Sizden Gelenler (Tasavvuf)
Pages: 1
Hizmet nimettir By: imam hatiplim Date: 25 Haziran 2009, 16:47:54
HÝZMET NÝMETTÝR



Kalbin ilacý zikirse nefsin ilacý ne olabilir sorusu akla geliyor ister istemez. Tasavvuf büyükleri nefsin ilacýnýn hizmet olduðunu beyan buyuruyorlar. Her türlü tasavvuf erbabýnýn bozulabileceðini ancak hizmet sufisinin bozulamayacaðýný vurguluyorlar sürekli.
Nefsi islah etmek hizmetten geçiyor. Gavs-ý_ Sani; ‘’Saadat-ý Kiram dini Ýslam içinde kýsa yollarý seçmiþtir. Allah’a ulaþmada en kýsa yollarý metod edinmiþlerdir.. Bu yollardan biri de hizmetten geçer’’ buyuruyor. Bazýlarý hizmet etmek güzelde bulunduðumuz iþler gereði büyükler zarar görmesin diye geri duruyoruz diyenler var. Ama O Büyükler diyorki; ‘’Deseler ki namaz kýlmayýn kýlmayacak mýsýnýz?’’
Demek ki hizmet nimettir. Nefsimizi islah etmede en etkili unsur olmasý dolayýsýyla hizmete talip olmalý. Hacegan Saadatlarý dergahta iþ olmadýðý zaman eski yaptýklarý evleri yýkar yeniden yaptýrýrlarmýþ.. Niye sofiler hizmetten geri kalmasýn diye..Onlara yakýn olmak hizmetle mümkün. Hizmet organizasyonlarý olmadan önce þikayetler çoktu. Þükürler olsun Saadatlarýn kurmuþ olduðu organizasyonlarla þikayetler kalktýðý gibi , büyüklerimiz bu durumdan çok memnun olduklarýný ve hizmette katkýda bulunanlara Allah razý olsun diyorlar. Onlarýn razý olmasý elbette Allah’ýn rýzalýðýný kazanmak demektir.Hizmeti artýk onlarý sevenlerin ayaðýna getirdiler. Eskiden bulunduklarý yerlerde hizmet söz konusu idi, þimdi ise bütün yeryüzü hizmet alaný. Üstelik gözden uzak yapýlan hizmet daha efdal..Çünkü diðerinde Seyda görsün diye hizmet etme düþüncesi aðýr basabiliyordu, gýyabýnda yapýlan hizmette bu düþüncelerin akla gelmesi zor gibime. Ýnsanýn ahiretini ön plana almasý gerektiðni , eðer ahireti ön plana alýrsa dünyanýnda peþinden beraber takip edeceðini müjdeliyorlar. Hizmet Uhud da yapýlan savaþ gibi mukaddes. Okçular hizmet alanýný boþaltmasaydý Uhud zaferine gölge düþmeyecekti. Allah Rasulü ‘’sakýn olaki yerinizden ayrýlmayasanýz, taki zaferimizi görsenizde. Burayý terk etmeyin yoksa kaybederiz’’ demesine raðmen hizmette kusurun ne olabileceðini bu olayla yaþadýk. Onun için hizmet alanlarýný terk etmemeli, evimizi býrakýp terk edemiyeceðiz gibi. Çünkü bu sevgi yolunun alevi git gide yükselecek, yolu yol bildikleri için.. Rasulullaha mutabaat etmede doruk noktada olduðu için..
