Güncel Dini Haberler
Pages: 1
500 milyon iman kurtarmaya gidiyoruz By: ehlidunya Date: 09 Temmuz 2011, 14:39:28
500 milyon iman kurtarmaya gidiyoruz!

Arjantin’e Kur’an ve iman hizmeti için giden gönüllülerden Ahmet Hasan Karadaþ Risale Haber’e konuþtu
Röportaj: Abdurrahman Iraz- Risale Haber
 
Arjantin’e Kur’an ve iman hizmeti için giden gönüllülerden Ahmet Hasan Karadaþ Risale Haber’e konuþtu.
 
“1 MÝLYON YABANCIYA 1 MÝLYON RÝSALE”
 
Sizi tanýyabilir miyiz?
 
Konya-Akþehir de doðdum. 1982 doðumluyum. Afyon’da Ýþletme Fakültesini okuduktan sonra Isparta’da dershanede kaldým. Önce Isparta, sonra Dinar, sonra da Keçiborlu’da dershanede kaldým. Sonra Ýstanbul’a geldik. Ýstanbul’da yüksek lisans yapýyoruz hem de “1 Milyon Yabancýya 1 Milyon Risale” kampanyamýz vardý. Bunu takip ettik.
 
Nedir bu kampanya?
 
Bu kampanyada tamamen yabancý dil Risale-i Nur basýyoruz. 10 dile yakýn oldu Ýngilizce, Almanca, Arapça, Rusça, Ýspanyolca, Arnavutça, Çince dillerinden 500 bin adet bastýk.
 
Peki, kime veriyorsunuz?
 
Ülkemize gelen yabancý turistlere. Mesela geçen yýl ülkemize 32 milyona yakýn yabancý turist gelmiþti.
 
RUSLAR RÝSALE-Ý NUR OKUYUNCA AÐLAYA AÐLAYA MÜSLÜMAN OLDU
 
Hedefinizi nasýl tespit ediyorsunuz?
 
Daha çok organize ederek. Yurt içindeki ve yurt dýþýndaki aðabeylerle irtibatlýyýz. Antalya’ya Alanya’ya gönderdik, oradan güzel haberler geldi. Erzurum’da olimpiyatlar olduðunda oraya gönderdik. Van’da Akdamar’a Ermeniler geldiðinde oraya gönderdik. Filipinler’e geçen gün bir konteynýr kitap gönderdik.
 
Vietnam, Kamboçya gibi dokuz ülke saydýlar, “bütün bu ülkeler için elinizde ne kadar kitap varsa gönderin, biz fotokopiyle çoðaltýyoruz” dediler. Biz de 46 bin kitap gönderdik. Alanya’da Avsallar’ýn yakýnlarýnda Okurcalar diye bir kasaba var. Orada Yeni Camii adýnda bir caminin imamý gelen turistlere bu basýlmýþ Risale-i Nurlar’ý daðýtýyor. 2-3 ay içerisinde o gelen turistlerle alakadar oluyor. Çoðunluðu Rus olmak üzere tam 40 kiþi camide aðlaya aðlaya Müslüman oluyorlar.
 
Maþallah. Turistik bir mekân orasý galiba?
 
Evet, büyük bir mekan. Bu Okurcalar kasabasýnda büyük bir cami yapýlmýþ. Adý da Yeni Camii. Oradaki aðabeyler bütün camilere daðýtýyorlar. Alanya’dýr, Manavgat’týr, onlara baðlý kasabalardýr. Bütün oralardaki camilere daðýtýlýyor. Hatta merkezdeki camilere stand kuruldu. Ýsteyen oradan Risale-i Nur eserlerini alabiliyor. Oradaki imam da gayretli bir imammýþ. Gelen turistlerle alakadar oluyor, onlara bu eserleri veriyor. Onlar da okuduktan sonra Ýslamiyet’i kabul ediyorlar. Ýmam efendi bunlarý müftüye götürüyor. Orada þehadet getirerek Müslüman oluyorlar. Sonra otelde çalýþan bir kardeþimizin Almanlara kitap daðýtmasýyla iki Alman Müslüman oluyor. Geçenlerde Çin tarafýna göndermiþtik.
 
Þu ana kadar 500 bin oldu diyorsunuz. Hedef 1 milyon mu?
 
Þu an için evet. 1 Milyon Yabancýya 1 Milyon Risale kampanyamýz.
 
1 milyon kitap basýldý mý?
 
Devam ediyoruz.
 
