Ýslami Hükümlerin Esas ve Hikmetleri
Pages: 1
Teslim Etme By: seymanur K Date: 18 Aðustos 2011, 13:42:08
Teslim Etme / Verme


Bunun çeþitleri vardýr:

1- Süs eþyalarý ve cevherler jibi âdeten el deðiþtiren þeyleri baþkasýna ver­mek.

2- Taþýnmaz mallar gibi nakli mümkün olmayan þeyler. Bunlarýn teslim edilmesi, teslim alacak kiþinin . dmasma imkan tanýmakla olur. Teslim eden zilyedliðini ortadan kaldýrýp teslim alana imkan tanýr.

3- Nakledilmesi konusunda adet bulunan þeylerin teslimi. Bu da iki türlüdür:

a- Ölçülmesi ve tartýlmasý gerekli olanlar. Bunlarýn teslim alýnmasý, ölçülecek þeyin ölçülmesi, tartýlacak þeyin tartýlmasý ve deðerinin be­lirlenmesinden sonra nakledilmesi ile olur.

b- Ölçme ve tartma söz konusu olmaksýzýn nakledilmesi konusunda âdetin bulunduðu þeyler. Örneðin ölçü ve tartýya gelmeyen mallar, bakýr, kurþun vb. þeyler. Bunlarýn teslim alýnmasý satýcýya ait olma­yan bir mekana nakletmekle olur. En doðru görüþe göre satýcýnýn maldan elini çekmesi teslim için yeterli olmaz.

4- Aðaçlarda olgunlaþmýþ olan meyvelerin satýmý. En doðrusu satýcý bun­lardan zilyedliðini çektiðinde alýcý bunlarý teslim almýþ sayýlýr. Çünkü bunda genel maslahat vardýr.

5- Kiþinin çocuðu veya torunu için bir malý teslim almasý. Çocuðu adýna malý babanýn teslim almasý ve kendisinden çocuðu için teslim almasý.

6- Borçlunun alacaklý elinde bir hakký bulunsa, borçlu alacaklýya bu hak­ký kendisi adýna teslim almasýný emretse bunun geçerli olup olmayacaðý ko­nusunda görüþ ayrýlýðý vardýr. Bunu geçerli kabul edersek izin vermek tes­lim etmek anlamýna gelir. Nitekim babanýn kasdý da teslim etme sayýlýr.

Kendisinden mal teslim alman kiþi kayýp bir þahýs olursa, ona gidecek ka­dar bir zamanýn geçmesi gereklidir. Teslim alýnmasý gerekli olan þey teslim alanýn elinde olur da teslim alman kiþi kayýp olursa, zamanýn geçmesi þart­týr. Teslim alýnan kiþinin malý görmesinin þart olup olmadýðý konusunda gö­rüþ ayrýlýðý vardýr. Bunu þart koþarsak bu kez de naklin þart koþulmasý konu­sunda ihtilaf vardýr.



radyobeyan