Hizmet yapamýyorum diyen hiç olmazsa istiþare toplantýlarýna katýlmasý bile hizmettir. Çünkü istiþarelerde kimin ne düþündüðü öðrenilmiþ olunuyor ve hiç ummadýðýmýz fikirler ortaya çýkýyor. Ýstiþari toplantýlar sayesinde harika fikirler doðduðu gibi katýlýmcýlýk anlayýþýnýn geliþmesi de saðlanmýþ oluyor. Özellikle istiþare toplantýlarýnda görüþ belirtmemizi istiyorlar. Çünkü Onlar bir soru sorduðu zaman genelde Siz bilirsiniz cevabýný veriyoruz. Oysa o soru ile bizim fikrimizi öðrenmek istiyorlar, o halde fikir serd etmek gerekir. Ýstiþareden çýkan görüþümüze ters düþse de uymak gerekir. Tasavvuf Büyüklerinden gelen görüþleri tekrar istiþare edilemez , sadece o güzel fikirleri nasýl uygulayabiliriz noktasýnda derd edinmeli. Gavs-ý Sani (k.s) ; ‘’Bu iþ Allah ve Rasulünün iþi. Onun için bu organizasyonlarý kurduk.’’ buyurarak Osmanlýyý üç kýtada baþarýlý kýlan vakýf ruhunun önemine iþaret ediyor. Vakýflar sayesinde aç’a aþ , açýða bez verildi, yaralar sarýldý ve sevgi iklimi oluþturularak toplumsal aydýnlanma gerçekleþti. Tarihi süreç içerisinde vakýflar çalýþma sisteminde istiþareyi esas almýþ, istiþareden çýkan kararlarla hizmetlerin kalitesi artýrarak devletin omuzlarýndaki yük hafifletilmiþtir. Tarihi genlerimizde mevcut olan çaðýmýzda yeniden canlandýrmak adýna , sivil toplum adýna müesseseleþmeyi baþlattýlar. El ele gönül gönüle vererek hizmet kervanýnda karýnca misali katkýda bulunabilene ne mutlu. Sevgiyi esas alan bu ocaklar insanýn ahlaklanmasý için sorumluluk almanýn idrakiyle hareket ediyorlar, tek davalarý miletimize ,devletimize aklý hür, fikri hür, vicdaný hür ve vatana derinden baðlý bireylerin yetiþmesini saðlamak. Bu yönden onlara çok ihtiyacýmýz var. Etrafýmýzda o kadar haramiler var ki, bizi deðerlerimizden uzaklaþtýrmak için her türlü tezgah kurulmuþ adeta.. Kalbimizi kirletecek oyunlardan korunmak için gönlümüzü onlarýn gönlüne baðlamaktan baþka çare yok gibi.
Gönül ferman dinlmez misali kalbimizi baþka alanlara kaydýrmamalý. Kayarsa zarar görürüz. Bu yolun adabý gönlü tek noktada birleþtirmektir. Ýmam Malik Ýmam Þafiye 20 sene yanýnda kalýyor, 20 yýl içerisinde Ýmamý on sekiz yýlýný adap ve edepten bahsediyor son iki yýlýnýda ilimden bahsediyor. Bu durumu anlatýrken diyor ki; ah keþke son iki yýlýnýda edep ve adaptan bahsetseydi. Bu sözlerden adabýn önemi otaya çýkýyor.Teslimiyet noktasýnda kalp tek odakta toplanmalý. Muhabbet noktasýnda ailemizi, milletimizi, devletimizi, ehli beyti, arkadaþlarýmýzý sevebiliriz ve istiþare edebiliriz.. ancak teslimiyet noktasýnda bu saydýðýmýz ve buna benzer unsurlarý ölü teneþirindeki ölü yýkayýcýsýnýn elinde olur gibi teslim olur tarzda muhabbet duyamayýz. Yani sevginin de ölçüsü vardýr, ölçü aþtýðýnda deðer addettiðmiz her þey zarar görür. Öyle ki ehlibeyt neslinden gelenler seyyidlerimiz, ’’ Bize Saadat demeyin, bizlerin hiç kimseye faydamýz olmaz, ancak istiþare noktasýnda faydamýz olabilir. Ýrþad noktasýnda fayda Mürþid-i Kamildir.’’ buyuruyorlar. Hatta Hazret ifadeside Mürþid-i Kamil dýþýnda hiç kimse için kullanýlmasý adaba mugayirdir. Herkesin yerini yerine koymalý. Taþlarý yerliyerinde ayarlamalý. Bir mürþid ne kadar büyük olursa olsun Sahabenin ayaðýndaki tozu olamaz, bütün peygamberlerin toplamý Allah’ýn bir sýfatýnýnönüne geçemez, tüm Ehli beyt bir arada olsa bir mürþid olamaz. Ýþte sýnýr bu , edep bu, adab bu.. Hadd-hudud bilmeli , haddi aþanlar tarihte olduðu gibi akibetleri helak olmuþtur. Bir insan alimdir, ama bir edebi terk ederse ne iþe yarar. Ýlla ki edep. Ehlibeyt evlatlarýna Seyyidim diye hitap edilebilir. Kim olursa olsun teslimiyet noktasýnda baþka alanlara muhabbet kayýyorsa düzeltmeli. Düzeltmeli ki doðru tasavvuf anlayýþý yerleþebilsin.
