Kurban etini saklamak By: hafiza aise Date: 23 Temmuz 2011, 15:58:25
2— Kurban Etini Saklamak:
Kurban etlerini üç günden fazla saklamayý yasaklamasý kurban kesim günlerinin yalnýz üç gün olduðunu göstermez. Çünkü hadis, kurban kesen kimsenin kesim gününden baþlamak üzere üç günden fazla kurbanýn etinden herhangi bir þeyi saklamayý yasaklamaktadýr. Þayet kiþi kurban kesimini bayramýn üçüncü gününe tehir etse, kesimle onu takip eden üç gün arasýnda yasak olan vakte kadar kurban etini evinde bulundurmasý, elbet caizdir. Kurban kesimini üç günle sýnýrlayanlar Hz. Peygamber'in (s.a.) kurban etlerini üç günden fazla saklamayý yasaklamasýndan bunlarýn baþlangýcýnýn bayramýn ilk günü olduðu anlamýný çýkarmýþlardýr. Diyorlar ki: Kurban etinden yemenin haram olduðu bir vakitte kurban kesiminin meþru olmasý caiz deðildir. Kurban etinden yemenin haramhðý daha sonra kaldýrýldý ve böylece kesim vakti, olduðu gibi aynen kaldý.
Onlara þöyle cevap verilir: Hz. Peygamber (s.a.) yalnýzca üç günden fazla saklamayý yasaklamýþtýr; üç günden sonra kurban kesimini yasaklamamýþtýr. Birinin diðeriyle ne ilgisi var? Þu iki yönden Hz. Peygamber'in (s.a.) yasakladýðý ile kurban kesiminin yalnýz üç gün kesilebileceði arasýnda bir baðlantý söz konusu deðildir:
1- Bayramýn ikinci ve üçüncü günü kurban kesimi caizdir. O halde bu günlerde kesim yapan kimsenin kurban etini, kesim gününden itibaren üç gün tamamlanýncaya kadar saklamasý caizdir. Bayramýn birinci gününden sonra kurban kesiminin yasak olduðu ortaya çýkýncaya kadar bu hadisi delil göstermeniz tamam olmaz. Buna da imkânýnýz yoktur.
2- Bir kimse kurbanýný, bayramýn birinci gününün en son vaktinde kesmiþ olsa o vakit hadisin icabý gereði kesimden sonra üç gün saklamasý caiz olur. Ali b. Ebu Tâlib: "Kurban kesim günleri, bayramýn birinci günü ile onu takip eden üç gündür." demiþtir. Bu görüþ Basralýlarýn imamý Hasan el-Basrî'nin, Mekkelilerin imamý Atâ b. Ebî Rabâh'ýn, Þamlýlarýn imamý Evzâî'nin ve hadis ehli fukahasýnm imamý Þafiî'nin (r.h.) görüþü olup Ýbn Münzir de bunu tercih etmiþtir. Çünkü bu üç gün Mina günleri, þeytan taþlama günleri ve teþrik günleri olmakla ayrý bir özellik taþýrlar ve o günlerde oruç. tutmak da haram olur. Bu günler, sayýlan þu hükümlerde birbirinin kardeþidirler. Kurban kesiminin caizliði konusunda -herhangi bir nas ve icmâ bulunmaksýzýn- aralarýnda farklýlýk nasýl düþünülebilir? Biri diðerini destekleyecek þekilde iki farklý yönden rivayet edildiðine göre Hz. Peygamber (s.a.): "Mina'nýn bütünü kurban kesim yeridir ve teþrik günlerinin hepsi kurban kesim günüdür." buyurmuþtur. Bu hadis hem Cübeyr b. Mut'-im'den munkatý' bir senedle rivayet edilmiþ ve hem de Üsâme b. Zeyd— Atâ—Câbir senediyle[700] rivayet edilmiþtir. Yakub b. Süfyan: "Üsâme b. Zeyd[701] Medînelilere göre sika, emîn (=me'mûn) bir râvidir." diyor.
