Kuranda Ýnsan Psikolojisi
Pages: 1
Felsefede Nefs By: müzzemmil Date: 19 Eylül 2011, 22:39:57
Felsefe'de Nefs

Tam anlamýyla tanýnýp bilinmesi oldukça zor olan Nefs'in mâhiyeti, sýfatlarý, özellikleri ve ne olup-olmadýðý konusunda Elmalýlý Muhammed Hamdi Yazýr'ýn (V. 1942 M.) verdiði giriþ mahiyetindeki bilgiler­den sonra, filozoflardan baþlamak üzere Kelâm ve Tasavvuf âlimlerinin görüþlerine bir göz atmak yerinde olacaktýr:
"Nefs, birþeyin kendisi denilen zât ve hakikatidir. Nitekim "O, bi-nefsihî kâim" denilir. "Bizatihi, yani kendi kendine duruyor" demektir, insanýn nefsi de "ben" dediði zât ve, hakikati, "kendisi" dir ki; çeþitli halleri içinde vahdetle "bir" þuuru, duygusu vardýr. Nefs'in gerçeði, bu iki özelliðin bir olma ve uyuþma noktasýndadýr.
Bununla birlikte uyku, dalgýnlýk, baygýnlýk, ölüm durumlarýnda ol­duðu gibi, birbirlerinden ayrýlan bu özelliklerden her biri itibariyle dahi düþünülür de bazen yalnýz hissetme, bazen soyut ayýrdetme gücü ve id­rak ile irade baþlangýç ve ilkesi olarak kendisiyle baþkasýný hissederek ayýrdeden veya birleþtiren ruha da Nefs denilir ki; hisseden Nefs veya þehvanî Nefs, idrak eden Nefs veya düþünüp söyleme özelliði olan Nefs denilmesi bundandýr. Bu anlamda Nefs'e, dilimizde "can" adý verilir." [190]



[190] Elmalýlý, Hak Dîni Kur’an Dili, c. IX, s. 201-202. Ahmet Ögke, Kur'an'da Nefs Kavramý, Ýnsan Yayýnlarý: 47.


radyobeyan