Týp Dünyasý
Pages: 1
Sentetik sahaya inen ambulans krizi By: hafiza aise Date: 15 Aðustos 2011, 18:20:20
Sentetik sahaya inen ambulans krizi!

Bartýn'da prematüre (erken doðum) olarak dünyaya gelen bebek, 112 hava ambulansýyla Ankara'ya sevk edildi.

Edinilen bilgiye göre, 26 haftalýk hamile olana Ýrina Dushyna, rahatsýzlanmasý üzerine Bartýn Kadýn Doðum ve Çocuk Hastalýklarý Hastanesine kaldýrýldý.

Sabah saatlerinde Dushyna'nýn 1 kilo 20 gram olarak dünyaya getirdiði kýz bebeðin karaciðer, kalp ve böbrek gibi organlarýnýn yetersiz olduðu tespit edildi. Bunun üzerine bebeðin Ankara'ya sevk edilmesi için hava ambulansý talep edildi.

Bartýn semalarýna gelen helikopterin pilotu, devlet hastanesi yakýnýnda inmesi için gösterilen alanýn uygun olmadýðýný belirtti.

Saðlýk müdürlüðü görevlilerinin telsizle irtibat halinde olduðu pilot, kendisine gösterilen yerde bulunan elektrik tellerinin iniþ için tehlike oluþturduðunu belirterek, hemen yan taraftaki sentetik çim kaplý Ömertepesi Futbol Sahasý'na inebileceðini söyledi.

Pilotun, izin verilmediði takdirde hastayý almadan geri döneceðini bildirmesi üzerine konunun aktarýldýðý Spor Ýl Müdürü Þakir Erdem, ambulansýn çim sahaya iniþ yapmasýna müsaade etmedi.

Sahaya indi

Ambulans, havada geçen yaklaþýk 15 dakikalýk sürenin ardýndan izni beklemeden sahanýn kale arkasýna iniþ yaptý.

Saðlýk personeli ile güvenlik görevlileri arasýnda tartýþmanýn yaþandýðý sahaya Spor Ýl Müdürü Þakir Erdem de geldi.

Erdem, Ýl Saðlýk Müdür Yardýmcýsý Þirin Þenel'e, izin verilmediði halde ambulansýn iniþ yapmasýndan dolayý tepki gösterdi ve "Buraya iniþ yapýlmayacaðýný söylemiþtim. Þimdi gerekeni yapacaðým" diyerek sahadan ayrýldý.

Þakir Erdem, olayýn ardýndan AA muhabirine yaptýðý açýklamada, yanma ihtimalinden dolayý helikopterin sahaya iniþine izin vermediklerini dile getirerek, þunlarý kaydetti: "Plastik çim ateþ aldýðý zaman kim kurtaracak. Ben oraya 600 bin lira para yatýrmýþým. Ýtfaiye de yok, hiçbir tedbir alýnmamýþ. Sentetik sahaya helikopter indiði dünyanýn neresinde görülmüþ. Böyle mantýk yok. Daha önce hemen yanýndaki toprak sahaya iniyordu da bugün neden inmedi. Burada kasýt var. Oraya helikopter indiðinde halý havaya kalkabilir, motoruna sarabilir. Bunu polemik konusu yapýyorlar. Helikopter toprak sahaya hangi gerekçeyle inmez. Sentetik sahaya inmek zorunda deðil. Burada kurumuma ve þahsýma yönelik bir art niyet var."

Ambulans pilotu da pist sorununun acilen çözülmesi gerektiðini, aksi takdirde Bartýn'dan hava ambulansý ile hasta nakli yapamayacaklarýný bildirdi.

Alan sýkýntýsý

Þenel, solunum sýkýntýsý olan bebeði daha ileri imkanlara sahip yoðun bakým servisine sevk etmek için helikopter ambulansý çaðýrdýklarýný, ancak inebileceði alan olmadýðý için sýkýntý yaþadýklarýný ifade ederek, "Bürokratik sorunlarýn aþýlacaðýna inanýyorum, çünkü insan hayatý her þeyin üstünde. Ne olursa olsun insan hayatýný, kimsenin baþka bir konunun önüne geçireceðini düþünmediðim için bu sorunlar halledilebilir. Helikopterin ineceði alan ayarlanmazsa bir daha ilimize hava ambulansýnýn gelmeyeceðini söylediler" dedi.

Tartýþma ve yer belirsizliðiyle geçen zamanda durumunun aðýrlaþtýðý bildirilen bebek, yaklaþýk yarým saatlik gecikmeyle hava ambulansýna konularak Ankara Dr. Sami Ulus Kadýn Doðum, Çocuk Saðlýðý ve Hastalýklarý Eðitim ve Araþtýrma Hastanesine sevk edildi.

Bu arada, sentetik sahada antrenman yapan Bartýn Gençlikspor Futbol Takýmý oyuncularý da hasta sevki nedeniyle antrenmaný yarýda býraktý.


radyobeyan