Horlama kalp krizini tetikliyor By: ehlidunya Date: 20 Eylül 2011, 16:39:46
Horlama kalp krizini tetikliyor
Özellikle erkeklerde ve aþýrý kilolularda daha sýk rastlanan horlama sorunu, sadece yüksek ses nedeniyle insanlarýn rahatsýz olmasýyla sýnýrlý kalmýyor. Horlama rahatsýzlýðý yaþayanlar, gündüzleri uykusuz kalmaktan direksiyon baþýnda uyumaya, hatta ileri aþamalarda oksijensiz kalýp akciðer hastalýklarý ve kalp krizi geçirmeye kadar çok önemli saðlýk sorunlarýyla karþý karþýya kalabiliyor.
Medical Park Tarsus Hastanesi Kulak Burun Boðaz (KBB) Uzmaný Op. Dr. Haktan Ergin Baðýþ, horlama sorunu olanlarýn gecikmeden teþhis ve tedavi için saðlýk kurumlarýna gelmesi gerektiðini söyledi.
Medical Park Tarsus Hastanesi KBB Uzmaný Op. Dr. Haktan Ergin Baðýþ, horlamanýn çocuklarda genellikle geniz eti veya iri bademciklerden, eriþkinlerde ise burundaki kemik eðriliði, polipler veya damak sarkýklýklarýndan kaynaklandýðýný belirtti. Kilo aldýkça horlama sorununun arttýðýný kaydeden Op. Dr. Baðýþ, "Aþýrý kilolar boyundaki hava geçiþini daha çok daraltýr. Hastalarýmýza bu nedenle öncelikle kilo vermelerini öneriyoruz. Fakat kilo veremeyen ve gündüz iþ performansýnda düþüklük yaþayan hastalarda operasyon yapýyoruz" diye konuþtu.
Horlamanýn sonuçlarý hakkýnda da bilgi veren Op. Dr. Baðýþ þunlarý söyledi: "Horlama hastalýðý (obstruktif sleep apne sendromu), gece uyanmalar, nefes týkanmalarý, gündüz uyuklama, yorgunluk, konsantrasyon güçlüðüyle seyreder. Bazý hastalarda bu nedenle gündüz uyuklamalarý nedeniyle trafik kazasý bile geçirenler oluyor. Çocuklarda ise derslerde konsantrasyon güçlüðü, gece idrar kaçýrma sorunlarýna sýkça rastlanýyor. Horlama tedavi edilmezse ileriki zamanlarda oksijen azlýðýndan dolayý kalp ve akciðer sorunlarýna neden olabiliyor. Ani kalp krizleri, tansiyon yükseklikleri sebepleri arasýnda horlama hastalýðý da olabiliyor."
4 SAAT ÝÇÝNDE TABURCU EDÝLDÝ
Medikal Park Tarsus Hastanesinde horlama sorunu çözülen hastalardan biri de 36 yaþýndaki Tarsuslu nakliye iþiyle uðraþan Erol Taþ oldu. Evli ve 2 kýz çocuðu sahibi olan Erol Taþ, 5 yýldýr yaþadýðý horlama sorunu yüzünden gündüz iþlerinde performans sýkýntýsý ve aþýrý yorgunluk, gece uyanma gibi sýkýntýlarý giderek daha fazla yaþamaya baþlayýnca soluðu hastanede aldý.
KBB Uzmaný Op. Dr. Haktan Ergin Baðýþ'ýn yaptýðý muayenede, Taþ'ýn bademciklerinin ileri derecede büyük, yumuþak damaðýnýn ise aðzý kapatacak þekilde sarkýk olduðu görüldü. Bunun üzerine UPPP denilen, damaðý geniþletme ve havanýn daha rahat geçiþini saðlayacak bir ameliyat yapýldý. Lazer eþliðindeki operasyonda, her iki bademcik önce alýndý, damak küçültüldü. Damaðýn arkaya flep þeklinde yatýrýlmasýyla hava geçiþi artýrýldý. Hasta 4 saat içinde taburcu edildi. Horlama sorunu çözülen Erol Taþ, "Þu anda gayet iyiyim. Þikayetim yok. Baþta doktorum olmak üzere ilgi ve alakalarýndan dolayý hastanenin diðer personeline herkese teþekkür ediyorum. Kýzýmýn da geniz eti sorunu var. Onu da en kýsa zamanda muayene ettireceðim" dedi.
sabah
radyobeyan