Nasýl ki Rasulullah (s.a.v) Mescid-i Kýbleteyn de namaz kýlarken gelen ayet-i kerimelerden habersiz sahabelerden Peygamberimizin kýblesini namazda iken dönerek Mescid-i Harama doðru durduðunda hiç tereddüt etmeden teslimiyetin gereði Allah Rasulü ile beraber dönüp kýbleye yöneldiler ve cennetle müjdelenen on kiþi unvanýna yani aþere-i mübeþþereden sayýlmayý hak ettiyseler, Saadatlarýn hizmet kervanýnda aynen öyle olmalý. Diðer Sahabelerden tereddüt edenler de olmuþtu, onlara da namazdan sonra Rasulullah inen vahiyi okuyarak tereddütlerini izale etmiþtir. Eðer vakýf faaliyetlerinde en ufak þüphesi olan varsa bu iþi Allah ve Rasülü ile istihare ve istiþare sonucu kurduðunu buyuran bizzat Gavsýmýz.. Bu açýdan hizmetleri hafife almamalý . Hatta bu iþ Saadatlarý bile aþmýþtýr. Çünkü onlardan gelen sohbetlerden bu hizmetin Allah ve Rasulünün iþi olduðu yönündedir.. Yani bu iþ falancý Seyidimin, falancý yöneticinin vs. iþi deðil. Bu iþ baþka, bu iþin semeresini dünyada da beklememeli ahirete yönelik içinde bilmediðimiz ecirleri baðrýnda taþýyan Allah ve Rasulünün iþi oluh bu ümmeti için son fýrsat olarak deðerlendirilebilecek nitelikte kurtuluþ yolu. Gavs-ý Hizan-i (k.s); ‘’ Bu Saadatýn asýl evladý, onlarýn mirasýný alandýr’’ beyan buyurarak onlarýn kendilerine deðil yollarýna takýlmamazý gerektiðini vurguluyor. Ameli býrakýp himmet yeterli bana demek yanlýþ. Gavs-ý Sani Seyda Hz.leri zamanýnda onun yanýnda ziyaret vermezdi. Seyda’da Gavs’ýn yanýnda öyleydi. Onlar hizmete koþardý sadece. Bu yüzden hiç kimse kendi kendine edep ve adap ihdas etmeye kalkýþmasýn , çünkü yol belli , yol bilenle aþýlýr, bu böyle biline.. Gavs-ý Bilvanisi sýrtýný hiçbir zaman Suriyeye doðru dönmezdi, ayaðýný o tarafa uzatmazdý.. Niye mi? Gayet açýk orda Þah-ý Hazne var çünkü.. Yine O abdest alýrken bir keresinde 16 defa hop oturur hop kalktýðýný gördüler. Sufiler merak ederler ; Efendim ne iþtir? Cevaben der ki; ‘’Þah-ý Haznenin çocuklarý oynuyor, onlar oynarken ben nasýl oturup da abdest alayým..’’
Gönüller Sultanýnýn iþi kendi evimizin iþinden önceliklidir. Kendi baþýmýza yaptýðýmýz iþler güzelde olsa ferdidir. Ama teþbihte hata olmasýn Padiþahýn iþini iþ bilirsen hizmet tam olur. Hizmette öncelikle inanmak yüzde elli baþarýyý beraberinde getirir. Sonra hizmetin bilincinde olmak gerek. Elbetteki hizmet zahmetli, fakat ne kadar emek o kadar rahmet ve istifade ederiz. Günümüzde imaný kurtarmak müþkülleþmiþtir, hizmetin bir ucundan tutmaliki kurtuluþumuza vesile bulma fýrsatý yakalayabilelim. Gavs-ý Sani; ‘’ Dünya melun, yalnýz Salih niyet hariç. Dünyada kötülük artmýþtýr, sondayýz. Kötülüklerden uzak kalýn, ancak karþýnýzdaki ikna edeceðinize inanýyorsanýz anlatýn. Aksi takdirde hiç birþekilde kötülerle bulunmayýn. Çünkü zamanla ondaki kötü ahlak zamanla sanada sirayet eder. Hýrsýzla oturan zamanla hýrsýz olabilir, itikadý bozuk olanlardan uzak kalmakda yarar var. Dostlarýnýzý iyi seçin. Veli ile oturan veli olur. Katille oturan katilolur.’’ buyuruyor.
