Mizah
Pages: 1
Hamilelik halleri By: hafiza aise Date: 05 Eylül 2011, 13:41:53
HAMÝLELÝK HALLERÝ

Aðustos 2010 59.SAYI


Düðündü, nikahtý, mürüvvetti derken insan aklýna doðal olarak bunlarýn akabinde “bebek” konusu geliyor.

Hemen hemen bütün sülalelerde genellikle orta yaþ gurubuna tekabül eden meraklý bir insan güruhu vardýr. Son derece meraklý olan bu güruh soru bankalarýný kýskandýracak kadar soru sorma yeteneðine sahiptir ve geliþmelerin de sýký takipçileridir. Mesela düðün merasimlerinde bekar mümin ve müminelerin yakýnlarýnda konuþlanýp, dirseðiyle dürtmek suretiyle “Senin düðüne ne zaman geleceðiz” gibi sözlü tacizlerde bulunabilirler. Evlendiðinizde de “Oh be! Bu sorudan kurtuldum” diye düþünüyorsanýz büyük bir yanýlgý içersindesinizdir. Çünkü bu sefer sizi “Bebek ne zaman” sorusu beklemektedir. Evlilikten sonra ilk bebeði gerçekten çok kalabalýk bir grup dört gözle bekler.

Bebek, hamilelik süreci olsun, kucaðýnýza aldýðýnýz an olsun son derece büyülü bir varlýktýr. Yüce Yaratan’ýn insanlara bahþettiði en deðerli hediye ve emanetidir. Ýnsanýn aklýný zorlar, mucize gibidir.

PARDON SÝZ KAÇ CANLISINIZ?

Hamile, Arapça hamil kökünden gelen taþýyan manasýndadýr. Hamilelik de zaten bir tür insan taþýmacýlýðýdýr. Hamileler için toplumuzda “iki canlý” tanýmlamasý sýkça kullanýlýr. Aslýnda þahsen bu tanýmlamanýn esnek olduðunu düþünürüm. Ýkiz bebek bekleyen bir anne adayý için de “üç canlý”, hatta son zamanlarda tüp bebek uygulamasýnýn artmasýyla kanýksanmaya baþlanan üçüz bebek bekleyen anne adaylarýna da “dört canlý” demek gerekir mi acaba?

Eski toprak kadýnlar için hamilelik ve doðum ne kadar olaðansa günümüz kadýnlarý için de o derece olaðan dýþýdýr. Hamileyken son derece nazenin bir edaya sahip olan bu hatunlar duygusal olarak hýzlý geçiþler yaþar. Eskiden güldükleri þeye -ki bu bir TV reklamý dahi olsa- hamilelik sürecinde aðlamaya baþlayabilirler. Hasýlý kýzdýklarý þeye gülmeye, aðladýklarý þeylere de kahkahalar atmaya varan enteresan bir ruh haline bürünürler. Bu kadar hýza yetiþemeyen kocalarda ise çoðunlukla doðum sonrasýnda bakýþlarda melleþme, ani geliþen durumlara intibak saðlayamama gibi geçici bir þaþkýnlýk hali gözlenir.

Aþerme ise apayrý bir konudur, günün en olmadýk zamanlarýnda, en mevsimsiz gýda maddesine duyulan kriz mahiyetindeki istek olarak kendini gösteren bir hamilelik belirtisidir. Koca milletinin iki ayaðýný bir papuca sokar; gece yarýlarý, seher vakitleri kapý kapý, sokak sokak gezdirir.

HAMÝLE KADINA MÜDAHALE EDEN ÇOK OLUR

Hamileler kendi hallerine býrakýlmayan bir azýnlýktýr. Sürekli müdahale ve tavsiyelere maruz kalýrlar. Müdahaleleri geldiði yere göre mektepli ve de alaylý olarak ikiye ayýrabiliriz. Mektepli müdahalelere doktoru örnek verebiliriz. Hamileliðin seyrini takip eden doktor tabii ki anne adayýný yönlendirecektir. Diðer müdahale gurubu olan alaylýlar ise, geniþ bir kitledir ve önceden hamilelik ve doðum geçirmiþ kadýnlardan oluþur. Tavsiye ve tecrübe aktarýmlarý hamilelik kýyamete kadar sürse bile bitmez. Hatta doðumdan sonra da “bebek bakýmý hakkýnda tavsiyeler” þeklinde devam eder. Deðiþen, geliþen, serpilen dünyanýn sürekli ileriye giden bilimsel araþtýrma sonuçlarýný takip eden ve kendini güncelleyip çocuðunu en rafine þekilde yetiþtirmeyi istemekte olan taze anne, etrafýndan gelen niþastalý mama tariflerini duydukça aklýna mukayyet olmakta güçlük çeker.

MAYMUN GÖRECEÐÝM DÝYE KORKAN HAMÝLELER

Hamile müminelerin bir baþka derdi de kendi üzerlerinden yapýlan hurafelerdir. Bunlar hamile kiþi saçýný kestirirse bebeðin ömrünün kýsa olacaðý, hamile kiþi kime bakarsa çocuðun ona benzeyeceði þeklinde dillerde gezinir. Bu nedenle Tv’de maymuna denk geleceðim diye aklý çýkan hamileler bile vardýr. Hamile kiþinin bu süreçte güzelleþip çirkinleþmesine baðlý olarak bebeðin cinsiyet tahminleri gibi aslý, astarý, sonu, ucu, bucaðý olmayan dayanaksýz sözlerle de boðuþmak zorunda kalabilirler.

HAMÝLELÝÐÝN GÜZELLÝKLERÝ

Diyeceksiniz ki hamileler için hiç mi güzel bir þey yok? Elbette ki var… Mesela otobüslerde ön koltuklar hamileler için ayrýlmýþtýr. Evdeki iþ yükü büyük oranda üzerlerinden kalkmýþtýr. Söz gelimi yumurta kýrmayý bilemeyen kocalar, eþi iþ göremez durumda olduðundan kendi yemeklerini yapmak zorundadýrlar. Bu zorunlu durum kocayý 9 aylýk süreçte hünkar beðendi, imam bayýldý gibi okkalý yemekleri yapabilecek seviyeye getirir. Hakeza ev iþleri konusunda da hatýrý sayýlýr bir mesafe kat ettirir. Eþi hamile olan beylerin ütü, bulaþýk, çamaþýr gibi konularda son derece hamaratlaþtýðý gözlenir.

Ayrýca hamileler için ayrý bir moda dalý ve tekstil sektörü oluþmuþtur. Yirmi yýl öncesinin klasik robadan bollaþan dümdüz elbiselerin yerini fýrfýrlý, kurdeleli, fiyonklu kýyafetler almýþtýr.

Tüm anne adaylarýmýza þimdiden bebeklerini analý babalý büyütmelerini ve büyüttüklerinde hem dinlerine hem de vatan ve milletlerine hayýrlý evlatlar kazandýrmalarýný diliyoruz…

Eþ dost emmi dayý,
Çeker düðününde halayý.
Eðer hemen istersen
Olursun anne adayý.


Ayþenur USLU


radyobeyan