Bizim Mahallenin Meselesi By: reyyan Date: 08 Eylül 2011, 11:44:42
Bizim Mahallenin Meselesi
Ekim 2008 118.SAYI
Sabahattin AYDIN kaleme aldý, SUNUÞ bölümünde yayýnlandý.
Bu ay pek çok açýdan býçak sýrtý bir konuyla huzurunuzdayýz. Din Ýstismarý. Býçak sýrtý diyoruz, çünkü ülkemizde mesele artýk “Ýslâm’a karþý taraftan bakanlarýn ucuz suçlamalarý” olmaktan çýkmýþ durumda. Dinin kendi ruhuyla ve zahir hükümleriyle baðdaþmayan unsurlarla iliþkilendirilmesi, türlü þekillerde dünyalýk emeller için kullanýlmasý artýk “bizim mahallenin” bir meselesidir. Bu yüzden saðlamý çürüðü titizlikle ayýrt etmek, her þeye raðmen iyi niyeti paranteze alarak konuþmak zorundayýz. Bu da kolay deðil.
Liberal kapitalist ekonomik düzen bu topraklarda artýk kendi kültürünü inþa ederken, dindar kesimler dahi kimi kolundan bacaðýndan, kimi gövdesiyle dünyevîleþme tuzaðýna yakalanmýþken böyle konularýn kenarýndan dolaþmak da pek mümkün deðil. Konuþmak gerekir. Biz de böyle bir itilmenin sonucunda, hiç de sevimli bulmamakla birlikte konuþuyoruz.
Böyle ferdi aþan boyutlarý olan konularý Semerkandýmýza taþýmak ne iþe yarar? Peþinen söyleyelim, 3-5 sayfa yazý hiçbir þeyi çözmez. Ama bir sorunun farkýna varmak, kendini sorgulamak, etrafýnda olan biteni anlayýp doðru tavýr almak için bazen 3-5 satýr bile yeter. Bizim yapmak istediðimiz de tam olarak budur. Yani sorunu bilelim, kendi yerimizi belirleyelim. Aslýnda bir çözüme varýlacaksa baþlangýç noktasý da yine budur.
Diðer taraftan böyle sosyal ve kültürel yaný aðýr basan meselelerin bireyin sorumluluk alanýyla ilgili yanlarý olduðu gözden kaçýrýlmamalýdýr. “Ekonomik düzen bu, ben ne yapabilirim.” “Devletin düzelteceði konular bizi aþar.” dediðimiz hemen her konuda kendi yapabileceklerimiz var bizim. Yüz yýlý aþkýn süredir Ýslâmcýlýðýn dini asýl muhatabýndan, yani bireyden uzaklaþtýran etkisine maruz zihinlerimiz için bu zor olabilir. Ama bunun panzehiri olan tasavvufî yaklaþýma da aþinayýz biz. O yaklaþým her meseleyi insanýn üzerine kurmuyor mu?
Mübarek ramazan ayýný uðurlayýp bayrama merhaba diyerek karþýladýk bu ayý. Dergimiz böyle bir eþikte küçük bir muhasebeye davet ediyor okuyucularýný. Çünkü ramazan o kadar güçlü ve yoðun bir etkiyle baþlýyor ve bitiyor ki, bir anlamda yýlbaþý olarak görülse yeridir. Bu muhasebe geçen bir yýlýn ve yarýnlarýn muhasebesi anlamýna geliyor bu sebeple.
Ramazan bayramýnýzý tebrik ederiz. Bayrama yaraþýr bir yaþama coþkusu dileriz bütün okuyucularýmýza.
Kasým sayýmýzda buluþmak üzere inþallah.