Refleks, gizli bir dildir By: ehlidunya Date: 18 Eylül 2011, 17:43:08
Refleks, gizli bir dildir
Davranýþlarýmýz yaþ periyodine göre deðiþim gösteren dinamik hareketlerdir. Çocukluk, gençlik, olgunluk ve yaþlýlýk evrelerinde, davranýþlarýmýz da sürekli hareketlilik halindedir ve süreçle uyumlu bir þekilde iþler.
Ýlk çocukluk döneminde daha çok, refleksler ve içgüdüler aktiftir. Sosyalleþme sürecinde ise, buna öðrenme kabiliyetleri de eþlik eder. Daha sonra çocuk, sosyal hayata açýlýr ve hayatý burada öðrenir.
Ýki yedi aylýk bir bebek yoðun bir baðlanma dürtüsüne sahip olmaktadýr. Etrafýndaki herkese benzer tepkiler vermektedir. Kendisini kucaklayan kimselere gülücükler daðýtmakta, sevgi gösteren herkese yakýnlýk duymaktadýr. Bu dönem bebek, sevgi ve þefkat ihtiyacýný yoðun bir þekilde yaþamakta, ihtiyaçlarýný daha çok aðlama refleksiyle dillendirmektedir. O sadece acýktýðýnda ya da karný aðrýdýðýnda aðlamaz, sevgi ihtiyacýný da aðlayarak ifade eder. Çocuk ,konuþamaz, yürüyemez, ancak, korku ümit, sevgi açlýk... gibi temel ihtiyaçlarýný refleksleri aracýlýðýyla dile getirebilir. Bebek büyüdükçe, bu refleksleri biraz daha arkaya atarak, iletiþim kurmaya yönelir. Bebeðin ilk dönem yaptýðý her þey içgüdüseldir, refleksseldir.
"Bebek daha ilk aylarda bile her sesi çýkarabilme gücüne sahipken büyümekte olduðu sosyal ortam onun çýkarttýðý sesleri ilk iki yýl içinde o toplumun konuþtuðu dile göre þartlandýrýr" (Psikolojik yardým iliþkileri, Danýþma ve psikoterapi, Prof, Hasan Tan, MEB, 1992, s, 4)
Bilindiði gibi, reflekslerin bir kýsmý bedeni korumaya yöneliktir, bir ses iþittiðimizde irkilmemiz, baþýmýzý kaldýrmamýz, elimize sýcak bir þey dokunduðunda hemen geri çekmemiz ...v.s. gibi fiziksel irkilmeler daha çok organizmanýn varlýðýný sürdürmesi için ortaya çýkan birer iþleyiþ mekanizmasýdýr. Ancak içgüdüler, ya ihtiyaca karþý bir arayýþtýr , ya da insanýn korunmasýna yönelik itkilerdir. Bu itkiler, merak, inanma, sevmek, endiþe, hüzün, neþe...gibi duygularla ortaya çýksa da, bunlar arasýnda en fazla tanýdýðýmýz korku, ümit ve vicdan potansiyelimizdir. Bu donanýmlarýn kaynaðý içimizdedir, ihtiyaç hasýl olduðunda ortaya çýkarlar.
Refleksleri tetikleyen duygularýmýz
Korku, insanýn en temel reflekslerinden biridir ve ölümle yaþam arasýnda sürekli korumaya ve korunmaya yönelik bir tepkime olarak varlýðýný sürdürmektedir. Korku refleksli ilk çocukluk döneminde daha barizdir, çocuk bir ses iþittiðinde irkilir, aðlar, annesini ister. Çocuktaki korku daha ziyade korunma ihtiyacýyla ortaya çýkar fakat, olgun bir insanýn korkularý, onun hayat felsefesi, hayalleri, beklentileri kadar komplekstir, çok yönlüdür.
Korku bir duygu türü olarak her insanda vardýr ancak, yansýmasý ve ortaya çýkýþý kiþinin mizacýna, inancýna, kiþilik yapýsýna göre deðiþir. Özgüven eksikliði yaþayan bir kiþinin en büyük korkusu baþkalarý tarafýndan küçük düþürülmekken, bir Allah dostunun korkusu Allah'ýn rýzasýna uygun bir yaþam sürüp sürmediði konusundadýr. Hayatta tek istediði para kazanmak olan bir kimsenin korkusu parasýný kaybetmektir, güzelliðiyle övünen bir kadýnýn korkularý ise, yaþlanmak ve çirkinleþmektir.
