Salam sucukta kanser riski By: reyyan Date: 21 Eylül 2011, 07:28:50
Salam sucukta kanser riski
Yürütülen yeni bir araþtýrmanýn sonuçlarýna göre salam sosis, sucuk ve pastýrmada kanser riski olduðunu savundu. Gýda ve Ýhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandýrma Araþtýrmalarý Derneði (GÝMDES) Baþkaný Hüseyin Kami Büyüközer, ''7 yýldýr, yaklaþýk 200 bin erkek ve kadýn hastanýn izlendiði Hawai Üniversitesinde yürütülen yeni bir araþtýrmaya göre, salam, sucuk, sosis ve pastýrma gibi iþlenmiþ et ürünü tüketiminin, pankreatik kanser riskini artýrdýðýný'' bildirdi.
Büyüközer, yaptýðý yazýlý açýklamada, pek çok okul kantininde, hastane kafeteryalarýnda, fast-food lokantalarýnda ve yemek fabrikalarýnda binlerce menüde sodyum nitritli gýda ürünlerinin sunulmaya devam ettiðini savundu.
Bu katký maddesinin kullanýmýnýn çok yaygýn olduðunu iddia eden Büyüközer, iþlenmiþ et ürünlerinin büyük miktarlarda tüketildiði pek çok toplumda kanser oranýnýn süratle arttýðýný ileri sürdü.
Bu nedenle, GÝMDES'in Helal Sertifikalama prosedüründe bu tip katký maddeli ürünlere kesinlikle izin vermediðini belirten Büyüközer, sodyum nitritin kendisinin kanserojen olmadýðýný, ancak çoðunlukla kanser tetikleyicisi olan nitrosaminleri oluþturan, proteince zengin gýdalardaki amino asitlerle kombine olmalarý sebebiyle kanser tetikleyici olarak rol oynadýðýný anlattý.
Büyüközer, þunlarý kaydetti:
''7 yýldýr, yaklaþýk 200 bin erkek ve kadýn hastanýn izlendiði Hawai Üniversitesinde yürütülen yeni bir araþtýrma, iþlenmiþ et ürünü tüketiminin, pankreatik kanser riskini artýrdýðýný göstermiþtir. Araþtýrmanýn grup sözcüsü Ute Nothlings'e göre, çok miktarda iþlenmiþ et ürünü (sucuk, salam, sosis) tüketen insanlar, çok az tüketen veya hiç tüketmeyenlere nazaran yüzde 67 daha fazla pankreatik kanser riski ile karþý karþýya kalmaktadýrlar. Ancak, araþtýrmacýlarýn, bu pankreatik kanser riskinin artýþ sebebini henüz tam olarak tespit etmeyi baþaramadýklarý ifade edilmiþtir. Buna karþýn, kanser riskinin artýþýndaki gerçek sebebin, gýda iþleme firmalarýnca sodyum nitrit olarak bilinen ve kansere yol açmayý tetikleyen katký maddesinin yaygýn kullanýlmasý olduðu, beslenme uzmaný Mike Adams tarafýndan ifade edilmektedir.
Takriben tüm iþlenmiþ et ürünlerinde, sodyum nitrit, katký maddesi olarak kullanýlmaktadýr. Halen bu katký maddesinin, vücutta kanser hücrelerinin oluþumunu ve büyümesini hýzlandýran güçlü kanser nedeni kimyasallar olarak bilinen kanserojenik nitrosaminlerin öncüsü olduðu bilinmektedir. Tüketiciler, bilinen et ürünleri ile birlikte sodyum nitrit aldýklarý zaman, vücutta nitrosaminler oluþur. Bunlar oluþtuklarý yerde, kolon kanseri, pankreatik kanser dahil, çeþitli kanserlerin geliþmesini teþvik ederler. Sodyum nitrit, insan gýda tedarikinde yeri olmayan, kansere neden olan bir katký maddesi olarak tehlikelidir.''
Rotahaber
Ynt: Salam sucukta kanser riski By: sumeyye Date: 21 Eylül 2011, 13:17:24
Esselamu aleykum , artýk bu gýda da zararlý mi diye düþünür olduk neyi alacaðýmýzý sasirdik..Rabbim hayra çýkarsýn..Dua ile.
Ynt: Salam sucukta kanser riski By: SevD@_GüLü Date: 21 Eylül 2011, 22:26:36
aleyküm selam evet sumeyye abla þaþýrýyoz neyin bize yararlý neyin zararlý olduna..
amin inþ...
Allah razý olsun....
Ynt: Salam sucukta kanser riski By: mavi derinlik Date: 21 Eylül 2011, 22:28:58
Eskiden çok sýk bulma imkaný yokmuþ tüm bu gýda türlerini, þimdilerde ise fazlasýyla var ama yok... Varlýk içerisinde yokluk diyorum hep buna... Rabbimiz sonumuzu hayretsin...
Ynt: Salam sucukta kanser riski By: saniyenur Date: 21 Eylül 2011, 22:37:23
En güzeli ve saðlýklýsý evde yapmak yiyeceklerimizi. sucuk yapýlabilir elde salamý da yemeyiveririz. :) diyomuþum. Þaka bir yana tabiki bu bir çözüm deðil. Ne yapacaðýmýzý þaþýrdýk bu konuda.