Týp Dünyasý
Pages: 1
Beyin unutuyor ama beden By: hafiza aise Date: 18 Aðustos 2011, 13:01:50
Beyin unutuyor ama beden!

Yaþanan travmalar, zamanla veya çeþitli tedavi yöntemleriyle hafýzadan silinebiliyor, ancak bedenimiz bu travmayý unutmuyor...

Yaþanan travmalar zamanla veya çeþitli tedavi yöntemleriyle hafýzadan silinebiliyor ancak bedenimiz bu travmayý unutmuyor. Sosyal hafýzaya kaydedilen travma anýndaki bedensel tepkilerimizi bedenimiz, ileriki dönemlerde hatýrlýyýp bize o anlarý tekrar yaþatýyor.

Uzman Doktor Mehmet Yavuz, bazý durumlarda zihnimiz tarafýndan bastýrýlmýþ, hafýzamýz tarafýndan geri getirilmekte zorlanan sahnelerin bedenimiz tarafýndan hatýrlandýðýný belirterek, bedenimizin verdiði tepkileri dikkatlice izlemenin yaþadýðýmýz travma ve sonrasý hakkýnda oldukça önemli bilgiler verdiðini söyledi.

"Travma sadece zihinde, davranýþta ya da duyguda kodlanmaz" diyen Dr. Yavuz, "Bedenimiz de travma yaþandýðý anda nasýl tepki verdiðini hatýrlar. Bazý durumlarda zihnimiz tarafýndan bastýrýlmýþ, hafýzamýz tarafýndan geri getirilmekte zorlanan sahneler bedenimiz tarafýndan hatýrlanýr. Bedenimizin verdiði tepkileri dikkatlice izlemek, yaþadýðýmýz travma ve sonrasý hakkýnda oldukça önemli bilgiler verir. Travma sýrasýnda farkýnda olduðumuz ya da olmadýðýmýz birçok þey, bilinçaltýna kaydedilir ve bunlarýn pek çoðunu zamanla unuturuz. Yaþadýðýmýz pek çok olumsuz olay sosyal hafýzamýza kaydedilir" þeklinde konuþtu.

Ýç organlar sosyal hafýza ile içiçedir
Sosyal hafýzanýn davranýþlarýmýzda önemli rol oynadýðýný, ayný zamanda beden dili ile de yakýndan ilgili olduðunu söyleyen Dr. Yavuz, þöyle devam etti: "Mide ve baðýrsaklar gibi iç organlarýmýz sosyal hafýza ile iç içedir. Yaþanýlan travmalar bir yandan sosyal hafýzaya kayýtlandýðý için ayný zamanda iç organlarýmýzýn çalýþma þeklini de etkiler. Örneðin önemli bir randevu öncesinde mide ve baðýrsak fonksiyonlarý bozulabilir, çarpýntý yaþanabilir, kan basýncýnda iniþ çýkýþlar olabilir. Bu tablo, ruhsal gerilimin psikosomatik yansýmalarýdýr. Bu durum, yaþanmýþ travmalarýn mide baðýrsak fonksiyonlarý üzerindeki kalýcý olumsuz etkilerinden kaynaklanýr."

Travmalarýn bedene etkisi ömür boyu sürebilir
Travmalarýn bedene olan etkisinin ömür boyu sürebileceðini vurgulayan Dr. Mehmet Yavuz, þunlarý söyledi: "Kiþi, travmayý yaþamýþ ve olay bitmiþtir. Hatta tamamen de unutmuþ olabilir. Ancak bu travmadan oluþan bedensel bozukluklar devam eder. Durum bazen bir ömür boyu sürebilir. Beden unutsa da beden yaþanmýþlýklarý asla unutmaz. Kiþi yaþadýðý travmayý çoktan unutmuþtur ama bu olay, psikolojik dünyamýzýn merkezi olan sol frontal lobdaki hafýzaya kayýtlanmýþtýr. Buradan hiç beklenmedik zamanlarda bedensel dille hatýrlanan travmayla kiþi kalp krizi, mide kanamasý ya da felç geçirdiðini düþünür. Böylece panik atak denilen olay geliþir. Çoðu kez vücut abartýya kaçar ve kiþiye ölüm korkusu yaþatýr."

Travmalarýn uzun süreli bedensel tepkimelerinin psikosomatik bozukluklara; kýsa süreli ani tepkimelerininse panik ataklara neden olduðunu belirten Dr. Yavuz tedavi için çevresel koþullarýn düzeltilmesi, ilaç tedavileri, psikoterapileri ve TMS (Transkranial Manyetik Stimülasyon) ile beyin resetlemesi yöntemini önerdi. Yavuz, beyin resetleme yöntemini de "TMS ile beyine þok manyetik uyarýlar gönderilerek, beyinin hastalanmadan önceki saðlam durumuna dönmesi amaçlanmaktadýr" diye açýkladý.



radyobeyan