Haberiniz Olsun
Pages: 1
Haberiniz olsun By: hafiza aise Date: 13 Eylül 2011, 13:56:02
HABERÝNÝZ OLSUN

Nisan 2010 55.SAYI

ELAZIÐ’DA DEPREM

Geçtiðimiz ay, Elazýð’da merkez üssü Karakoçan ilçesi, Baþyurt beldesi olan, 6 büyüklüðünde bir deprem oldu. 57 kiþi hayatýný kaybetti, 71 kiþi de yaralandý. Türk Kýzýlay’ý tarafýndan 500 çadýr ile gýda maddesi, kamu kurum ve kuruluþlarý tarafýndan ise 10 konteynýr yardým malzemesi bölgeye gönderildi. Bu deprem bir kez daha gösterdi ki, deprem ülkemiz açýsýndan sýcak bir gündem maddesi olmasýna raðmen tedbir alma ve gereðini yapma konusunda hala istenen seviyede deðiliz. Ölenlere Allah’tan rahmet, yaralýlara acil þifa diliyoruz.

ÝLAÇTA KAREKOD DÖNEMÝ

Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Ömer Dinçer, ilaç sektöründe karekod uygulamasýna baþlanacaðýný belirtti. Böylece karekod sistemi ile Türkiye’de üretilen ve dýþarýdan ithal edilen herhangi bir ilacýn bir kimlik numarasý olacak, kimlik numarasý olmayan hiçbir ilaç eczanelerde satýlamayacak, depolara giderken de kimlik numarasýyla gidecek. Bu uygulamanýn korsan ve denetimsiz ilaç tüketiminin önüne geçmesi ve ilaç fiyatlarýnda makul indirimlere yardýmcý olmasý açýsýndan hayýrlý olduðunu söylemek mümkün.

LOKANTADA TUZ YASAKLANIR MI?

New York belediye meclisinin bir üyesi olan Ferix Ortiz, þehirdeki aþçýlarýn yemeklerde tuz kullanmasýnýn yasaklanmasýný teklif etti. Tuz sadece masalarda bulunabilsin isteniyor. Bu þekilde insanlarýn ne kadar tuz kullanacaklarýna kendilerinin karar vermesiyle, 1,5 milyon yüksek tansiyon hastasýnýn yaþadýðý þehirde pek çok kalp ve damar hastalýðýnýn önüne geçilebileceði düþünülüyor. Teklif yasalaþýrsa lokantalar yasaðý ihlal ettiklerinde 1000 dolar ceza alacaklar.

ÖLÜMCÜL TUZAK

Bu yýlki Oscar ödülü, ülkemizde ve dünyada gösterildiði zaman pek de ilgi görmeyen ve Irak’ta yüz binlerce masum kiþinin öldürülmesine neden olan Amerikan askerlerinin çektiði sýkýntýlarý(!) anlatan Ölümcül Tuzak (Huck Lucker) filmine verildi. Filmde güya Irak’a barýþ götürmeye çalýþan Amerikan askerlerine Iraklý çocuklar ve kadýnlar taþ atýyorlar, bu barýþçýl askerlere halk bombalý tuzaklar kuruyor. Hatta bu olaylar ezan sesleri eþliðinde gerçekleþiyor. Bunca yýldýr Amerikan ve Ýngiliz askerleri sözüm ona Irak’ta gizli nükleer bombalarý bulamayadursun, bu ödülle Oscar yönetimi Bush’u ve Amerika’nýn saldýrgan politikasýný ödüllendirmiþ oldu. Bu ay ülkemizde yeniden gösterime giren bu filmi adýnda da gizli olan manasýyla bir tuzak olarak görmekte sakýnca yok.

RADYASYONA KARÞI SU

Elektronik cihazlardan ve çevremizdeki baz istasyonlarýndan kaynaklanan bir elektromanyetik kirliliðin tam ortasýnda yaþýyoruz. Bu da vücutta yorgunluk ve çöküntü hissine yol açýyor. Bundan kurtulmak için uzmanlarýn yeni önerisi organlarý yýkamak veya daha iyisi duþ almak. Bu öneri bize, eskiden beri yinelenen ve namaz ehlinin aþinasý olduðu, abdest almanýn sinir sistemine iyi geldiði, vücuttaki elektriðin böylece dýþarý atýldýðý tespitini hatýrlattý.

GIDALARDA NÝNE KURALLARI

Modern bilim ile gelenek arasýnda, özellikle beslenme ve saðlýkla ilgili olarak yýllardýr süren bir mücadele vardý. Modern bilim, geleneksel saðlýk yöntemlerine kocakarý ilacý diyor, geleneksel beslenme alýþkanlýklarýný ise yeterince vitaminli, proteinli bulmuyordu. Ama son yýllarda modern bilim de ninelerimizin alýþkanlýklarýnýn kýymetini takdir eder oldu. Ýþte birkaç örnek:

• Ekmek ne kadar beyaz ise o kadar zararlýdýr.
• Sütün rengini deðiþtiren mýsýr gevreklerini yemeyin.
• Market raflarýný dolduran kavanozlardaki gýdalara
çok güvenmeyin.
• Ninenizin tanýmadýðý yiyecekleri yemeyin.
• Acýktýðýnýzda yemek yiyin, sýkýldýðýnýzda deðil.
• Bir hazýr yiyecek paketinin üzerindeki “içindekiler” listesi
ne kadar uzunsa, o paket o kadar zararlýdýr.
• Yemeðinizi yavaþ yiyin.
• Eninde sonunda çürüyeceði kesin olan gýdalarý yiyin.
• Bir yiyeceðin raf ömrü ne kadar uzunsa,
ondan o kadar þüphelenin.
• Yemekten tam doymadan kalkýn.
(Amerikalý yazar Michael Pollan’ýn Gýda Kurallarý kitabýndan
Yeni Þafak’taki köþesinde aktaran Mustafa Kutlu)

BÝR CÝMCÝME NE ÝSTER

Annesine “Doðum günüm geldiðinde beni uyandýr da, onu göreyim, aman geçmesin” diye sipariþ vermek ister.
(Zeynep Didem, 4 yaþýnda)

“Oyunda hep sen anne oluyorsun, ben çocuk oluyorum. Bu sefer de ben anne olacaðým” diyen arkadaþýna, “O zaman ben de senin kayýnvaliden olacaðým” diyerek hayat dersi vermek ister.
(Zümra, 6 yaþýnda)

(Etrafýnýzdaki cimcimelere ait incileri mail adresimize göndererek paylaþabilirsiniz.)

ORGANÝKÇÝNÝN GÜNLÜÐÜ

Bahar yüzünü gösterdi, cemreler düþtü. Maydanoz, roka, tere, dere otu gibi yeþillikleri dikmenin zamaný geldi. Eðer bahçeniz yoksa saksýlar da pekala iþinizi görebilir. Ama burada önemli olan tohumlarý ekerken marketlerde satýlan çiçek topraklarýna deðil de doðal bahçe topraðýna ekmek.

AKLIMDAN ÇIKMIYOR

“Allah seni kendisi için yarattý, kendine yaklaþtýrmak için dünyaya getirdi. Senin haberin yok ama senin bir an bile baþka bir þeyle uðraþmamaný diler.”
(Feridüddin Attar Hz.)

Zeynep EKÞÝ ÖZEL


radyobeyan