Dini makale ve yazýlar
Pages: 1
Allah Korkusu By: Halis_52 Date: 17 Eylül 2011, 17:50:50
Allah korkusu

Peygamber'imiz (S.A.S.) buyuruyor ki:
«-Ulu Allah (C.C.), kanatlarýnýn biri doðuya, öbürü batýya uza-nan ve ayaklan yedinci kat yere inen bir kuþ yarattý. Kuþun üzerinde bütün varlýklarýn sayýsý kadar tüy vardýr.

Ümmetimden kadýn - erkek herhangi bir kimse bana selât-ü selâm getirdiði zaman ulu Allah bu kuþa, Arþ'ýn altýnda bulunan nurdan bir denize dalmasýný emreder. Kuþ denize dalýp çýkarak kanatlarýný silke-leyince her tüyünden bir damla akar. Ulu Allah akan her damladan, üzerime kýyamete kadar selât-ü selâm getiren kul hesabýna istiðfar edecek bir melek yaratýr.»

Ehl-i Hikmet'ten biri þöyle der:

«Vücudun selâmeti az yemekte, ruhun selâmeti az günah iþlemekte ve dinin selâmeti de varlýklarýn en hayýrlýsýna (Peygamber'imize) selât-ü se-lâm getirmektedir.»

Ulu Allah (C.C.) buyuruyor ki:

«— Ey iman edenler! Allah'dan korkunuz ve O'na itaat ediniz ve her-kes yarýný için (kýyamet gününe ne amel iþlediðine) baksýn (yani sadaka verin ve Allah'ýn emrine uygun ameller iþleyin ki, Kýyamet günü sevabýný bulasýnýz) Allah'dan korkunuz, çünkü O, (iyilik olsun, kötülük olsun) yap-týðýnýz her hareketten haberdardýr» (1).

Çünkü Kýyamet günü melekler, gökler, yeryüzü, gece, gündüz, iyilik olsun, kötülük olsun insanoðlunun iþlediði her þeye þahitlik edecekler-dir. Hatta vücudun azalarý bile insanoðluna karþý þahit tutulacaktýr.

Yeryüzü, günah iþlemekten sakýnarak iyiliðe koþan (zahid) ve mü-min kulun lehine þahitlik ederek «bu adam üzerimde namaz kýldý, oruç tuttu, hacca gitti, cihad etti» diyecek, günahtan sakýnarak iyiliðe koþan mümin kul da bu þahitliðe sevinecektir.

Buna karþýlýk ayni yeryüzü, kâfir ve günahkârlarýn aleyhinde de þa-hitlik ederek «bu adam üzerimde Allah'a þirk koþtu, zina iþledi, içki içti, haram yedi» diyecektir. Merhametlilerin en merhametlisi olan ulu Allah (C.C) kâfir ve günahkârlarý inceden inceye sorguya çekerse vay hal-lerine!

Mümin, vücudunun bütün âzalarý ile Allah'dan korkandýr. Nitekim büyük ahlâk ve fýkýh bilgini Ebu Leys es-Semerkandî der ki:

— Allah korkusunun, yedi alâmeti vardýr:

,— Birinci alâmet dil'de belirir: Allah korkusu taþýyan kul dilini ya-landan, dedikodudan, koðuculuktan, iftiradan ve boþ konuþmaktan alý-kor, bunlar yerine onu zikirle, Kur'an okumakla ve ilmî konuþmalarla meþgûl eder.

Ýkinci alâmet kalbde belirir: Allah korkusu taþýyan kul baþkalarýna karþý kalbinde düþmanlýk, iftira ve kýskançlýk barýndýrmaz. Çünkü kýs-kançlýk iyilikleri mahveder. Nitekim Peygamber'imiz (S.A.S.) þöyle bu-yurur:

<<— Ateþ odunu nasýl yerse (yakarsa) kýskançlýk da iyilikleri öyle yer» (yok eder)

Bilesin ki, kýskançlýk, kalb hastalýklarýnýn baþlýcalarýndan biridir ve bu hastalýklar da ancak ilimle ve iyi ameller iþleyerek tedavi edilebilir.

