Buzlu dondurmada diyabet riski By: reyyan Date: 04 Temmuz 2011, 04:14:41
Buzlu dondurmada diyabet riski
Yaz aylarýnýn vazgeçilmezleri arasýnda olan dondurmada, sütten yapýlanlarýn insan saðlýðý için faydalý olduðu, buzdan yapýlanlarýnýn ise diyabet riskini arttýrdýðý Namýk Kemal Üniversitesi Halk Saðlýðý Ana Bilim Dalý Baþkaný Yrd. Doç. Dr. Gamze Varol Saraçoðlu, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, dondurmanýn tüm dünyada her mevsim tüketilen bir tatlý olarak algýlandýðýný belirtti.
Türkiye'de ise dondurmanýn daha çok yaz aylarýnda tüketildiðini belirten Saraçoðlu, sütten yapýlan dondurmanýn saðlýklý ortamda üretildiðinde çok besleyici olduðunu ve hekimlerce önerildiðini vurguladý.
Dondurmanýn her mevsim tüketilebileceðine iþaret eden Saraçoðlu, ''Dondurmanýn içinde bir çok mineral ve vitamin bulunuyor. Protein ve kalsiyumu ise normal süte göre çok daha fazla. Vücudun ihtiyaç duyduðu pek çok yapý taþý dondurmanýn içinde var'' dedi.
BUZLU DONDURMALAR
Bazý dondurmalarýn süt yerine buzdan yapýldýðýný belirten Saraçoðlu, bu dondurmalarýn en fazla çocuklar tarafýndan tüketildiðini söyledi.
Buzdan yapýlan dondurmalarýn saðlýk açýsýndan büyük risk taþýdýðýný ifade eden Saraçoðlu, þöyle konuþtu:
''Buzdan yapýlan dondurmalarý, sütten yapýlan dondurmalar kadar besleyici olmadýðýndan önermiyoruz. Ýçine çok fazla þeker konulduðundan kalorisi daha fazla olan buzlu dondurmalar, sürekli tüketildiðinde diyabet riskini arttýrýyor. Çocuklar bunlarý çok tüketiyor ama olabildiðince katkýsýz ve þekersiz olanlarýn tüketilmesinde fayda var.''
DONDURMADA DÝKKAT EDÝLMESÝ GEREKENLER
Dondurmanýn üretimi ve hazýrlanmasýyla ilgili Türk Gýda Kodeksi'nin teblið ve yönetmelikleri olduðunu hatýrlatan Saraçoðlu, buna göre dondurmanýn ancak pastorize, UHT veya sterilize sütten üretilebileceðini ifade etti. Saraçoðlu, þunlarý kaydetti:
''Dondurmada, uygun ambalajlama ve saklama önemli. Dýþarýdan sýcaklýk veya bakteri almayacak þekilde soðutucuda saklanmalý. Ambalajý kolay yýrtýlmayan ve nemden kolay etkilenmeyen bir maddeden yapýlmalý. Dondurma alýrken, tarihine, soðutucuya ve ambalaja dikkat etmeliler. Açýkta satýlan dondurmalarda ise ambalaj olmadýðýndan çevreyle çok daha fazla yüz yüze kalýyor ve çapraz kirlenme riski artýyor. Bu nedenle ambalajlý dondurmalarda mikroplanma riski daha az.''
Bozuk dondurma tüketmenin ciddi saðlýk sorunlarýna neden olabileceðini belirten Saraçoðlu, bozuk dondurma tüketen kiþilerde ishal, kusma, ateþ ve eklem aðrýlarý görülebileceðini söyledi.
Diyabet hastalarýnýn ve kilo problemi olanlara diyet dondurmalarý öneren Saraçoðlu, ''Saðlýklý ortamda üretilmiþ dondurma, her mevsim tüketilebilir. Herhangi bir hastalýða neden olmaz'' diye konuþtu.