10 TL VEREN BÝR KÝÞÝ 40 KÝTAP BASTIRMIÞ OLUYOR
 
Bu 1 milyon kitabýn maliyeti nereden karþýlanýyor?
 
Bu kampanya üç aþamadan oluþuyor. 1. masraflarýn tedariki, toparlanmasý 2. kitap basým aþamasý 3. daðýtýmý. Tamamen muhtaç ellere ulaþmasý. Her bir Risaleyi biz 25 kuruþa bastýrýyoruz. Bunu demek ne kadar doðru bilmiyorum ama 25 kuruþa bastýrýyoruz. 1 TL’ye 4 kitap bastýrýyoruz. Mesela 10 TL veren bir kiþi 40 kitap bastýrmýþ oluyor.
 
Ama bir kitabýn maliyeti 25 kuruþ deðil tabi, hedefe ulaþmasýnýn maliyeti var?
 
Evet
 
Onun maliyeti nedir?
 
Hedefe ulaþmasýnýn maliyeti daha çok yani çok kiþiyle organize olup yardýmlaþtýðýmýz için diðerlerinin mesela gönderdiðimiz zaman kargo ücretini karþýdan alýyoruz.
 
Yani netice itibarýyla bir maliyet var?
 
Tabiî ki
 
Karþýda kimse olmayýnca bunu sen kendin karþýlayacaksýn öyle deðil mi?
 
Ödüyoruz bazen ama genel itibariyle karþý taraftan alýyoruz. Onlarý da sayarsak 50 kuruþa mal oluyor diyebiliriz. Þu an için Farsça çalýþmamýz var, Boþnakça 20 bin bastýk ilk etapta ama þimdi 220 binlik yeni bir hedef var. Yine baskýya gireceðiz yani.
 
Peki, þimdi bu röportajý okuyan bazý nur talebeleri diyebilirler ki güzel bir hizmettir. Bizim bu çorbada tuzumuz olsun. Þimdi 1000 tane kitabýn da parasýný ben vereyim der.  Netice itibariyle 1000 tane kitap ne yapacak 500 lira eder ya da 2000 kitabýn parasýný ben vereyim der.  Böyle düþünen insanlarýn ne yapmasý lazým?
 
Bizimle irtibata geçebilir bu konuda bizim mail adreslerimiz var hasan.karadas@hotmail.com ve ahmetsevgili@yahoo.com adresinden ulaþabilirler.
 
Telefonum da 0505 479 48 21. Ahmet sevgili arkadaþýmýzýn da 0554 677 24 57.
 
90 DAKÝKALIK BÝR MAÇ ÝÇÝN ÝNGÝLTERE’YE GÝDÝYOR DA BEN NÝYE RÝSALE-Ý NUR ÝÇÝN GÝTMÝYORUM
 
Arjantin’e gelelim? Nereden çýktý Arjantin?
 
Bursa’da bu hizmetleri takip ettiðimiz bir aðabey var, Tamer aðabey.  Allah razý olsun yurt dýþýyla alakadar her gün birilerini arýyor. Ýþte bu aðabeyimiz þöyle çýkmýþ yurt dýþýna. Bursa’nýn yurt dýþýnda bir maçý var Manchester United’la. Bakýyor ki Bursa’dan bazý vatandaþlar zamanýný harcýyor cebinden parasýný harcýyor. 90 dakikalýk bir maç için kalkýyor, mesela 3-4 günlüðüne Ýngiltere’ye gidiyor. Londra’ya gidiyor. Bu aðabey de düþünüyor ki ‘ya, bu adamlar dünyevi bir þey için bir maç uðruna 90 dakika için gidiyor da ben gidip orda bir Risale-i Nur dersi dinlesem yani çok mudur? Bende 1 haftalýðýna gidip geleyim’ diyor.
 
Bize açtý bu niyetini. ‘Aðabey inþallah beraber gidelim o zaman’ dedim. Sonra Londra’ya vize almak zor. Uðraþtý epey Aðabeyimiz. Sonunda vizesini aldý Bu aðabeyimiz hazýr olduðu için ‘Ben gidip geleyim icap ederse tekrar senle beraber gideriz’ dedi. ‘Tekrar yine oraya 1 haftalýðýna gerek yoksa biz senle ikimiz küçük bir ülke alalým. Afrika’da bazý ülkeler var. Mozambik, Moritanya gibi. Ýkimiz kalben, ruhen alakadar oluruz, kalýrýz, gideriz, kitap götürürüz, Risale-i Nur’u götürür, daðýtýrýz’ dedim. Bu þekilde çýktýk. Sonra o aðabey gidip geldi.
 
