Diðer Yazýlar
Pages: 1
Kalbinde Haset Varsa By: reyyan Date: 15 Temmuz 2011, 16:58:48
Kalbinde Haset Varsa...


Temmuz 2010 - 139.sayý


Mehmet ILDIRAR kaleme aldý, DÝÐER YAZILAR bölümünde yayýnlandý.

Sahabilerden Abdullah b. Ömer r.a. þöyle buyuruyor: Ben Hz. Peygamber s.a.v.’e “Hangi insan daha faziletlidir?” diye sordum. Þöyle buyurdular: “Kalbi mahtum, sözü doðru olandýr.” “Kalbi mahtum olan ne demektir?” diye sorunca Rasul-i Kibriya s.a.v. buyurdu ki: “O tertemiz, kalbinde yalnýz Allah korkusu olan, hiyanet, haset, zina ve çirkin hallere meyli olmayan kimsedir.”

Rasullullah s.a.v. Efendimiz’in bildirdiði gibi fena huylarý kalbimizden çýkararak ahlâkýmýzý güzelleþtirebiliriz. Hepimiz kirli çamaþýr gibiyiz, mikrop kapmýþ hasta gibiyiz. Temizlenmeye, tedaviye ihtiyacýmýz var. Buna alimler de hocalar da dahil. Din ilmini bilmek bir kemalâttýr, dinin emirlerine uygun yaþamak ayrý bir kemalât. Asýl kemalât da bahsettiðimiz hadis-i þerife uygun bir temizliðe ulaþmaktýr.

Kalp temizliðinin ilk makamý dört kötü huydan kurtulmaktýr. Bu yolun büyükleri dört arýzayý kalpten yok edip dört güzel huyu yerleþtirmeyi nefs tezkiyesinin þartý olarak bildirmiþlerdir. Hasedi, hýrsý, kibiri ve riyayý temizlemek lazýmdýr. Ýnsan ibadet çokluðu ile deðil nefsinin çirkin sýfatlarýný temzilediði kadarýyla kâmil olur. Dokuz kere veya otuz kere hacca gitmek, geceleri hiç uyumamak kemalât ölçüsü deðildir. Nefsinin çirkin huylarýný temizleyen kiþi az ibadet de etse, çok ibadet eden fakat nefsini temizlememiþ kiþiden Allah’a daha yakýndýr.

Bu kötü huylar nasýl deðiþtirilir? Haset, kanaat ve rýza ile deðiþtirilir. Hýrs, tevekkül, samimiyet ve cömertlikle; kibirlilik, benliðin yerine tevazunun, fedakârlýðýn ve þefkatin geçmesiyle; nifak, riya ve fesat ise iman ve ihlâsla deðiþtirilir. Kalp temizliðinde ilk kapý budur.

Rasulullah s.a.v. Efendimiz buyurdu ki: “Ey Enes, kimseye kin besleme, buðz etme, Allah’a ve kullarýna ihanet etme. Kimseyi aldatma. Kemalât bu yolda bulunur. Kemalât, arýnmak, çirkin huylarý atmakla elde edilir.” Yine buyurdu ki: “Ýnsanlar birbirlerine haset etmediði müddetçe hayýrdan ayrýlmazlar. Haset ettikleri zaman kin, düþmanlýk, hýrs, hýyanet girer kalplerine. Bunlar girdi mi hayýr göðe çýkar, rýza kaybolur.”

Kendi elinde bulunan nimete rýza gösterip, nimetin baþkasýnýn elinde bulunmamasýný istemek hasettir. O nimetin kendi eline geçmesini istemek hýrstýr. Kimseye vermemek cimriliktir.

Haset olmadýkça ayrýlýklar meydana gelmez. Ýnsanlarýn arasýna haset girerse, parmaklarýn birbirinden ayrýldýðý gibi insanlar da ayrýlýr. Bunlarýn hepsi Allah’ýn hiç durmadan indirdiði rahmeti, bereket ve yardýmý kesmesine sebep olur. Aslýnda Allah Tealâ’nýn inayeti hiç kesilmez. Fakat bizim iþlediðimiz bir kusur O’nun inayetinin bize ulaþmasýna engel olur. Ýlahi feyz kesilince iman zayýflar, ibadet gevþer, amel-i salih iþlenmez. Bütün insanlar, derviþ de olsa, hoca da olsa hasetten kurtulmalýdýr. Ýmam Gazalî hazretlerinin “Ýhya”sýnda en çok haset edenler arasýnda hocalar da zikredilir. Akraba arasýnda, ayný sanat erbabý arasýnda, alimler arasýndaki haset sýradan insanlarýnkinden çoktur.
Muhammed Diyaüddin k.s. hazretleri þöyle bildiriyor: “Sen Allah için hizmet edip etmediðini anlamak istiyor musun? Senden daha derin bir alim gelse, o konuþtuðu zaman üzülür müsün, sevinir misin? O konuþtuðunda ben sustum diye üzüldüysen seninki hasettir. Eðer ben bu kimse kadar anlatamazdým, iyi ki geldi Ümmet-i Muhammed istifade etti dersen, bu Allah için hizmettir.”

Bunlarýn hepsi kalbin huzuruna manidir. Kalbi temizlemeye önem vermelidir. Tarikat-ý Nakþibendiyye yolunda temizlik istikametle olur. Kalp zikirle, ahlâk tefekkürle temizlenir. Zikir ve tefekkür olmadan insan kendini temizliyemez. Kalp temizlendiði zaman ise hem dünya hem ahiret saadetine sebep olur.


radyobeyan