Kuranda Ýnsan Psikolojisi
Pages: 1
Kuranda Elektrik By: müzzemmil Date: 15 Eylül 2011, 21:42:07
Kur’an’da Elektrik

Kur'an'ýn bir mucizesi de, ýþýk için ateþten baþka bir nes­nenin bilinmediði bir devirde elektriði tarif etmesidir. Son ve mühim olan ve 19. asýr (yüzyýl) baþýnda Sir Humphryin, 1845 de J.W. Starrin ve Swamn keþiflerini ilerleterek 1878-1879 da ampulü yapmaða muvaffak olan Edisonun araþtýrmalarýyla meydana getirilen elektrik ve Anpulunu Kur'an þöyle tarif et­miþti :
“Allah göklerin ve yerin nurlandýranýdýr. Onun nurunun sýfatý, sanki içinde ýþýk bulunan bir dývar boþluðudur, (yahut) o ýþýk, bir sýrça (þeffaf kab) içindedir. O sýrça (þeffaf kab) da, sanki inci (renginde ve parýldayan) bir yýldýzdýr ki, güneþin doðduðu tarafla da, battýðý tarafla da ilgisi olmayan mübarek bir aðaçtan, zey(yað)inden tutuþturulup yakýlýr. Onun (müba­rek aðacýn) zeytunu, kendisine ateþ dokunmasa da hemen zýya verir. (Bu ýþýk o kadar kuvvetli ki) nur üstüne nurdur. Allah kimi dilerse onu nuruna kavuþturur. Allah insanlara, (böyle) örnekler iradeder, Allah her þeyi, her yönüyle bilendir.» [679]
Bu ayette Allah'ýn nuru tarif edilirken, gösterilen örneði izah eden “sanki içinde ýþýk bulunan bir dývar boþluðudur» þeklindeki beyandan, iptidaâî devirlerde dývar boþluklarýna ko­nan ýþýklara iþaret edildiði açýktýr.
Yine bu ayette gösterilen ikinci örneði izah eden “O ýþýk bir sýrça (þeffaf kap) içindedir. O sýrça (þeffef kap) da, sanki inci (gibi parýldayan) bir yýldýzdýr ki, güneþin doðduðu taraf­la da, battýðý tarafla da ilgisi olmayan mübarek bir aðaçtan, zeyt(yað)inden tutuþturulup yakýlýr» yolundaki ifadeden de, iptidaîlikten sonra tekemmül ettirilip cam þiþeler içinde ya­nan ýþýklý lamba ve kandil gibi þeyleri anlýyoruz elbette.
Ayeti Kerimede bunlardan sonra, yine numuneyi izah eden “Onun (mübarek aðacýn) zeytünü, kendisine ateþ dokun­madan da hemen ziya verir. (Bu ýþýk o kadar kuvvetli ki) nur üstüne nurdur» yolundaki beyandan da, elektriði anlamamak için hiç bir sebep toktur. Çünkü bilindiði üzere, ateþ dokun­durulmadan hemen, ziya veren ve “nur üstüne nur» denecek derecede kuvvetle etrafý aydýnlatan yalnýz elektriktir. Diðer ýþýklar ise, hem kuvvetli ýþýk veremezler, hem de, ateþ dokun­durmadan ýþýldayamazlar.
Esasen bu konuda zeytin aðacýnýn son derece uygun bir misal (örnek) olduðu da ortadadýr. Zira zeytinin yaðý, gýda ol­makla beraber, ýþýk için lamba ve kandillerde yakýt olarak da kullanýlagelmiþ bir maddedir. Bu sebeple, ýþýklada alakalý ol­duðu içindir ki zeytin aðcaý, Ýlâhî “nur»un izahýna örnek gös­terilmiþtir, diyebiliyoruz. Böylece bu mübarek aðaç, gövde ve dallarýyla elektrik þebekesine, topraktan emdiði ve meyvasýna aktarýlýrken yaklaþan suyuyla elektrik cereyanýna, yaðlý meyvalariyle ise, elektrik ampuluna benzerlikleri bakýmýndan müstesna bir misaldir.
Hemen ifade edelim ki bu izah tarzýmýz, ayetin yalnýz aþi­kâr olan anlamýný ifadeye çalýþmaktan ibarettir. Çünkü aye­tin aþikâr olmayan (batmî) anlamýný müfessirler, mümkün mertebe açýklamýþlardýr. Nitekim bazý tefsirciler, ayette geçen Ýlâhî “nur»'un Kur'an olduðunu, bâzýlarý ise “nur»dan mak­sadýn Peygamberimizin kendisi olduðunu izah buyurmuþlar­dýr. Bu izah ve tefsir tarzlarý da doðrudur. Zira “Kur'an'm açýk bir nur» ve peygamberimizin de “nurlandýran bir kandil gibi olduðu» ayetlerle sabittir.
Tekrar edelim ki biz, Ýlâhî nuru, müfessirlerimîzin izah ettikleri þekilde kabul ediyor ve “amenna» diyoruz. Ancak bi­zim üzerinde durduðumuz husus, Ýlâhi nurun izahý için ayette gösterilen misallerle, mucize olarak elektriðe de iþaret edil­miþ olduðunu belirtmektir. Þüphesiz ki doðruyu en iyi Allah bilir.
Þunu da ilave edelim ki, rahmetli Elmahlý “Kur'an Dili» tefsirinde “kendisine ateþ dokunmasa da hemen zýya verir» mealinde geçen “hemen» sözünü “elektrik gibi» diye açýklamýþsa da, elektriðe ait baþka bir izahta bulunmamýþtýr. Görü­lüyor ki elektrik konusu, ayetteki anlam delaletiyle merhu­mun zihninde bir þimþek gibi çakmýþ, ama üzerinde durma­dýðý için, geçmiþ gitmiþtir. [680]


[679] Nur: 24/35.
[680] Ahmet Gürkan, Kur’an’ýn Nasih Ve Mensuh Ayetleri, Yeni Ýlahiyat Kitabevi, Ankara, 1980: 219-221.

Ynt: Kuranda Elektrik By: sagopa58 Date: 30 Eylül 2012, 17:38:28
çok güzel ve doðru bir araþtýrma,,Bende bu ayeti ilk okuduðumda elektiriðe iþaret ettiði aklýma geldi.Hatta Cüz ve sure numaralarý elektriðin bulunduðu tarihleri veriyor. yani 18. cüz 24. sure ..1824 ..Ýsterseniz elektriðin bulunduðu tarihleri araþtýrýn..
Ynt: Kuranda Elektrik By: Sevgi. Date: 30 Aralýk 2017, 15:20:40
Aleyküm Selâm Ve Rahmetüllahi Ve Berakâtühu
Elektrik Kur an da þeffaf bir kabýn içinde bulunan kuvvetli bir ýþýk olarak tanýmlanýr bu insanlîða Allah ýn bir lütfudur inþaAllah
Ynt: Kuranda Elektrik By: Bilal2009 Date: 23 Ocak 2019, 17:03:44
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaþým için razý olsun Rabbim bizlerin ilmini ve imanýný artýrsýn

radyobeyan