Bu konuda dört görüþ vardýr. Birisi budur.
Ýkincisi: Kurban kesim vakti, bayramýn birinci günü ve onu takip eden iki gündür. Ahmed, Mâlik ve Ebu Hanîfe'nin -Allah onlara rahmet eylesin-görüþü budur. Ahmed: "Bu, Hz. Muhammed'in (s.a.) ashabýndan birçok kimsenin görüþüdür" diyor. Esrem, Ýbn Ömer (r.a.) ve Ýbn Abbas'ýn (r.a.) bu görüþte olduklarýný kaydeder.
Üçüncüsü: Kurban kesim (~nahr) vakti bir tek gündür. Bu, Ýbn Þîrîn'-in görüþüdür. Çünkü bu isim yalnýz o güne özgüdür. Bu durum, kurban kesim hükmünün o güne mahsus olduðunu gösterir. Üç gün kurban kesimi caiz olsaydý bu günlere "þeytan taþlama günleri", "Mina günleri" ve "teþ-rîk günleri" dendiði gibi "eyyâmu'n-nahr=kurban kesim günleri" de denirdi. Ayrýca bayram da (kurban bayramý denilmek suretiyle) kurban kesimine izafe edilmektedir. Bu da bir tek gündür. Nitekim "Fýtýr=Ramazan bayramý" sözü de böyledir.
Dördüncüsü: Saîd b. Cübeyr ve Câbir b. Zeyd'in görüþü: Kurban kesimi þehirlerde bir tek gün, Mina'da ise üç gündür. Çünkü bu günler orada þeytan taþlama, tavaf ve týraþ olma gibi hac fiillerinin yapýldýðý günlerdir. Bu yüzden bu günler kurban kesim günleri olmuþtur. Ama þehirlerde bulunanlar için bu durum sözkonusu deðildir. [702]
[700] Bu, merhum müellifin bir yanýlgýsýdýr. Çünkü Câbir hadisinde, Cübeyr b. Mut'im'in rivayet ettiði "Teþrik günlerinin hepsi kurban kesim günüdür" hadisine þahidlik edecek bir ifade yoktur. Câbir hadisinin Ebu Davud'daki (1937) metni þöyledir: "Arafat'ýn bütünü vakfe yeridir. Mina'nýn bütünü kurban kesim yeridir. Müzdelife'nin bütünü vakfe yeridir. Bütün Mekke sokaklarý hem yol, hem de kurban kesim yeridir." Yukarýda Cübeyr hadisine þahid olarak Ýbn Adiy'in Ebu Said el-Hudrî'den rivayet ettiði hadisi belirttik.
[701] el-Leysî nisbesini taþýyan Üsâme b. Zeyd'den Müslim hadis rivayet etmiþtir. Hafýz Ýbn Hacer, et-Takrib'de onun hakkýnda diyor ki: Doðru ( = sadük), fakat vehimli biridir. Rivayet ettiði hadis, hasen sayýlýr.
[702] Ýbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, Ýklim Yayýnlarý: 2/318-320.
Ynt: Kurban etini saklamak By: yunus emre 7/B Date: 12 Ocak 2015, 13:38:23
biraz ayrinti isteyen bir konu allah razi ollsun gayet ayrintili anlatilms
Ynt: Kurban etini saklamak By: fatmaysr Date: 12 Ocak 2015, 14:34:33
evet gerçektende çok ayrýntýlý vede güzel anlatmýþlar.ALLAHrazý olsun.
Ynt: Kurban etini saklamak By: bahriþan 8/b Date: 21 Ocak 2015, 18:18:24
Kurban en fazla 3 gun saklanabilir
allah razi olsun paylasimdan
Ynt: Kurban etini saklamak By: saniye Date: 21 Ocak 2015, 18:36:14
Ben tam olarak konuyu anlamadým. Kurban etlerini mi üç günden fazla saklamak yasak?
radyobeyan