Baþka iþiniz yok mu sizin? Evinizde niye oturmuyorsunuz? Ne iþiniz var Mozambik, þurasý burasý, kitap götürelim, getirelim? Niye iþinize gücünüze bakmýyorsunuz ki?
 
Ýnsan nasýl ki hastalandýðýnda vücuduna bakýyor ki bir yarasý var. Sonra bir ilaç buluyor kullanýyor. Ve o kullanmýþ olduðu yarasý için ilacý istimal ettikten sonra bakýyor ki þifa buluyor ve vücudu rahatlýyor. Rahatladýktan sonra bakýyor ki ayný hastalýk diðer baþka insanlarda da var.  O da hem cinsimiz olduðu için insanlarýn da kullanýp onlarýn da rahatlamasýný istiyorsun.
 
ORDA 32 ÜLKE VAR VE RÝSALE-Ý NUR DERSLERÝNÝN OKUNDUÐU BÝR DERSHANE YOK
 
Ben bu ilacý kullanmýþtým, sen de al diyorsunuz…
 
Sen de al sen de kullan ben rahatladým, sen de rahatla saðlýða kavuþ diye. Yani iþte biz de bu kampanyamýzdan önce de bazen Risale-i Nur’dan okuyorduk. Bazý dersten öyle istifade ediyorsun ki, o kadar hoþuna gidiyor ki kalben, ruhen, sanki diyorsun ‘yani þu an sesim yetiþse bütün küre-i arzdaki insanlara bu dersi yapabilsem.’ Böyle niyet ederdik içimizden geçiyordu Cenab-ý Allah bize iþte bu 1 milyon kampanyasýný nasip etti. Sonra da iþte o aðabey gidip geldi. Biz o zaman baþka bir ülkeyle alakadar olalým. Araþtýrmalar neticesinde baktý ki Güney Amerika’nýn bir ülkesinde Meksika’dan aþaðýya 400 milyona 500 milyona yakýn bir nüfus var. Orda 32 ülke var. Ve bizim Risale-i Nur derslerinin okunduðu bir dershane yok.
 
Güney Amerika’nýn hiç bir yerinde yok mu?
 
Dershanemiz yok. Kardeþlerimiz var. En muvafýk ülke hangisi olur dediðimizde, baktýk ki Arjantin bize çok yakýn. Türkiye’ye çok yakýn. Sanki ikiz kardeþimiz gibi yani böyle kültürleri yakýn ve Endülüs Emevileri 1700’lü 1800’lü yýllarda oraya gitmiþler.
 
Özellikle böyle üst tabaka mimardýr, tüccardýr, o kiþiler gidip orada Osmanlý mimarisinden yapýtlar yapmýþlar ve oradaki halký etkilemiþler. Kültürlerimizi yani Ýslam’ý o insanlara aktarmýþlar. Sýcak samimi insanlar, Avrupalý gibi de deðiller. Ve Arjantin’de Latin Amerika’nýn en büyük camisi ve külliyesi var. Tam böyle merkezde, Palermo Parkýnýn yanýnda 20 bin metre kare alan içinde 2 tane okulu ve spor salonu olan büyük bir camii. Burada iþte Türk-Os zamanýnda yapýlýyor. O da 10 yýl orda görev yapmýþ.
 
ÝSLAMÝYET’ÝN EN HIZLI YAYILDIÐI ÜLKE ARJANTÝN
 
Türk-Os kim?
 
Türk-Os da Osmanlý zamanýnda, 1910 yýlýnda Osmanlý vatandaþýndan 500 bin kiþi Arjantin’e buradan göç etmiþ. Çoðunluðu Arap ve Ermeni olmak üzere ve bütün buradan göç eden Osmanlýlarýn adý Türk-Os diyorlar. El Türko diyorlar. Lakabý bu þekilde iþte. 10 yýlda orada görev yapmýþ, 1989 ve 1999 yýllarý arasýnda.
 
