Lakab By: sidretül münteha Date: 28 Haziran 2011, 15:23:57
Lakab:
Bk. Elkab.
Lehû Ahâdîs Menâkîr:
Bk. Lehû Menâkîr.
Lehû Belâya:
Belalýdýr manasýna gelen bir tabir olup bir ravinin hadis uydurduðunu ifade eden cerh lafzý olarak kullanýlmýþtýr. Sehâvi'ye göre cerhin ikinci mertebesine delalet eder. Buna göre hükmü o mertebe lafýzlarýnýn hükmüdür.
Lehû Evham:
Evhamlý anlamýna gelir. Ýbn Hacer'e göre beþinci mertebeye delâlet eden ta'dîl lafýzlarý arasýndadýr. Hükmü, diðer o mertebe lafýzlarýnýn hükmüdür.
Lehû Mâ Yunker:
Bk. Lehu Menâkîr.
Lehû Menâkîr:
Lehû ahadis Menâkîr, lehû mâ yunker lafýzlarý ile aynýdýr. Hepsinin manasý birdir ve münker hadisleri vardýr þeklindedir. Kimi alimlere göre cerh lafýzlarýndandýr. Sehâvî'nin sýralamasýnda beþinci derecede yer alýr. Hükmü, o derecedeki öteki lafýzlarýn hükmü gibidir.
Bir de Lehû Menâkîr ani's-Sikât lafzý vardýr, diðerleri ile ayný olmakla birlikte ravinin, sika ravilere isnad ederek münker rivayetler naklettiðini ifade eder.
Lehû Suhbe:
Bilhassa sahabenin hal tercümesine dair kaynaklarda görülen bu tabir “Sohbeti vardýr” manasýna gelir. Hakkýnda böyle söylenen kimsenin sahâbi olduðunu ifâde eder.
Lem A'rifhu:
Bk. Lâ A'rifuhu.
Lem Ecid Lehu Aslen:
Bk. Lâ A'rifuhu.
Lem Ecidhu:
Bulmadým, elime geçmedi demektir. Hadis Ýlminde otorite bir alimin bir hadisin mevzu olduðuna hükmederken kullandýðý tabirlerdendir. Ayný manada lem ecidhu hâkezâ tabiri de terim olmuþtur. Bu da verilen metindeki ibarelerle mevzu olduðunu gösterir.
Lem Ecidhu Hâkezâ:
Bk. Lem Ecidhu.
Lem Ekýf Aleyhi:
Bk. Lâ A'rifuhu.
Lem Ekýf Lehu Alâ Asl:
Bk. Lâ A'rifuhu.
Lem Erahu Bý-Haze'l-Lafz:
Bk. Lâ A'rifuhu.
Lem Yerid Fîhi Þey:
Bk. Lâ A'rifuhu.