2 litre de su içilmelidir. En az 20 gün kullanýlmalýdýr.
BOÐMACA
20’þer gr. peygamber çiçeði, kantaron çiçeði, civanperçemi, papatya, hatmi çiçeði, ýhlamur, karabaþ otu ve ebegümeci, 5 litre suda 10 dakika kaynatýlýr. Soðutulup süzülerek dolaba konur. Yemeklerden yarým saat önce bu sývýdan 1 su bardaðý içilir. Üzerine 1 çorba kaþýðý süzme bal yenir. Erken iyileþme görülse bile 15 gün kullanýlmalýdýr.
ÝDRAR SÖKTÜRME
25’þer gr. peygamber çiçeði, atkuyruðu, çuha çiçeði, kayýþkýran, biberiye, andýz kökü ve ýhlamur, 5 litre suda 7 dakika kaynatýlýr. Soðutulup süzülerek dolaba konur. Sabah-öðle-akþam yatmadan önce 1’er su
bardaðý içilir.
TERLETME
20’þer gr. peygamber çiçeði, papatya, ýhlamur ve adaçayý karýþtýrýlýp aðzý kapalý bir kaba konur. Bu karýþýmdan 2 tatlý kaþýðý alýnýp bir bardak kaynar suda 20 dakika demlenmeye býrakýlýr. Balla tatlandýrýlarak günde 3–5 bardak içilir.
BASÝT KARIN AÐRISI
Bir tatlý kaþýðý peygamber çiçeði bir su bardaðý kaynar suya konup 10 dakika demlenip süzülür. Günde 3 bardak içilir.