Sunuþ
Pages: 1
Bir de Kendimize Baksak By: reyyan Date: 26 Aðustos 2011, 16:06:01
Bir de Kendimize Baksak


Mayýs 2008 113.SAYI


Sabahattin AYDIN kaleme aldý, SUNUÞ bölümünde yayýnlandý.

Son yýllarda dinimize, Ýslâm’ýn mukaddes deðerlerine yönelik hakaret ve iftiralara sýkça rastlar olduk. Çeþitli ülkelerde karikatür, film, TV programý gibi farklý mecralarda görülen bu hakaret ve iftiralar Ýslâm dünyasýnýn türlü þekillerde dýþa vurduðu tepkilere neden olmakla beraber, bir taraftan da devam ediyor. Ýnsan kendine bile itiraf etmesi zor ama demek ki 2 milyarlýk müslüman dünyanýn bu tarz giriþimleri önlemeye gücü yetmiyor.

En az bu konu kadar can yakýcý bir baþka gerçek ise, bizatihi müslüman dünyada mukaddesata karþý iþlenen cürümler. Kesin naslara dayalý dinî hükümlerin geçersiz sayýlmasýndan, Ýslâmî hassasiyetlerle bezeli hayat tarzýnýn demode görülmesine kadar, baþörtüsü yasakçýlýðýndan dinin çeþitli unsurlarýnýn mizah malzemesi yapýlmasýna kadar çok geniþ bir alanda iþleniyor bu cürümler.

Karikatürcünün adý,  yayýnlandýðý gazete yabancý olunca tepki göstermek, ama onun kadar aðýr bir hakareti yapan kiþi müslüman adý taþýyorsa suskun kalmak… Bu hakikaten yaman bir çeliþki. Ne oluyor diye sormayýn, her gün izlediðimiz kanallara, okuduðumuz gazetelere, vitrinlerdeki kimi kitaplara biraz dikkatli bakýnca þaþýrtýcý þeyler görmemeniz mümkün deðil.

Gençler arasýnda dolaþan kimi fýkralar, internette yüksek izlenme oranlarýna sahip videolar, oradan oraya “forward” edilen kimi metinler… daha akla gelmeyen pek çok yerde mukaddesatýmýza hürmetsizlik içeren unsurlarla dolu. Biz bunlarýn çok önemli bir bölümünün cehaletten olduðunu, aslýnda mukaddesatla alýp veremediði bir durum bulunmayan safdil insanlardan kaynaklandýðýný düþünüyoruz. Bu nedenle de mukaddes unsurlara saygý ve hürmetin hatýrlanmasý, hatýrlatýlmasý gerektiðini düþünüyoruz.

Bu ay “Bugünün Dünyasýnda Ýslâmî Semboller”i ele alýrken, önce “dinin þiarlarý” denilen bu sembolleri tekraren öðrenmeyi, sonra da bunlara karþý saygý ve hürmet vazifemizi hatýrlamayý hedefledik. Ebubekir Sifil tarafýndan hazýrlanan yazýyý ve onun yanýnda sunduðumuz merhum Ö. Nasuhi Bilmen Hocaefendi’nin ilmihalinden yaptýðýmýz alýntýyý dikkatli okumanýzý öneririz.

Burada bir parantez olarak, sözünü ettiðimiz ve hemen hepimizin evinde bulunan “Büyük Ýslâm Ýlmihali” veya kýsaca “Bilmen Ýlmihali”nin son yüzyýlda yazýlmýþ en önemli Ýslâmî eserlerden biri olduðunu hatýrlatalým. Yayýnevimiz tarafýndan da çok dikkatli bir sadeleþtirmeyle basýlan bu kitap, müslümanca bir hayat için tek baþýna yeterlidir desek abartmýþ olmayýz, inanýn.

Size bu ay da dopdolu bir dergi sunduðumuza inanýyoruz. Haziran sayýmýzda yine buluþmak üzere inþallah...


radyobeyan