Bu gecenin kadrini bilelim By: ehlidunya Date: 26 Aðustos 2011, 18:08:28
Bu gecenin kadrini bilelim
Kur'ân âyetlerinden anlaþýldýðýna göre Ramazan ayý içinde bulunan bir gece çok deðerlidir. Yine Kur'ân'ýn isimlendirmesiyle bu gecenin adý, Leyletü'l-Kadr (Kadir Gecesi)'dir. Leyl veya leyle, "gece", kadr ise "deðer, miktar, ölçü" mânâsýna gelir. Buna göre Leyletü'l-Kadr, "çok deðerli bir gece" olarak tercüme edilebilir. Kur'ân-ý Kerim'de bu geceye iki yerde iþaret edilir. Bunlardan biri olan Kadr sûresi'nde Leyletü'l-Kadr tabiri iki defa zikredilir: "Muhakkak Biz onu Kadr Gecesi'nde indirdik. Kadr Gecesi'nin ne olduðunu sen nereden bileceksin? Kadr Gecesi bin aydan daha hayýrlýdýr. Melekler ve Rûh, o gece Rabblerinin izniyle her iþ için iner. Selâmdýr o, tan yeri aðarýncaya kadar!" (97:1-5) Burada bu geceden, Kur'ân-ý Kerîm'in indirildiði gece olarak bahsedilir. Bundan baþka bu gecede, melekler ve Rûh'un indiði ifade edilir. Bu geceye iþaret edilen Duhân Sûresi'nde ise o, "mubârek bir gece" olarak nitelendirilir: "(Hakký) apaçýk gösteren Kitâb'a and olsun! Biz onu mübarek bir gecede indirdik. Çünkü Biz, uyarýcýyýz. Onda her hikmetli emir, katýmýzdan bir emir ayýrt edilir." (Duhân, 2-5)
Her iki âyette de Kur'ân-ý Kerîm'in bu gecede indirildiðinden bahsedilir. Baþka bir âyette ise Kur'ân-ý Kerîm'in Ramazan nazil olduðu ifade edilir: "Ramazan ayý ki, insanlara hidâyet, hidâyetin açýk delilleri ve ayýrt edici olarak Kur'ân onda (o ayda) indirildi. Sizden kim o aya þâhit olursa oruç tutsun" (Bakara, 185) Bu âyet, Kadir Gecesi'nin Ramazan ayý içinde bulunduðunu gösterir. Kur'ân-ý Kerîm'in bu gecede indirilmesi, bu gecede vahyedilmeye baþlandýðý anlamýna gelir. Baþka bir ifadeyle Hz. Peygamber'e (s.a) ilk vahiy bu gecede gelmiþtir. Ona "Kadr Gecesi" denmesi, dünya için hikmet ve ilimle dolu her türlü emri içeren yeni bir vahyin temelinin bu gecede atýlmýþ olmasý sebebiyledir. Ayný sebepten dolayý o, "mübarek gece" veya "büyük, azametli gece" diye de isimlendirilmiþtir. Bundan dolayý Kadir Gecesi, âdetâ Kur'ân-ý Kerîm'in vahyediliþinin yýldönümü olmaktadýr.
Müslümanlarýn Kadr Gecesi'ni Ramazan ayýnýn son on veya son yedi gecesinin tek gecelerinden birinde aramalarý gerektiðini gösteren çeþitli Hadisler vardýr. Bir hadise göre Kadir Gecesi, Ramazanýn 25. veya 27. veya 29. gecesidir. Diðer bir hadiste, Hz. Peygamber'in (s.a.v) ashâbýndan bazýlarýnýn Kadir Gecesi'ni son yedi gecede rüyalarýnda gördüklerini anlatýr. Ýslâm toplumunun genel görüþü, Ramazan ayýnýn 27. gecesinde olduðu þeklindedir.
Þurasý unutulmamalýdýr ki, Kadir Gecesi'ni bu derece deðerlendiren þey Kur'ân-ý Kerim'in vahyedilmeye baþlanmasýdýr. Kur'ân'ýn sadece inmeye baþlamasý, o geceyi, "bin aydan daha hayýrlý" kýlmaktadýr. Bin ay ise, seksen üç sene dört ay yapmaktadýr. Bu da ortalama bir insan ömrüdür. Geçmiþ ümmetlerin ömürleri uzun olduðu için amelleri de çok oluyordu. Ümmeti Muhammed'in ömrü kýsa olunca amelleri yetmiþ- seksen yýlla sýnýrlý kalacaktý. Ýþte Allah Teala'nýn rahmeti sebebiyle her yýl seksen kusur seneden daha hayýrlý bir gece onlara lütfedilmiþ ve amellerinin çoðalmasý istenmiþtir. Dolayýsýyla Kadir Gecesi sayesinde müminler kýsa ömürlerinde çok uzun yýllarda yapabilecekleri ibadetleri yapmýþ olmaktadýrlar. Bu Allah'ýn müminlere bahþettiði büyük bir nimettir.
Müslümanlar bu gecede daha çok ibadet etmek ve daha çok Kur'ân okumalýdýr. Kur'ân ayýnda Kur'ân'la meþgul olmak, onu okumak, anlamaya çalýþmak, okuyanlardan dinlemek elbette çok sevaptýr. Bu yüzden Ramazan ayýnda müslümanlarýn Kur'ân'la buluþmalarý artar. Ancak bu buluþmanýn þuurlu ve bilinçli olmasý esastýr.
Kadir gecesi, kader gecesidir. Af gecesidir. Sabaha kadar Hayýr ve bereketin daðýtýldýðý bir gecedir. Kadir gecesinde Hz. Peygamberin Hz. Aiþe'ye öðrettiði dua çokça okunmalý, sabaha kadar Kuran okuyarak, namazý kýlarak, günahlarýmýza tövbe ederek ibadetle meþgul olunmalýdýr.
yeniþafak
radyobeyan