Zadul Mead
Pages: 1
Bu umre kaza umresi midir By: hafiza aise Date: 05 Temmuz 2011, 15:58:46
4— Bu Umre Kaza Umresi midir?

 

Bu umrenin, umretü'1-kazâ diye isimlendirilmesinde ihtilaf edilmiþtir. Aca­ba bu umre, engellendikleri umreyi kaza için yapýldýðýndan mý, yoksa Hu-deybiye anlaþmasýyla karara baðlanýp yerine getirildiði için mi bu isimle isimlendirilmiþtir? Bu konuda yukarýda geçtiði üzere iki görüþ iîeri sürülmüþ­tür. Vâkidî þöyle der: Bana, Abdullah b. Nâfi, babasýndan Ýbn Ömer'in þöy­le dediðini rivayet etti: "Bu umre kaza deðil; fakat müþriklerin, müslümanlan muhasara ettikleri ayda müslümanlarýn yapmalarý þarta baðlanan umredir."

Fakihler bu hususta dört görüþ ileri sürmüþlerdir:

1— Umreden alýkonan kimsenin kurban kesmesi ve yapamadýðý umreyi kaza etmesi gerekir. Bu, Ahmed b. HanbePden gelen rivayetlerin birisi, hat­ta ondan rivayet edilen görüþlerin en meþhurudur.

2— Alýkonan kimsenin, kaza yapmasý gerekmez, kurban kesmesi gerek­lidir. Bu, Þafiî'nin ve mezhebinin zahirine göre Ýmam Mâlik'in görüþüdür; ayrýca Ebu Tâlib'in Ahmed b. Hanbel'den yaptýðý rivayetidir.

3— Alýkonan kimsenin kaza yapmasý gerekir, fakat kurban kesmesi ge­rekmez. Bu, Ebu Hanife'nin görüþüdür.

4—  Alýkonan kimseye , ne kaza, ne de kurban gerekir. Bu da, Ahmed b. HanbelVen yapýlan rivayetlerden birisidir.

 Umreden alýkonan kimseye, alýkonduðu umreyi kaza etmesini ve kur­ban kesmesini vacip gören kimseler, Hz. Peygamber (s.a.) ve ashabýnýn, Mescid-i Haram'a gitmekten alýkonduklarýnda, kurban kesmelerini ve ertesi yýlda bu umreyi kaza etmelerini delil göstererek: Umre, (sünnet iken) yapma­ya baþlamakla vacip olur. Vacip ise ancak kendisinin iþlenmesiyle sakýt olur. Hz. Peygamber (s.a.) umre tamamlanmadan önce ihramdan çýktýðý için kur­ban kesmiþtir." deyip, ayrýca âyetin zahiri, Allah Teâlâ'nýn þu sözüne göre: "...Fakat herhangi bir sebeple, hac ve umreden alýkonursamz, o halde kola­yýnýza gelen bir kurban kesin..." [836] kurban kesmeyi gerekli kýlmaktadýr, diye eklemiþlerdir.

Alýkonan kimseye yapamadýðý umreyi kaza etmeyi ve kurban kesmeyi acip görmeyenler ise þöyle söylemiþlerdir: "Hz. Peygamber (s.a.) kendisiyle beraber ahkonanlardan hiçbir kimseye umrelerini kaza etmelerini emretme-miþ, ihramdan çýkmalarý kurbanlarýný kesmeye baðlý olmamýþ, aksine asha­býna baþlarýný týraþ ettirmelerini ve yanlarýnda kurbaný olanlara kurbanlarýný kesmelerini emretmiþtir." Kaza etmeyi deðil de sadece kurban kesmeyi vacip görenler ise; "Fakat herhangi br sebeple hac ve umreden alýk onursanýz o halde kolayýnýza gelen bir kurban kesin." âyetini delil göstermiþlerdir.

Kurban kesmeksizin sadece umrenin kaza edileceðini vacip gören kimse ise delil olarak diyor ki: Umre baþlamakla vacip olur. Kiþi alýkonduðu za­man, ahkonma mazeretinden dolayý umreyi tehir etmesi caiz olur. Alýkonma ortadan kalkýnca, önceki vacibi tekrar getirir. Umre yapmak üzere girdiði ilk ihramla mümkün olduðu vakitte umreyi yapma araþma giren ihramsýzlýk hiçbir þeyi gerektirmez. Kur'an'ýn zahiri bu görüþü reddeder ve kaza yapmaksýzýn sadece kurban kesmeyi vacip kýlar. Çünkü Kur'an, alýkonan kimsenin yap­masý gereken tek þey olarak kurbaný gerekli kýlmýþtýr ki, bu da alýkonan kiþi­nin kurban kesmekle yetineceðini göterir. En iyi bilen Allah'týr. [837]


[836] Bakara, 2/196.

[837] Ýbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, Ýklim Yayýnlarý: 3/424-425.


radyobeyan