Zadul Mead
Pages: 1
Selam vermesi By: hafiza aise Date: 04 Aðustos 2011, 16:39:24
8— Selâm Vermesi:                                                                            

 

Hz. Peygamber'in (s.a.) cenaze namazýnda selâm veriþ þekline gelince? bir rivayete göre bir tek selâm, diðer bir rivayete göre de iki selâm verirdi .

Beyhakî vs. muhaddislerin el-Makburî yoluyla Ebu Hureyre'den riva­yet ettiklerine göre Hz. Peygamber (s.a.) bir cenaze namazý kýldýrdý; dört tekbir alýp bir tek selâm verdi.[1259] Ancak Hallâl, el-îlel'dc yazýyor ki, el-Esrem'in rivayetine göre Ýmam Ahmed: "Bu hadis bence uydurmadýr" de­miþtir.

Ýbrahim el-Hecerî anlatýyor: Abdullah b. Ebî Evfâ, kýzýnýn cenaze na­mazým kýldýrdý. Dört tekbir aldý; bir müddet bekledi, öyle ki, beþinci bir tekbir alacaðýný zannettik. Sonra saðma^ve soluna selâm verdi. Namazý bitirince: "Bu ne iþtir?" diye sorduk. Sorumuza karþýlýk: "Ben, Allah Ra-sûlü'nün (s.a.) yaptýðým gördüðüm þeyden daha fazlasýný yapmadým" ya­hut "Allah Rasûlü (s.a.) de böyle yaptý" dedi.[1260]                              .

îbn Mes'ûd diyor ki; "Allah Rasûlü'nün (s.a.) yaptýðý, (bugün) insan?!

larýn terkettiði üç þey vardýr. Biri de cenaze namazýnda, (normal) namazda­ki selâm gibi selâm vermek."[1261]

Bu iki rivayeti Beyhakî aktarmaktadýr. Ancak Yahya b. Ma'în, Nesâî ve Ebu Hatim; Ýbrahim b. Müslim el-Abedî el-Hecerî'nin ve rivayet ettiði bu hadisin zayýf olduðunu söylemiþlerdir. Þafiî, Kitabu Harmele'de Süfyân yoluyla bu hadisi ondan þu þekilde rivayet eder: "Cenazeye dört tekbir aldý. Sonra bir müddet durdu. Bunun üzerine cemaat ona tesbîh getirerek hatýrlatma yaptý. O da selâm verdi." Sonra Abdullah b. Ebî Evfâ: "Benim dörtten fazla tekbir alacaðýmý zannettiniz. Oysa ben Allah Rasûlü'nün (s.a.) dört tekbir aldýðýný gördüm" dedi; ama "Sonra saðýna ve soluna selâm verdi." demedi. Ýbn Mâce de bu hadisi ondan el-Muhâribî yoluyla aynen bu þekilde rivayet etti; "Sonra saðýna ve soluna selâm verdi" demedi.[1262]

Saðýna ve soluna selâm verdiðini ondan yalnýzca Þerik rivayet etmiþtir. Beyhakî diyor ki: Sonra onu yalnýzca tekbir yahut hem tekbir, hem baþka konularda Hz. Peygamber'e (s.a.) nisbet etti.

Ben derim ki: Ýbn Ebî Evfâ'nýn bunun tersini yaptýðý bilinmektedir. Ýmam Ahmed'in belirttiðine göre Ýbn Ebî Evfâ bir tek selâm verirdi.Ah-med b. el-Kâsým anlatýyor: Ebu Abdillah (Ahmed b. Hanbel)'a: "Sahabe­den herhangi birinin cenaze namazýný iki selâmla kýldýrdýðýný biliyor mu-sun?"diye sordular. O da: "Hayýr. Ancak sahabeden altýsý saðýna yalnýzca hafif bir selâm verirlerdi." diye karþýlýk verip îbn Ömer, Ýbn Abbas, Ebu Hureyre, Vasile b. el-Eskâ, Ýbn Ebî Evfâ ve Zeyd b. Sâbit'in adlarýný say­dý. Beyhakî ayrýca Ali b. Ebî Tâlib, Câbir b. Abdillah, Enes b. Mâlik ve Ebu Ümâme b. Sehl b. Huneyf in adlarýný da bunlar arasýnda saymak­tadýr. Böylece on sahabî etmektedir. Ebu Ümâme Hz. Peygamber'e (s.a.) yetiþmiþ ve Hz. Peygamber (s.a.) ona, ana tarafýndan dedesi olan Ebu Ümâ­me Es'ad b. Zürâre'nin adýný vermiþti. Bunun için Ebu Ümâme hem saha­be arasýnda, hem de tabiînin büyüklerinden sayýlmaktadýr.