Onun döneminde burasý devlet arazisi. Devlet arazisini tahsis ediyor bu camii ve külliye için. Ýslamiyet’in ve Müslümanlýðýn en hýzlý yayýldýðý ülke Arjantin. Ýnsanlarý da Türklere benziyor, beyaz insanlar. Mesela Brezilya, Kolombiya, Venezuela oralar biraz daha esmer kardeþler. Yani o zaman niyetimiz bir haftalýðýna gitmekti sonra þimdi “1 yýllýðýna gidelim, kitap götürelim ve orada inþallah nasip olursa dershane açalým” diyoruz. Buenos Aires 12 milyon nüfusa sahip oraya gidelim diyoruz. Arjantin de 40 milyon nüfusundan 1 milyonu Müslüman ve yüz ölçümü olarak Türkiye’nin 3,5 katý büyüklükte. Nasip olursa gideceðiz inþallah.Dua edin ki Allah oradakilerin kalplerini imanla doldursun.
 
BREZÝLYA’DA MÜSLÜMAN OLAN BÝR BAÞPAPAZ ÝNTERNET HÝZMETÝ
 
Sonra?
 
Yani dedik “madem orada böyle 400 milyon 500 milyona yakýn nüfus var. Ve hiç dershanemiz yok. Ve çalýþmalar çok cüz’i… Hatta görüþtüðümüz bir Victor Ahmet aðabey var. “Ticaret için gelen Türkler var ama Ýslamiyet’i anlatmak için gelen hiç kimse yok” diyor. Yani “burada hizmet edeceklere çok ihtiyaç var” diyor.
 
Mesela Brezilya’da Müslüman olan bir baþpapaz internet üzerinden kurmuþ olduðu bir sitede sadece Ýslamiyet’le alakalý sorulara cevap vermekle tam 248 kiþinin Müslüman olmasýna vesile olmuþ. Ayný zamanda 5 tane kitap yayýnlamýþ.
 
Kýsacasý vicdanen düþündüðünüz zaman 400 milyon kiþinin bu þekilde bu hakikatlerden habersiz adeta cehenneme doðru akmasý insaný rahatsýz ediyor. Biz küçük bir tohum atmak niyetinden, kabilinden, sizlerin de dualarý ile oraya Türkiye namýna gidiyoruz.
 
Bir de þöyle düþünüyorum; hani sanki bu cenaze namazý meselesi gibi farz-ý kifaye. Birileri gittiði zaman ötekilerinin üzerinden bu vazife kalkýyor. Evet, biz de Türkiye namýna gidiyoruz. Ýnþallah bütün Türkiye’deki aðabeylerimiz, kardeþlerimiz dua ederse inþallah.
 
Sahabe mesleði
 
Evet, elhamdülillah. Filipinler’e Japonya’ya hatta oralara sahabe gittiði söyleniyor.
 
Arjantin’le vize uygulamasý var mý?
 
Vize yok. Dil öðrenme imkâný orada çok güzel. Dil öðrenme imkâný var. Hem Ýngilizceyi hem Ýspanyolcayý orada öðrenmek noktasýnda devletin ücretsiz okullarý var.
 
BEDÝÜZZAMAN’IN TALEBELERÝ BÝZE DESTEK VERDÝ
 
Bu iþin de bir maliyeti var…
 
Elbette, gönüllü aðabeylerimizden temin etmeye çalýþýyoruz. Bu projelerimize bir nebze, asgari olarak yardýmcý olanlar var. Ama þu an için yeterli deðil. Çünkü hani biz oraya gidip 5-6 ay bir fizibilite yapýp gelelim diye düþündük yazýn. Çünkü ancak o kadar temin edebildik þu an için yetecek inþallah.
 
Cenab-ý Hak hayýrlý kapýlar açarsa bu hizmet devam eder. Çünkü tek baþýmýza olacak iþ deðil. Cemaatle beraber olabilecek bir þey. Arkamýzda cemaatin de maddi manevi desteði olursa bu hizmet devam eder. Diðer ülkelere de inþallah Ýslamiyet’i yaymak için çalýþýlýr yani. Bunun için Aðabeylerle görüþtük. Sungur aðabey, ‘Allah muvaffak etsin’ dedi. Fýrýncý aðabey ayný þekilde, memnun oldular. Said Özdemir aðabey de.
 
Abdullah Yeðin aðabeye gittik o da çok sevindi. Abdullah Yeðin aðabey “Ben þimdi genç olsam senin yerine giderdim. Orada bir kiþiye vesile olsan o seni kurtarýr” dedi. Durdu böyle derin bir ifade ile ‘sonsuz bir sevap var’ dedi. Böylece Ýnþallah ilk tohumlarýn atýlmasýyla kýyamete kadar hizmetler orada kalýcý olarak devam eder.
 
www.RisaleHaber.com


radyobeyan