Bir þehrin þehir olabilmesi için alt yapýnýn saðlam olmasý lazým. Alt yapý olmazsa þehirde olmaz. Her hizmet altyapý hükmündedir. Onun için hizmet gibi bir devlet kuþunu elimizden kaçýrmamalý, herkes üzerine düþeni yapmalý, çünkü bizim ihtiyacýmýz var, onlarýn deðil. Bizlere sürekli iþtiþareedin, istiþarede aldýðýnz karalarýn arkasýnda biz varýz diyorlar. Buyolda ben yaptým , ben ettim demek yok, biz yaptýk demek var. Seydamýz sohbetlerinde hep Gavs yaptý , Gavs þunu yaptý derdi, hiçbir zaman kendisini ortaya koymazdý. Kendimizi toprak görmeli ya da tezek, aksi takdirde kendimizi taþ görürsek taþ suya batar ama, tezek suyun yüzünde yüzer. O halda sürekli hizmetin bir ucundan da olsa geri durmamalý ve bu hizmet kiliminin üzerinde kalabilmeli.
Gavs-ý Sani, ‘’Eðer biz bu hizmetleri açmasaydýk kaos olacaktý. Elhamdülillah biz sizden razýyýz. Allah da razý olsun. Biraz daha gayret, biraz daha hizmet. Her neolursa olsun Allah için niyet kurun. Niyetsiz amel ne iþe yarar. Diðer sahabilerin amelleri Hz Ebubekirden fazla idi. Fakat Sýdýk-ý Ekber sadakat ve teslimiyette üstündü. Ýþte Hz. Ebubekir’ i yüce yapanda bu sadakatý ve teslimiyeti idi. Bu dünya bir han gibidir.Ahiret yolcusu bütün hazýrlýðýný bu handa yapmalýdýr. Yolda tedarik görülmez. Zira kervan yola çýkmýþtýr. Yolculuðun geri dönüþü yoktur. Bu yolda Allah Rasulünün izinden yürümek ve Ulu Sadatlara uymak gerekir.’’ sözleriyle ne yapmamýz gerektiðni özetliyor. Gerçektende görüldü ki organizasyonlar sayesinde plan, edep, program çerçevesinde faaliyetler belli kývama geldi. Bize düþen buralara gelmek. Bu koþu uzun soluklu koþu, istikrar çok önemli. Önce kendimizden baþlamalý,daha sonrada etrafa ýþýk olmalý. Büyükler gece gündüz demeden biran olsun hizmetten geri kalmýyorlar,onlarýnda evladý iyalý var ama, öncelikleri hizmet olmuþ ümmeti Muhammed adýna.. Saadatlar demiyorlar ki büsbütün ailenizi , çoluðunuzu çocuðunuzu ihmal edin sürekli hizmet edin.. Bizden istedikleri biraz gayret, biraz hizmet.. Sizler výzýldayýn bal yapmasý bizden diyorlar… Ki gayret edenden þeytan kaçar.
Velhasýl Gavsýmýz Allah’ýn ikramýdýr bize. Bu bilinçle hizmet nimettir davranýþ içerisinde bulunuruz inþallah.


ALPEREN GÜRBÜZER

Ynt: Hizmet nimettir By: mevlüde06 Date: 29 Kasým 2015, 10:51:51

Hizmet nimettir.
Hizmet Allaha ulaşmanın kısa yoludur.o yüzden öncelikli gayemiz olmalı hizmet.bu dışarda birine yardım etmek olur,burda birilerine bir şeyler öğretmek,öğrenmek,öğrendiklerimizi anlatmak.hangisini yapabiliyosak ona koşmalıyız inşAllah.
Allah razı olsun kardeşim değerli paylaşımın için.Rabbim hizmet şuurumuzu arttırsın inşalalh
Ynt: Hizmet nimettir By: Kevšer Date: 29 Kasým 2015, 11:10:59
  Esslâmü Aleyküm. Paylaþým için Rabbim Razý olsun kardeþim. Yaþadýðýmýz sürece her yapýlan hizmeti  Allah'ýn Rýzasýný umarak yapmalýyýz. Oyüzden Allah için hiçbir hizmetten kaçmamalýyýz. Rabbim bizleri herdaim yolunda hakkýyla hizmet eden kullarýndan eylesin inþaAllah...
Ynt: Hizmet nimettir By: ikranur 7d Date: 29 Kasým 2015, 16:12:36
hizmet nimettir. Allah (c.c.) için hizmetimizi yapanlardan oluruz inþAllah. Rabbim hizmetini yerine getiren yapan kullarondan eylesin inþAllah. paylaþým için Allah (c.c.) razý olsun.
Ynt: Hizmet nimettir By: rabiayldz Date: 03 Þubat 2016, 11:00:22
Ve aleykümselam.
Hizmet nimettir.Allah'a hizmet eden kullarýndan oluruz inþAllah. (AMÝN).

radyobeyan