Kimi zaman, korku bir uyarý sinyali olarak ortaya çýkar ve kiþinin fiziksel varlýðýna dair bir tehlike olduðunda organizmayý harekete geçirir. Sözgelimi, korktuðunuz için köpekten uzaklaþýr ve ýsýrýlmaktan kurtulursunuz. Ya da bir kavga mahallinden geçerken yolunuzu deðiþtirir ve kavgadan gelecek bir zarardan korunursunuz. Korku duygusu, eðer patolojik bir vakýaya dönüþmemiþse, içinizde her an mevcut bulunan koruyucu bir mekanizma olarak varlýðýný sürdürmekte ve size yardýmcý olmaktadýr.
Schachter " korku duygusu yüksek insanlar korku duygusu düþük olanlardan daha toplumsaldýr" diyerek korkunun sonuç olarak insanlarý bir arada tuttuðunu toplumsallaþtýrdýðýný ileri sürer. Scharhter'in korku deneyi þöyledir.
Schachter'in korku deneyi
Denekler iki gruba ayrýlýr. Deneklere bir araþtýrma için, kendilerine þok verileceði söylenir.
Birinci gruba öteki gruptan daha fazla korku vermek istenmektedir. Yüksek korku grubu olan, bu deneklere, "size verilecek þok çok acý verir, bu araþtýrmanýn insanlara faydalý olmasý için, þoklarýn þiddetli olmasý gerekir, o yüzden þoklar oldukça þiddetli olacak" denir. Deneklere, korkutucu ve acý verici bir deneye girmekte olduklarý duygusu verilir.
Ýkinci grup düþük korku düzeyine göre kurgulanmýþtýr. Onlarý da rahatlatmak için, þoklarýn yeðinliði aþaðý çekilir. Hissedeceðiniz elektrik þoku,, hiç de acý verici olmayacak, sadece gýdýklanmaya benzer bir þey yaþayacaksýnýz denilir.
Bu durumda biricinci grup, acý verici, korkunç bir yaþantýya girmeyi beklerken, öteki grup hafif, korku vermeyen, bir deneye girmeyi beklemeye baþlamýþtýr.
Korku uyarýlmasýnýn ardýndan deneklere, on dakikalýk bir gecikmenin olacaðýný, bu süre içersinde, içinde, masalar, koltuklar, magazinler bulunan odalarda bekleyebilecekleri söylenmiþ ve deneklere isterlerse öteki deneklerle birlikte bekleyebileceklerini belirtilmiþtir. Bu konuda her deneðe, yalnýz mý, yoksa, baþkalarýyla birlikte mi beklemek istedikleri sorulmuþ ve kayýt tutulmuþtur.
Sonuç olarak, korku düzeyi yüksek deneklerin, korku düzeyi düþük deneklerden daha fazla toplumsallýk istedikleri görülmüþtür.
Ýnsanlarýn korkularýný atmak için paylaþma duygusuyla hareket etmeleri deneyin ilerki safhalarýnda ortaya çýkmýþtýr. Neticede yapýlan bir deneydir. Ancak korku insan hayatýnda vardýr ve mutedil sýnýrlarda kaldýðý sürece insani bir durumdur. Normal sýnýrlarý aþtýðýnda ise insan hayatýný olumsuz yönde etkiler.
MÝLLÝ GAZETE
Ynt: Refleks, gizli bir dildir By: sümeyra Date: 23 Eylül 2011, 19:32:10
Ýlginç bir çalýþma olmuþ..Korku deyince aklýma, acziyetimiz geliyor benim..Ve o acziyetin peþinden gelen, sýðýnma ihtiyaci..Rabbim iki cihanda da korktuklarýmýzdan emin eylesin..Ama korkularýmýzýn bir çekici gücü olduðuna da inanýyorum..Dünya hayatý adýna korktuðumuz þeylerle imtihan olabiliyoruz..En güzeli, korkuyla tevekkülü birleþtirebilmek..Ýnþaallah bunu baþarmak, bize de nasib olur..
radyobeyan