Sunuþ
Pages: 1
Eksilen Kim? By: reyyan Date: 17 Temmuz 2011, 08:28:39
Eksilen Kim?


Mayýs 2010 137.SAYI
 

Sabahattin AYDIN kaleme aldý, SUNUÞ bölümünde yayýnlandý.

Dünya deðiþtikçe ister istemez biz de deðiþtik. Þehirlerimiz, evlerimiz, çalýþma hayatýmýz, gündelik alýþkanlýklarýmýz hakim kültüre göre þekillenmeye baþladý. Bu bir noktaya kadar kaçýnýlmaz bir durum. Ne var ki her þeye raðmen korumamýz gereken bireysel ve toplumsal deðerlerimizi bu deðiþime kurban verdikçe kendimiz eksiliyoruz. Modern dünyanýn vaat ettiði hiçbir þey bu eksikliði gidermiyor, tamamlamýyor.

Korumamýz gereken bu unsurlarýn baþýnda elbette Rabbimizle irtibatýmýz geliyor. Kalbî irtibatýmýz ve ibadetlerimiz... Sonra dürüstlüðümüz, samimiyetimiz, nezaketimiz, hak bilirliðimiz, yani ahlâkýmýz… Ve nihayet müslüman toplum olarak bizi inþa eden, kimlik kazandýran, ayakta tutan özelliklerimiz. Zaman ne kadar deðiþirse deðiþsin, isterse insanlýk baþka gezegenlerde koloniler kursun, bunlar bizde kalmalý. Kalmalý ki ideal medeniyetin bir gün yeniden yeþereceðine dair umutlar sönmesin.

Bugün artýk Ýslâm memleketleri genellikle dünyanýn baþka herhangi bir memleketine benziyor. Þehirler, gündelik hayat, kýlýk kýyafet neredeyse ayný. Bir beldenin Ýslâm beldesi olduðunun ilk ve en görünür iþareti camilerimiz ve oraya beþ vakit ruh veren, can katan ezanlarýmýz. Ne var ki camiler cemaatsiz. Ayýn konusunun spotunda söylediðimiz gibi ahir zaman yorgunu müslümanlar olarak namazlarýmýzý evlerimizde, iþyerlerimizde eda ediyor, camileri ýssýz býrakýyoruz. Beldeye müslüman kimliðini veren ibadethanelerimizle, dolayýsýyla kendi kimliðimizle irtibatýmýz iyi deðil.

Her namaz çaðrýsýnda ýrmak olup camiye aktýðýmýzý düþünelim bir an. Muhitimiz nasýl deðiþir, çocuklar, gençler, namazla henüz ünsiyet kuramamýþ olanlar nasýl etkilenirdi. Sadece bu bile baþlý baþýna toplumsal bir eðitim ve inþaya yol açmaz mýydý? Dindarlarýmýzýn cemaat seferberliði, cuma ya da bayram namazlarýna koþarak giden ortalama müslümaný etkileyip beþ vakte teþvik etmez miydi?

O halde cemaatle namaz bireysel tercihin ötesinde anlamlar taþýyor. Cemaatle namaz, toplumsal sorumluluðumuzla, müslüman kimliðimizle, zamane rüzgârýnda savrulmamakla kopmaz biçimde irtibatlý. Bu sebeple camileri ve cemaati iþledik bu ay. Yazarýmýz Taha Yýldýz, “Biz Olmayýnca Camiler Mahzun” baþlýðý altýnda bu dinî ve sosyal sorumluluðumuzu, camilerin müslüman hayatýndaki önemini hatýrlattý bize.

Her ay söylediðimiz gibi yine özenle hazýrlanmýþ, birbirinden ilginç yazýlar sizi bekliyor bu ay. Yine arada bir hatýrlattýðýmýz gibi dergimizin müdavimi okuyucularýmýzdan, tanýdýðý baþka kimseleri de aramýza katmasýný bekliyoruz. Bu zor deðil. Sizi etkileyen bir yazýmýzý anlatýn bir tanýdýðýnýza. Sonra okuduðunuz dergiyi hediye edin.

Haziran sayýmýzda buluþmak üzere inþallah...


radyobeyan