Elleri kaldýrmaya gelince; Þafiî diyor ki: Bu konuda aktarýlan eserden dolayý ve namazýn sünnetine kýyasen eller kaldýrýlýr. Çünkü Hz. Peygamber  (s.a.), namazda ayakta iken aldýðý her tekbirde ellerini kaldýrýrdý.

Derim ki: Eser'den maksadý Ýbn Ömer ve Enes b. Mâlik'ten kendisi­nin naklettiði þu rivayettir: "Bu iki sahabî, cenaze namazýnda her tekbir alýþlarýnda ellerini kaldýrýrlardý."[1263] Aktarýldýðýna göre Hz. Peygamber (s.a.), ilk tekbirde ellerini kaldýrýr ve sað elini sol eli üzerine kordu. Bunu Beyhakî, Sünen'de rivayet etmiþtir. Tirmizî'de Ebu Hureyre'den rivayet edilen bir hadise göre Hz. Peygamber (s.a.), cenaze namazýnda sað elini sol eli üzerine koydu. Ancak bu hadis, Yezîd b. Sinan er-Ruhâvî'den dola­yý zayýftýr.'[1264]


[1259] Dârakutnî, 2/72; Hâkim, 1/360; Beyhakî, 4/43. Bu hadiste deniyor ki, Allah Rasûlü (s.a.) bir cenaze namazý kýldýrdý; dört tekbir aldý, bir tek selâm verdi. Hadisin senedi hasendir. Hâkim diyor ki: Cenaze namazýnda bir tek selâm verileceði konusunda AJi b. Ebî Tâlib, Abdullah b. Ömer, Abdullah b. Abbas, Câbir b. Abdullah, Abdullah b. Ebî Evfâ ve Ebu Hureyre'den sahih rivayetler vardýr. Bütün bu sahabîîer cenaze namazýnda bir tek selâm verirlerdi. Bk. Musannef,  3/493-494.

[1260] Beyhakî, Sünen, 4/43. Hafýz Ibn Hacer'in Takrîb'de söylediði gibi senedde geçen tbrahim el-Hecerî, hadis rivayetinde gevþek ve mevkuflarý merfû' gibi rivayet eden biridir'jýAncak nemen sonra 8elen *bn Mes'ûd hadisi ona destek saðlar.

[1261] Beyhakî, Sünen, 4/43. Ýsnadý hasendir. Heysemî, bu hadisi Mecmau'z-Zevâid (3/34)'de vermiþ ve þunlarý söylemiþtir: Taberânî, Kebîr'de rivayet etti. Râvileri sikadýr. Nevevî, el-Mecmû'dz (5/239): "Senedi ceyyiddir" diyor.

[1262] Ýbn Mâce, Î5O3. Senedinde Ýbrahim el-Hecerî vardýr. Yukarýda geçtiði üzere zayýf bir râvidir.

[1263] Beyhakî, Sünen, 4/44. Ibn Ömer'den gelen rivayetin senedi sahihtir. Beyhakî: "Enes'-in, cenaze namazýnda her tekbir alýþýnda ellerini kaldýrdýðý rivayet edilir. Elleri kaldýr­ma konusunda merfû' olarak Hz. Peygamber'den (s.a.) bir rivayet sabit olmamýþtýr." diyor. Tirmizî de þunlarý söylüyor: Ýlim adamlarý bu konuda görüþ ayrýlýðýna düþtüler. Gerek Hz. Peygamber'in (s.a.) ashabýndan, gerek diðerlerinden olsun çoðunhýk ilim adamlarý, cenaze namazýnda her tekbirde ellerin kaldýrýlacaðý görüþündedirler. Ýbnu'l-Mübârek, Þafiî, Ahmed ve tshak da bu görüþtedirler. Bazý ilim adamlarý ise, yalnýzca ilk tekbirde ellerin kaldýrýlacaðýný söylemiþlerdir. Sevrî ve Kûfelilerin (Ebu Hanîfe, Ebu Yusuf, Muhammed... vs.) görüþü de budur.

[1264] Beyhakî, Sünen, 4/38; Tirmizî, 1077. Hadis zayýftýr. Ýbn Hazm, Muhallâ (5/128)'da diyor ki: Elleri kaldýrmaya gelince; yalnýz ilk tekbir dýþýnda Hz. Peygamber'in (s.a.) cenaze namazýndaki tekbirlerde ellerini kaldýrdýðýna dair bir rivayet gelmemiþtir. Böyle yapmak caiz deðildir. Çünkü, bu nas bulunmadýðý halde namazda amelde bulunmak olur... Hanefî mezhebinin, vs.nin görüþü de budur.

Ýbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, Ýklim Yayýnlarý: 1/486-488.


radyobeyan