Ýslami Hükümlerin Esas ve Hikmetleri
Pages: 1
Genel Olarak By: seymanur K Date: 14 Eylül 2011, 12:04:25
Genel Olarak


Tevhid inancý üzere kendisine ibadet etsinler, yüceliðini ikrar et­sinler, O'nu övsünler, þükretsinler, inkar etmesinler, kendisine itaat edip isyan etmesinler diye insanlarý ve cinleri yaratan Al­lah'a hamd olsun. O Allah ki saygý gösterip yüceltsinler ve itaat edip ona yar­dýmcý olsunlar diye insanlara Resulünü gönderdi. Resulünün lisanýyla onla­ra hayýr ve iyi olan her þeyi emretti, þer ve kötü olan her þeyden de onlarý sa­kýndýrdý. Ýyilik ve takvada yardýmlaþmayý emredip kötülük ve zulümde yar­dýmlaþmayý yasakladý. Ýhtilafa düþüp yeni þeyler ortaya atmaktan sakýndýr­dýðý gibi doðru yolda yürüyüp ona tabi olmaya teþvik etti.

Vacip olsun mendup olsun her türlü hayrý emredip, "Kim zerre miktarý hayýr yapmýþsa karþýlýðýný alýr"[2], ayetiyle az veya çok yapýlan her hayýrlý iþe sevap vadetti. Ayný þekilde haram olsun mekruh olsun her türlü þerri yasak-la-yýp/"Kýyamet günü için adalet terazileri kurarýz, artýk kimseye hiçbir þekil­de haksýzlýk edilmez, yapýlan iþ bir hardal tanesi kadar dahi olsa onu adalet terazisine götürürüz"[3], "Kim zerre miktarý þer iþlemiþse karþýlýðým görür"[4] ayetleriyle gerek büyük gerek küçük iþlenen her günaha ceza vereceðini be­yan etti.

Yine emirlerine uyup itaat etme maslahatlarýný[5] elde etmeyi ve kendisine karþý gelip isyan etme mefsedederinden uzak durmayý kullarýna bir iyilik ve 'nimet olarak emretti. Zira O'nun insanlarýn kendisine itaat ve ibadet etmelerine ihtiyacý yoktur.

Doðru yola iletecek maslahat olan þeyler ile doðru yoldan saptýracak mef-sedet olan þeyleri insanlara bildirdi ki bunlara riayet etsinler. Þeytana uyma-yýp ona karþý gelmeleri için onun kendilerine düþman olduðunu da bildirdi. Ýki dünya maslahatýný elde etmeyi, emirlerine itaat edip yasaklarýndan sakýn­maya baðladý. Bunun için de emir ve yasaklarý, vaad ve tehdidi beyan eden kitaplar gönderdi. Allah dileseydi insanlarý bunun dýþýnda baþka bir yolla da ýslah edebilirdi. O, dilediðini yapan ve istediði hükmü koyandýr. "Senin Rab-bin, kullarýna zulmedici deðildir."[6]


[2] ZüzaI 7

[3] Enbiya 47

[4] ZilzaÝ.8

[5] Yazar, maslahat kavramýný hayýrlý, faydalý, iyi, doðru; mefsedet kavramýný ise þer, zararlý, kötü, yanlýþ gibi çok geniþ bir anlam yelpazesini kapsayacak þekilde kullanmaktadýr. Bu anlam zengin­liðini tek bir kelimeyle karþýlama imkaný olmadýðý için bu kavramlar tercüme edilmeksizin aynen alýnmýþtýr.

[6] F'ussilet 46



radyobeyan