Üçüncü alâmet göz'de belirir: Allah korkusu taþýyan kul, haram yiyeceðe, haram içeceðe, haram giyeceðe... (kýsacasý) haram olan hiç bir þeye bakmaz. Dünyaya aç ve muhteris gözlerle deðil, ibret almak amacý ile bakar. Helâl olmayan þeylerden bakýþlarýný uzak tutar.

Nitekim Peygamber'imiz (S.A.S.) þöyle buyurur: «—Kim gözünü haramla doldurursa Allah da onun gözünü kýyamet günü ateþle doldurur.»

Dördüncü alâmet karýn'da belirir: Allah korkusu taþýyan kul, karnýna haram lokma sokmaz, çünkü haram lokma yemek aðýr günahlardan biri-dir. Nitekim Peygamber'imiz (S.A.S.) þöyle buyuruyor:

— insanoðlunun karnýna haram bir lokma inince, lokma midesinde kaldýðý sürece yerde ve göklerdeki melekler tekrar tekrar üzerine lânet yaðdýrýrlar O lokmayý hazmederken öldüðü takdirde varacaðý yer ce-hennemdir.»

Beþinci alâmet eller'de belirir: Allah korkusu taþýyan kimse, ellerini harama deðil. Allah'ýn rýzasýna uygun þeylere doðru uzatýr. Nitekim sa-habîlerden Kâ'b'ul Ahbar'ýn (R.A.) þöyle dediði rivayet edilir:

<<— Ulu Allah; .her bir bölümü yetmiþ bin gözlü yetmiþ bin bölümü olan yakuttan yapýlma bir köþk yaratmýþtýr. Kýyamet günü bu köþke ancak önlerine çýkan haram þeylerden Allah korkusu ile uzak duranlar girebileceklerdir.»

Altýncý alâmet ayaklarda belirir: Allah korkusu taþýyan kimse, günah iþlemeye deðil, Allah'ýn emrine uygun ve O'nun rýzasýný kazandýracak iþlere doðru yürür, alimlerle ve iyi amel iþleyenlerle buluþmak gayesi ile adým atar.

Yedinci alâmet Amel'de belirir: Allah korkusu taþýyan kimse ibade-tini sýrf Allah rýzasý için yapar, riyadan ve münafýklýktan kaçýnýr, böyle-likle Allah'ýn haklarýnda þöyle buyurduðu kimselerden biri olur:

«— Rabb'ýnýn katýnda Ahiret, günahlardan korkanlar Ýçindir (2). Böyleleri için Ulu Allah baþka bir ayette þöyle buyurur:

<<— Günahlardan sakýnanlar, hiç þüphesiz, cennetlerde ve pýnar-lar(ýnýn baþlarýn) dadýrlar» (3).

Boþka bir âyette de þöyle buyuruluyor:

«— Günahlardan sakýnanlar cennet ve nimetler içindedirler» (4),

Diðer bir âyette de þöyle buyurulur;

«— Günahlardan sakýnanlar emin bir makamdadýrlar» (5).

Bu âyetlere bakýnca Ulu Allah'ýn neredeyse «bu kimseler. Kýyamet günü cehennemden kurtulurlar» diye buyurduðu görülür.

Müminin korku ile ümit arasýnda bulunmasý gerekir. Buna göre bir yandan ümit kesmeksizin Allah'ýn rahmetini beklerken diðer yandan ibadet hali içinde çirkin hareketlerden vazgeçerek Allah'a tevbe eder.

Nitekim ulu Allah (C.C.) þöyle buyurur:

«—Sakýn Allah'ýn rahmetinden ümit kesmeyin» (5).



imam Gazali-Mukaþefetül kulub

radyobeyan