Teslim Etme By: seymanur K Date: 18 Aðustos 2011, 13:42:08
Teslim Etme / Verme
Bunun çeþitleri vardýr:
1- Süs eþyalarý ve cevherler jibi âdeten el deðiþtiren þeyleri baþkasýna vermek.
2- Taþýnmaz mallar gibi nakli mümkün olmayan þeyler. Bunlarýn teslim edilmesi, teslim alacak kiþinin . dmasma imkan tanýmakla olur. Teslim eden zilyedliðini ortadan kaldýrýp teslim alana imkan tanýr.
3- Nakledilmesi konusunda adet bulunan þeylerin teslimi. Bu da iki türlüdür:
a- Ölçülmesi ve tartýlmasý gerekli olanlar. Bunlarýn teslim alýnmasý, ölçülecek þeyin ölçülmesi, tartýlacak þeyin tartýlmasý ve deðerinin belirlenmesinden sonra nakledilmesi ile olur.
b- Ölçme ve tartma söz konusu olmaksýzýn nakledilmesi konusunda âdetin bulunduðu þeyler. Örneðin ölçü ve tartýya gelmeyen mallar, bakýr, kurþun vb. þeyler. Bunlarýn teslim alýnmasý satýcýya ait olmayan bir mekana nakletmekle olur. En doðru görüþe göre satýcýnýn maldan elini çekmesi teslim için yeterli olmaz.
4- Aðaçlarda olgunlaþmýþ olan meyvelerin satýmý. En doðrusu satýcý bunlardan zilyedliðini çektiðinde alýcý bunlarý teslim almýþ sayýlýr. Çünkü bunda genel maslahat vardýr.
5- Kiþinin çocuðu veya torunu için bir malý teslim almasý. Çocuðu adýna malý babanýn teslim almasý ve kendisinden çocuðu için teslim almasý.
6- Borçlunun alacaklý elinde bir hakký bulunsa, borçlu alacaklýya bu hakký kendisi adýna teslim almasýný emretse bunun geçerli olup olmayacaðý konusunda görüþ ayrýlýðý vardýr. Bunu geçerli kabul edersek izin vermek teslim etmek anlamýna gelir. Nitekim babanýn kasdý da teslim etme sayýlýr.
Kendisinden mal teslim alman kiþi kayýp bir þahýs olursa, ona gidecek kadar bir zamanýn geçmesi gereklidir. Teslim alýnmasý gerekli olan þey teslim alanýn elinde olur da teslim alman kiþi kayýp olursa, zamanýn geçmesi þarttýr. Teslim alýnan kiþinin malý görmesinin þart olup olmadýðý konusunda görüþ ayrýlýðý vardýr. Bunu þart koþarsak bu kez de naklin þart koþulmasý konusunda ihtilaf vardýr.