Yepyeni bir mutfak By: hafiza aise Date: 15 Eylül 2011, 12:30:02
YEPYENÝ BÝR MUTFAK
Nisan 2010 55.SAYI
MUTFAÐINIZI BAÞTAN AÞAÐI YENÝLEMEK ÝSTÝYORSUNUZ FAKAT BU ÝÞ GÖZÜNÜZDE MÝ BÜYÜYOR? BELKÝ DE NEREDEN BAÞLAYACAÐINIZI BÝLEMÝYORSUNUZ. BÜTÜN BUNLARIN ÜSTÜNE ETRAFTAN SÖYLENENLER DE KAFANIZI ÝYÝCE KARIÞTIRIYORSA VAZGEÇMENÝZ AN MESELESÝ OLABÝLÝR! OYSA YEPYENÝ BÝR MUTFAÐA KAVUÞMAK SANILDIÐI KADAR ZOR DEÐÝL. SÝZ EN ÝYÝSÝ HER ÞEYÝ BÝR KENARA BIRAKIN VE ÜÇ AÞAMALI MUTFAK YENÝLEME REHBERÝMÝZE BÝR GÖZ ATIN.
RENK SEÇÝMÝ
Mutfaðýnýzda evinizin genel dekorasyon stilini devam ettirmek isterseniz hangi renkleri seçeceðiniz az çok bellidir. Ama evin herhangi bir yerine baðlý kalmadan tamamen baðýmsýz bir mekan oluþturmak istiyorsanýz renkler üzerinde iyice düþünmelisiniz. Eðer uygulamak istediðiniz bir tema varsa renkler de ona göre olmalý. Bahçe temalý bir mutfak doðada bol bulunan yeþil, toprak tonlarý gibi renkleri gerektirir. Deniz temalý bir mutfak mavi, beyaz üzerine kurulabilir. Bir tema kullanmayacaksanýz renk belirlerken mutfaðýnýzýn boyutu, ýþýk durumu ve temizlikle aranýzýn iyi olup olmadýðý gibi kýstaslar ön plana çýkacaktýr. Küçük ve az ýþýk alan bir mekanda koyu renklerden kaçýnmalýsýnýz. Temizliðe fazla vakit ayýramýyorsanýz kir göstermeyen renklere yönelmelisiniz. Ve tabi ki duvarda, seramikte, tezgahta ve dolaplarda kullandýðýnýz renkler birbirini tamamlamalý. Hatta perde, masa örtüsü gibi tekstil ürünleri de mekandaki mevcut renklere uyum saðlamalý. Bu karmaþanýn içinden çýkmanýn en kolay yolu iki ana renk belirleyip detaylarý bu renklerin farklý tonlarýyla çalýþmak olacaktýr.
DOLAP PLANLAMASI
Dolaplarý planlarken inisiyatifi bir baþka ele býrakmak doðru deðildir. Her evin ihtiyaçlarý, eþyalarý birbirinden farklýdýr ve mutfak mutlaka onu kullanacak olan ailenin ihtiyaçlarýna yönelik planlanmalýdýr. Dolap planlamasý öncelikle ne tür bir mutfak istendiðini belirlemekle baþlar. Çakýþan iki duvarý kaplayan L mutfak ya da üç duvarý kaplayan U mutfak; küçük mutfaklarda sýkça tercih edilen I mutfak veya Fransýz balkonlu pencerenin açýkta kalmasý için koridor tipi mutfak? Sizin mutfaðýnýza bunlardan en uygununun hangisi olduðunu belirlemekle iþe baþlamalýsýnýz. Eðer bir apartmanda oturuyorsanýz komþularýnýzýn mutfak planlarýna bakarak da fikir edinebilirsiniz. Belki de zihninizde þekillendirdiðiniz L mutfaðýn aslýnda mekaný küçültmekten baþka bir iþe yaramadýðýný görüp bu fikrinizden vazgeçeceksiniz.
Projelendirme iþine mutfak eþyalarýnýzý nereye, nasýl yerleþtireceðinizi hesaba katarak devam etmelisiniz. Mutfaðýnýz küçük ve eþyanýz çoksa üste doðru açýlan kapaklar yerine mekaný daha verimli kullanmaya olanak saðlayan yana açýlan kapaklarý tercih ediniz. Kullaným kolaylýðý açýsýndan lavabo ve bulaþýk makinesini de birbirine yakýn konumlandýrabilirsiniz. Dolap planlamasýnda en sýk yapýlan hatalardan biri de az çekmece kullanmaktýr. Az sayýda çekmece estetik açýdan göze hitap etse de özellikle dar mekanlarda sýkýntý oluþturur. Ustanýza en fazla kaç çekmece sýðdýrabileceðini danýþmalýsýnýz. Tüp için raylý sistem, çöp kovasý, tezgah arasý askýlýklarý, köþe dolap için dýþa açýlan raf gibi aksesuarlarý da plana dahil ederek kullanýþlý bir mutfak elde edebilirsiniz. Bu tip aksesuarlarý kullanmayý düþünüyorsanýz ustanýzdan fiyatý ona göre belirlemesini istemeyi unutmayýn. Sonradan çýkan ekstra masraflar hayal kýrýklýðý oluþturabilir. Ayrýca kapak sayýsýný belirlerken tezgah uzunluðunu dikkate almalýsýnýz. Geniþ bir mesafede az sayýda kapak kullanmak zamanla kapaklarýn esnemesine sebep olacaktýr.